Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premierul Emil Boc a anunţat că programul "Rabla" va deveni operaţional din luna martie

Marţi, 10 Februarie 2009 (19:45:57)
Premierul Emil Boc a anunţat, marţi, după întâlnirea de la Automobile Dacia cu conducerea uzinei, că programul "Rabla" va deveni operaţional şi efectiv începând din luna martie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am discutat despre programul «Rabla». Astăzi (n.r. - marţi) am vorbit cu domnul ministru Nemirschi şi am declanşat procedurile astfel încât, începând cu luna martie, el să fie operaţional şi efectiv. Asta înseamnă că, începând cu luna martie, maşinile mai vechi de zece ani vor primi o primă de 3.800 de lei, 38 milioane de lei vechi, în loc de 30, cât era până acum", a spus Boc.

Premierul a adăugat că, de asemenea, a fost extins numărul de maşini care intră în acest program de la 40.000 la 60.000 ca o formă de susţinere a industriei şi nu, în ultimul rând, de înnoire a parcului auto din România.

"Aceste măsuri, vreau să ştiţi, sunt incluse în proiectul Legii bugetului de stat din 2009, nu mai sunt în stadiul de intenţie, ci în stadiul de proiect de lege ce urmează să intre în dezbaterea Parlamentului săptămâna viitoare", a mai spus Emil Boc.

Înmatriculările de automobile noi au scăzut cu 53,1% în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la 13.815 unităţi, iar înregistrările de maşini second-hand de import au coborât cu 52,2% în perioada analizată, la 5.941 unităţi.

În ianuarie 2008 au intrat în circulaţie 29.499 autoturisme noi şi 12.439 unităţi second-hand de import, reiese din datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Înmatriculările totale de automobile, noi şi second-hand, au scăzut cu 52,8% în luna ianuarie a acestui an, de la 41.938 unităţi (în prima lună din 2008) la 19.756 maşini.

Scăderea înmatriculărilor de automobile noi are ca principale cauze criza financiară, care a condus la un acces mai dificil la credite şi la reţinerea consumatorilor în a cheltui, precum şi starea de aşteptare în care au intrat clienţii, până la începerea programului "Rabla" şi definitivarea sistemului de calcul al taxei pe poluare auto. Guvernul intenţionează să modifice taxa pe poluare auto în februarie.

Premierul Emil Boc a ajuns, marţi după-amiază, la sediul societăţii Dacia Automobile de la Mioveni, unde a fost aşteptat de către conducerea uzinei. Boc a avut discuţii cu directorul general al Dacia, Francois Formount şi cu vicepreşedintele Dacia Renault Constantin Stroe.

Activitatea la uzinele Dacia a fost reluată, luni, după o întrerupere de două săptămâni a producţiei, cauzată de scăderea drastică a cererii atât pe piaţa internă, cât şi la nivel mondial.

Constructorul auto va avea o cadenţă de producţie de 1.085 de unităţi pe zi, cu 20% mai puţine faţă de cele 1.360 de unităţi înregistrate zilnic anul trecut.

Producţia la Dacia a mai fost oprită, în total, timp de aproximativ o lună, în mai multe zile din octombrie, noiembrie, decembrie şi ianuarie 2009, iar producătorul auto ia în calcul o nouă sistare a activităţii, în lunile februarie-martie, dacă cererea se va menţine la niveluri scăzute.

Administraţia companiei a decis la finele lunii ianuarie să nu reînnoiască 300 de contracte de muncă temporare, aşa cum s-a întâmplat şi cu 620 de contracte pe perioadă determinată care şi-au încheiat valabilitatea la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut. Astfel, au rămas fără loc de muncă 920 de persoane dintre cele 2.800 angajate pe perioadă determinată la uzina de la Mioveni.

Potrivit directorului general al companiei, Francois Fourmont, constructorul auto ar putea renunţa în primăvară la un schimb de lucru dacă pieţele auto nu se vor revigora. Astfel, circa 4.000 de angajaţi ai companiei ar rămâne fără locuri de muncă.

Dacia ar putea raporta pentru luna ianuarie o scădere cu peste 75% a vânzărilor, în condiţiile în care cererea a fost de 50 de unităţi pe zi, faţă de 200 de autovehicule pe zi în ianuarie 2008. De altfel, o scădere tot de aproape patru ori este aşteptată pentru întreaga piaţă auto românească în ianuarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul Emil Boc a anunţat că programul "Rabla" va deveni operaţional din luna martie.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premierul Emil Boc a anunţat că programul "Rabla" va deveni operaţional din luna martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei