Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nica: Birocraţia românească este ucigătoare, numărul actelor este împovărător

Marţi, 10 Februarie 2009 (17:01:49)
Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a spus, marţi, în timpul audierilor din comisiile parlamentare reunite pentru Administraţie şi Apărare, că birocraţia românească este ucigătoare, propunând o serie de măsuri concrete pentru a reduce numărul împovărător al actelor.

"Birocraţia românească este ucigătoare, numărul actelor este împovărător, există sute de taxe, iar avizele costă enorm. Acest lucru trebuie curmat. În alte ţări, sistemul este mult mai relaxat, mai prietenos", a spus Nica.

Referindu-se la componenta de administraţie pe care o va gestiona odată cu preluarea portofoliului de la Interne, Nica a vorbit şi despre necesitatea descentralizării.

În opinia lui Nica, descentralizarea este un proces complex, profund, care implică o consultare a mai multor entităţi interesate, dar care trebuie să se desfăşoare repede.

Întrebat despre modul în care se vor face numiri în conducerile instituţiilor deconcentrate şi în prefecturi, Nica a afirmat că singurul criteriu avut în vedere va fi cel al competenţei.

Ministrul interimar al Administraţiie şi Internelor a vorbit despre necesitatea descentralizării în Educaţie, Agricultură sau Sănătate, subliniind că numirile la nivel local în aceste domenii "trebuie mutate cât mai aproape de cetăţean".

"Este o tensiune uriaşă din partea oamenilor, din partea celor care conduc comunităţi locale. Nu mai merge aşa. Este un sistem care trebuie schimbat şi este nevoie de o decizie rapidă", a afirmat Dan Nica.

Pentru toate neajunsurile constatate, Nica a identificat şi o serie de măsuri reparatorii, prima dintre ele fiind o ordonanţă de urgenţă ce ar urma să reducă numărul de documente necesare pentru accesarea de fonduri europene.

"Concret, probabil săptămâna viitoare vom da o ordonanţă de urgenţă prin care, în anumite domenii, numărul de hârtii s-ar putea reduce de la 27 la 4 sau 5. Vom reglementa termene precise, eliminarea posibilităţilor de şicanare de la licitaţii şi alte asemenea chestiuni. Ne plângem că avem accesări de fonduri europene zero, dar până acum nu am luat măsuri. Sperăm că, odată cu acest act normativ, lucrurile să se îndrepte şi aici", a afirmat Dan Nica.

Întrebat dacă va menţine principiul mobilităţii pe funcţii şi în cadrul autorităţii prefectului, Nica a răspuns arătând că există două variante: aceea "civilizată", practicată de multe ţări europene, în care prefectul îşi depune demisia o dată cu schimbarea guvernului, sau cea prin care prefectul rămâne un funcţionar apolitic.

"Este însă o opţiune pe care nu guvernul singur o are, ci decizia trebuie să vină din mai multe zone", a spus Dan Nica.

Comisiile reunite pentru Administraţie şi Apărare din Parlament au decis, marţi, cu 30 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi cinci abţineri, să întocmească un raport favorabil numirii lui Dan Nica în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Voturile "pentru" au aparţinut parlamentarilor din Coaliţia de guvernare PDL-PSD, în timp ce voturile "împotrivă" şi abţinerile au aparţinut parlamentarilor liberali şi celor ai UDMR.

Senatorii şi deputaţii vor vota, miercuri, cu bile, validarea vicepremierului Dan Nica şi în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în urma deciziei Birourilor Permanente ca acesta să fie audiat de comisiile parlamentare, a declarat, marţi, secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Premierul Emil Boc a transmis, miercuri, Preşedinţiei, propunerea de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor şi a sesizat cele două Camere parlamentare în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Nica să cumuleze funcţia de vicepremier cu cea de ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, precum şi eliberarea din funcţia de ministru a lui Liviu Dragnea. Dragnea şi-a anunţat public demisia de la conducerea MAI la 2 februarie, demisia fiind înregistrată în aceeaşi zi la cabinetul primului-ministru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nica: Birocraţia românească este ucigătoare, numărul actelor este împovărător.
 Vizualizări articol: 416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nica: Birocraţia românească este ucigătoare, numărul actelor este împovărător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei