Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inflaţia a urcat la 1% în ianuarie, iar rata anuală s-a situat între 6,4 şi 6,5%

Marţi, 10 Februarie 2009 (13:57:03)
Inflaţia s-a accelerat de la 0,2% în decembrie la circa 1% în ianuarie, în timp ce rata anuală s-a situat la 6,4%-6,5%, uşor peste nivelul de la finele anului trecut, în principal din cauza deprecierii leului, dar şi a actualizării accizelor la combustibil şi tutun, apreciază analiştii.

Majoriatatea analiştilor economici intervievaţi de MEDIAFAX susţin că inflaţia s-a accelerat în ianuarie în principal din cauza deprecierii monedei naţionale şi modificării cursului la care se calculează accizele.

Astfel, cei şase analişti intervievaţi estimează că preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,9 - 1,1% faţă de luna precedentă şi cu 6,3 - 6,6% în termeni anuali. Media rezultată din estimări indică un nivel al cereşterii preţurilor de consum în perioada februarie 2008 - ianuarie 2009 de 6,45%.

Rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere anul trecut, la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi al băncii centrale, pe fondul unei performanţe bune în luna decembrie, când preţurile de consum s-au majorat cu numai 0,23%.

Economiştii-şefi ai Raiffeisen Bank România şi BRD Group Societe-Generale, respectiv Ionuţ Dumitru şi Florian Libocor, şi economistul RBS Cătălina Constantinescu, adică jumătate dintre cei chestionaţi, estimează că rata inflaţiei s-a situat în ianuarie la 1%, respectiv la 6,4-6,5%.

Dumitru consideră că accelerarea inflaţiei la 6,5% a fost cauzată în principal de deprecierea leului, care s-a reflectat mai ales în serviciile de telefonie, dar şi de presiunile exercitate din partea unor patronate pentru creşteri ale preţurilor alimentelor.

El a arătat că alimentele s-au scumpit, în principal, ca efect al deprecierii leului din luna decembrie, dar şi a presiunilor asociaţiilor de producători.

"În principiu, în lunile ianuarie şi februarie se vor înregistra rate de inflaţie ridicate. În februarie se vor vedea scumpiri la alimente de circa 10% ca urmare a ajustării la evoluţia cursului. (...) În a doua jumătate a anului, presiunea din partea cursului se va diminua, iar încetinirea cererii agregate va duce la temperarea presiunilor inflaţioniste, astfel încât rata anuală a inflaţiei va ajunge la 4,5% la finalul anului", a încheiat Dumitru.

Libocor susţine că evoluţia cursului de schimb şi a accizelor a condus la accelerarea inflaţiei la 1% în ianurie, respectiv la o rată anuală de 6,5%, dar anticipează că indicele preţurilor de consum va coborâ până la finele primului trimestru la 5,7%.

Un scenariu similar a prezentat Cătălina Constantinescu, cu o prognoză de accelerare a inflaţiei anuale la 6,4-6,5% în ianuarie, în condiţiile în care deprecierea puternică a leului se va resimţi sensibil în tarifele la serviciile de telefonie.

Ea a explicat că rata de schimb anunţată de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru calcului accizelor datorate bugetului de stat este de 3,7364 lei/euro în 2009.

În 2008, cursul anunţat pentru calculul accizelor a fost de 3,3565 lei/euro.

Codul Fiscal prevede ca valoarea accizelor dintr-un an să fie calculată în funcţie de cursul stabilit de BCE în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

"Cred că şi în februarie rata inflaţiei se va situa tot aşa de sus, la 6,4% în termeni anuali, pentru că se discută despre devansarea accizelor la tutun, dar cred că ulterior indicele preţurilor de consum va coborâ până la 4,5% la finele anului, datorită încetinirii puternice a consumului şi inclusiv a creşterii economice. Pentru 2009, anticipez o inflaţie medie de 5,2%", a spus Constantinescu.

Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, estimează pentru ianuarie a rată anuală a inflaţiei de 0,9-1,1%, respectiv de 6,3-6,5% în termeni anuali.

"Inflaţia a fost în ianuarie uşor superioară celei din luna decembrie 2008, în principal din cauza deprecierii leului, dar şi a accizelor la combustibil. Pentru 2009, anticipez un trend dezinflaţionist, astfel încât rata anuală se va plasa la finele anului la 5,4%", a spus Anghel.

Pe de altă parte, economistul ING Bank Nicolaie Chidesciuc consideră că inflaţia a atins în ianuarie un "vârf temporar" de 1,1% în termeni lunari, respectiv o rată anuală de 6,6%, din două motive, respectiv deprecierea masivă a leului şi a accizelor la combustibil şi tutun.

"În acelaşi timp există rezerve privind această prognoză pentru că va fi anunţat un nou coş de consum, iar ponderile componentelor se pot modifica", a precizat Chidesciuc.

El estimează că procesul de dezinflaţie va continua până în luna iunie, dar într-un ritm mai lin din cauza deprecierii leului.

"Deşi cererea aproape se prăbuşeşte, deprecierea leului nu va permite scăderea inflaţiei. Ulterior, estimez că rata anuală a inflaţiei va urca din nou, până la 8% la finele anului, în principal tot din cauza deprecierii leului, care va atinge un vârf în luna septembrie. În 2009, anticipez că vor mai exista presiuni şi din partea preţurilor administrate şi cele alimentare", a spus Chidesciuc.

Pe de altă parte, directorul general al institutului independent de previziuni macroeconomice MacroAnalitica, Laurian Lungu, consideră că inflaţia s-a menţinut în jur 6,3% în ianuarie, în contextul în care efectele deprecierii leului au fost contrabalansate de reducerea cererii.

"În 2009 inflaţia se va reduce în principal din cauza reducerii cererii. Pe termen scurt, aproximativ şase luni, nu mai anticipez că vor exista alţi factori inflaţionişti în afară de deprecierea leului, dar mi-e greu să văd o reducere foarte mare şi bruscă", a încheiat Lungu.

INS va publica joi, 12 februarie, datele privind evoluţia indicelui preţurilor de consum în luna ianuarie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inflaţia a urcat la 1% în ianuarie, iar rata anuală s-a situat între 6,4 şi 6,5%.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inflaţia a urcat la 1% în ianuarie, iar rata anuală s-a situat între 6,4 şi 6,5%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei