Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Marean Obama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nu-i exclus, zice Ion Iliescu, să apară şi în PSD un Obama. Nu ştiu ce ştie Ion Iliescu sau la cine se aşteaptă să devină surpriza partidului pentru candidatura la preşedinţia României, dar problema pare să fie deja rezolvată. Dacă urmăreşti ce se întâmplă de o bucată de vreme în partidul condus de Geoană, nimeni nu pare mai nimerit pentru această postură decât Marean Vanghelie. Şi nu e o glumă decât în măsura în care toată politica noastră e mai degrabă de râs. Evident, atunci când nu-i de-a dreptul de plâns.

Să mă explic. Ţin să precizez de la bun început că analogia n-are nici o legătură cu pigmentul uşor asemănător al celor doi şi nici cu calitatea lor intelectuală, de altfel greu de comparat. Surpriza numită Marean Vanghelie, precum a fost pentru democraţii americani Barak Obama, trebuie judecată şi înţeleasă în contextul politicii româneşti în general şi a PSD în particular. 

Celebrul primar al sectorului 5 din Bucureşti este politicianul cu cea mai viguroasă carieră politică din România, dacă prin asta înţelegem distanţa de la ceea ce promitea personajul atunci când a început să devină cât de cât cunoscut la ceea ce a ajuns în fapt. Vremurile în care Marean era exclusiv subiect de umor au apus. Acum face majoritatea jocurilor importante din partid şi, graţie prezenţei PSD la guvernare, influenţează în mod insidios şi parte din afacerile politice ale ţării. Pare de necrezut din partea unui semi-analfabet, dar a-l subestima e o eroare la fel de mare precum cele pe care le face el însuşi atât de des când încearcă să se exprime în limba română.

Dar faptele sunt dincolo de orice îndoială. Primarul “care este” deja la al treilea mandat în sectorul cinci şi şef fără rival al organizaţiei PSD de Bucureşti a contribuit masiv, dacă nu decisiv la decapitarea, în mai puţin de o lună, a doi miniştri.  Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea au plecat precum au venit la ministerul Administraţiei şi Internelor, urmare a unor urzeli în care Marean Vanghelie a jucat un rol hotărâtor.

Pentru că, atunci când s-a format guvernul, partidul nu i-a acceptat omul de casă pe funcţia de şef la Interne, Vanghelie le-a dat tuturor o lecţie de zile mari. În cazul lui Gabriel Oprea s-a folosit de interesul PD-L şi al lui Traian Băsescu, pe care l-a întors împotriva ministrului în faţa căruia pierduse iniţial, declanşând întreg scandalul care a dus la demiterea acestuia. A jucat discret, dar inteligent şi tenace.

Demisia următorului, a lui Liviu Dragnea, a căzut ca un trăsnet pentru majoritatea dintre noi, dar nu şi pentru Vanghelie. Dimpotrivă, după cum se ştie deja, şeful pesediştilor bucureşteni a fost de data aceasta chiar actorul principal. L-a obligat pe Dragnea să aleagă între a rămâne ministru şi a-i refuza numirea unui alt om de încredere pe funcţia de secretar de stat şi a câştigat.

Dragnea nu mai e ministru, dar chiar şi dacă nu-şi va vedea până la urmă omul instalat în funcţia respectivă, Vanghelie a înregistrat o victorie infinit mai importantă pentru cariera sa de politician. Le-a demonstrat tuturor că atunci când îşi propune ceva puţini îi pot sta în cale. Marina Vanghelie e urât cu siguranţă de o bună parte dintre liderii PSD, dar a devenit în aceeaşi măsură un politician de temut. Şirul său de victorii în interiorul partidului pare, retrospectiv, aproape de necrezut. Pe cât a fost de ridiculizat de-a lungul anilor pe atât s-a dovedit de încăpăţânat în a-şi atinge aproape toate scopurile. Şi tocmai această diferenţă dintre ceea ce pare şi ceea ce obţine pas cu pas face din Marian Vanghelie una din marile surprize ale politicii româneşti.

Candidatura sa la preşedinţie poate părea încă multora o simplă glumă, dar dacă îi cureţi biografia politică de episoadele hazos-ridicole descoperi în Marean o forţă greu de egalat. Încă mai râdem uneori de el dar, de cele mai multe ori s-a dovedit că el e cel care avea să râdă până la urmă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marean Obama.
 Vizualizări articol: 2797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Marean Obama2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei