Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Guvernul să facă lumină în legătură cu concesionările din Marea Neagră

Miercuri, 4 Februarie 2009 (13:31:59)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că Guvernul are datoria "de a face lumină cu privire la concesionările secrete care au fost făcute în mod suspect la finalul mandatului Tăriceanu".

"Există o umbră de îndoială cu privire la drepturile statului român referitoare la exploatare şi este obligaţia Guvernului să facă lumină cu privire la concesionările secrete care au fost făcute, în mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tăriceanu", a spus Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, Mircea Geoană l-a felicitat pe ministrul Cristian Diaconescu pentru decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Geoană l-a felicitat pe Diaconescu "pentru succesul perseverenţei diplomaţiei româneşti în lupta pentru drepturile României".

Potrivit acestuia, instituţiile statului trebuie "să facă lumină complet" cu privire la acest subiect, să verifice acest tip de concesionare", deoarece "ceva ce nu miroase a lucru corect pare să fie aici".

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

Decizia Curţii a deschis discuţia despre exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, în acest context, revenind în atenţia presei o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, de la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagră către firma Sterling Resources.

Hotărârea 1446 a fost adoptată în 12 noiembrie 2008 şi este un act adiţional la Contractul de exploatare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de concedent şi Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar. Documentul este semnat de către şeful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de preşedintele ANRM Bogdan Găbudeanu, de ministrul Mediului Attila Korodi şi de Cătălin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotărârii este secretă.

Contractul iniţial de concesiune a fost semnat în 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie străină care fora în zona maritimă a României.

"Ulterior, după ce a fost încheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Aşadar, nu a fost încheiat un acord nou în 2008, ci doar un act adiţional prin care au fost convenite nişte prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrări", a explicat, într-o emisiune televizată, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM.

De altfel, Gherman s-a ocupat de derularea operaţiunilor petroliere de explorare în sectorul românesc al Mării Negre şi a fost preşedintele Comitetului de Direcţie care coordona activitatea din perimetrele Midia şi Pelican.

Michael Thomas, manager al "Paladin Resources" plc - una dintre firmele care a preluat pentru o vreme concesiunea asupra celor două perimetre maritime - afirma, în 2002, că forajele efectuate au evidenţiat existenţa gazelor naturale încă din anul 1995, la o adâncime de cca. 85 m. Potrivit acestuia, concluzia cercetărilor a fost aceea că există un real potenţial pentru zăcăminte de ţiţei şi gaze, însă se menţine un nivel de risc ridicat, iar pentru adâncimi mai mari de 90-95 m sunt necesare echipamente speciale pentru foraj, ceea ce măreşte sensibil costurile de operare.

Sterling Resources anunţa, la 23 octombrie 2007, că a încheiat mai multe acorduri prin care renunţă la 35% din drepturile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze Midia şi Pelican, păstrând o participaţie de 65%. Firma Gas Plus International urma să preia 15% din participaţia Sterling la cele două zăcăminte, în baza unui acord care urma să intre în vigoare în 2008.

Sterling a semnat mai multe acorduri de concesionare şi cu Petro Ventures, subsidiara firmei australiene din domeniul minier, petrolier şi al gazelor Petro Ventures International Limited, referitoare la achiziţia a 20% din drepturile privind zăcămintele Midia şi Pelican.

În 5 decembrie 2008, Sterling Resources anunţa că a semnat cu Melrose Resources un acord privind cedarea a 32,5% din participaţia la Pelican XIII
and Midia XV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Guvernul să facă lumină în legătură cu concesionările din Marea Neagră.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Guvernul să facă lumină în legătură cu concesionările din Marea Neagră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei