Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc a transmis propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI şi a sesizat Parlamentul

Miercuri, 4 Februarie 2009 (16:52:54)

Premierul Emil Boc a transmis Preşedinţiei propunerea de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor şi a sesizat cele două Camere parlamentare în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Nica să cumuleze funcţia de vicepremier cu cea de ministru.

"Primul-ministru Emil Boc a înaintat astăzi (miercuri-n.r.) preşedintelui României propunerea de desemnare a vice-premierului Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor. De asemenea, primul-ministru a sesizat conducerile celor două Camere ale Parlamentului în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Dan Nica să cumuleze atât funcţia de vice-prim-ministru, cât şi pe cea de ministru al Administraţiei şi Internelor", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Sursa citată arată că, în drept, solicitarea premierului este fundamentată pe articolele 106, 107 şi 85 alin. 3, din Constituţia României.

Guvernul a analizat două variante juridice pentru instalarea lui Dan Nica la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, de numire directă în funcţia de ministru sau de solicitare a acordului Parlamentului pentru ca acesta să poată îndeplini cumulativ atribuţiile de vicepremier şi ministru.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analiza cele două variante juridice şi că se va ajunge la o soluţie în urma consultărilor dintre conducerile celor două partide ale coaliţiei de guvernământ.

Potrivit ministrului Ponta, din punct de vedere juridic, o primă variantă ar fi cea obişnuită, respectiv nominalizarea de către premierul Boc a lui Dan Nica pentru portofoliul de ministru de Interne şi apoi numirea acestuia de către preşedintele Băsescu.

"În opinia unor jurişti, o astfel de soluţie prezintă riscul de a fi contestată pe motivul creării unui precedent în ce priveşte cumulul de funcţii", a declarat Ponta.

El a precizat că a doua variantă posibilă este ca Guvernul să solicite Parlamentului, în baza articolului 85, aliniatul 3 din Constituţie, adoptarea unei decizii privind structura Guvernului care să să îi permită astfel lui Dan Nica să cumuleze atât funcţia de vicepremier, cât şi cea de ministru de Interne.

Conform articolului invocat din Constituţie, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României poate numi membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, după ce Comitetul Executiv al PSD a validat propunerea ca Dan Nica să preia, pe lângă funcţia de vicepremier, şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, că PSD a trimis deja premierului o propunere oficială în acest sens.

Geoană a spus că Dan Nica a primit acceptul unanim, atât în Biroul Permanent, cât şi în Comitetul Executiv Naţional, pentru a prelua Ministerul Administraţiei şi Internelor, cumulând totodată şi funcţia de vicepremier pe care o deţine în prezent.

El a mai afirmat că preşedintele Traian Băsescu, cu care s-a consultat, alături de premierul Emil Boc, pe marginea situaţiei de la MAI, a primit "foarte pozitiv" propunerea PSD ca Dan Nica să preia şi funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc a transmis propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI şi a sesizat Parlamentul.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc a transmis propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI şi a sesizat Parlamentul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei