Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atitudine

Concluziile privind cauzele incendiului din Bazar, amânate în mod suspect de pompieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La trei săptămâni de la devastatorul incendiu izbucnit în Bazarul din Suceava, concluziile privind cauzele care l-au produs nu au fost încă date publicităţii, amânarea rezultatelor anchetei devenind din ce în ce mai suspectă odată cu trecerea timpului. Situaţia a fost semnalată şi de liderul local al unui partid politic, acesta, ca şi mulţi alţi suceveni, întrebându-se dacă nu cumva anchetatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava caută o soluţie care să reprezinte anumite interese.

Situaţia care a pus capac s-a petrecut în cursul zilei de ieri. Colonelul Lucel Lulciuc, şeful ISU Suceava, a anunţat că o comisie formată din pompieri şi poliţişti se reuneşte pentru a da verdictul final. Contactat telefonic ieri după-amiază, colonelul a pus că mult aşteptatele rezultate sunt aproape gata, iar până spre orele 18.00 vor fi făcute publice. Surprinzător, la ora la care toată mass-media locală aştepta concluziile anchetei, pentru a le prezenta astăzi sucevenilor, reporterii „Monitorul” au fost anunţaţi de plutonierul major Alin Găleată, de la Biroul de Informare al ISU, că „a apărut o chestiune de ultim moment, din partea poliţiei, un detaliu care nu este lămurit, şi nu putem emite încă un răspuns”.

Este foarte greu de înţeles cum o anchetă care durează de trei săptămâni, care a presupus audierea a aproape o sută de persoane şi minuţioase cercetări la faţa locului, să fie dată peste cap de un element surpriză, apărut într-o după-amiază, în mai puţin de două ore.

Din sursele noastre, partea de anchetă a poliţiei, care a vizat audierea comercianţilor afectaţi şi a persoanelor care au ajuns printre primele la locul incendiului, a fost încheiată acum câteva zile, conducerea ISU fiind informată că nu s-au găsit nici un fel de elemente care să ducă spre posibilitatea unei acţiuni criminale. 

Mai trebuie amintit faptul că şi la începutul săptămânii trecute colonelul Lulciuc a dat asigurări că ancheta va fi finalizată a doua zi, încă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

 

Un reşou uitat aprins, cauza probabilă a incendiului

Trecând peste această tărăgănare a anchetei, trebuie spus că cea mai probabilă variantă cu privire la cauza care a dus la izbucnirea incendiului este cea a radiaţiei termice, apărute de la un reşou lăsat în priză într-un chioşc.

Deşi oficial nimeni nu a putut declara nimic, mai multe surse confirmă că această variantă este aproape certă. Căldura emanată de o astfel de sursă de încălzire putea aprinde cu uşurinţă materiale din interiorul chioşcului, după care, din cauză că parte din materialele de construcţie ale punctelor de vânzare erau uşor inflamabile, iar focul a fost observat cu întârziere, incendiul s-a extins cu repeziciune. În sprijinul acestei variante stă modul de ardere, specific unei astfel de supraîncălziri, dar şi faptul că celelalte două variante luate în calcul (scurtcircuit sau acţiune intenţionată) nu au elemente care să le confirme în vreun fel.

Totuşi, până când specialiştii nu dau concluziile finale, putem vorbi doar de o variantă probabilă.  Incendiul din hala modernizată a Bazarului, izbucnit marţi, 13 ianuarie, în jurul orei 22.00, la ultimul tronson modernizat,  a distrus 84 de chioşcuri şi a produs pagube în valoare de 1,6 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concluziile privind cauzele incendiului din Bazar, amânate în mod suspect de pompieri .
 Vizualizări articol: 2990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
Concluziile privind cauzele incendiului din Bazar, amânate în mod suspect de pompieri2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2009, 12:42:32
Bine ca v-ati gasit voi sa caracterizati aceasta intarziere drept suspecta.

Din pacate nu puteti intr-un ziar sa bagati ceva muzica (,) ca in filmele lui Hitchcock, ca sa vedem cu totii cat e de suspect, si sa simtim suspansul.

Stiti foarte bine ca daca nu s-ar fi procedat asa, s-ar fi gasit vreun frustrat pe la politie sau pompieri care v-ar fi vandut un pont, si atunci, articolul pe care l-ati fi scris s-ar fi chemat asa: "Amanunte suspecte ingnotate in cazul anchetarii incendiului din bazar".

Si ati fi continuat cum ca s-a facut un viciu de procedura si nu s-a procedat exact cum scrie in regulament, si ca in raportul final erau doua greseli de dactilografie.
2.   "RESOUL UITAT APRINS" PT "FETITA CU CHIBRITURI" trimis de
( 4 feb 2009, 14:48:24
CAUZA PRODUCERII ACCIDENTULUI SA FIE OARE UN " RESOU UITAT APRINS " LA CARE SE INCALZEA " FETITA CU CHIBRITURI " SAU DOMNII POMPIERI AU MAI MULTE INDICII CARE AR PUTEA DUCE LA FAPTUL CA UNA SAU MAI MULTE PERSOANE AU CONTRIBUIT LA IZBUCNIREA ACESTUI INCENDIU DAR DIN ANUMITE MOTIVE ASCUND ADEVARUL ???

OARE " FETITA CU CHIBRITURI " SE VA REINTOARCE PESTE CEVA TIMP IN BAZAR PT A SE INCALZI SI VA UITA DIN NOU RESOUL APRINS CAND DEFAPT ATAT PRIMARIA MUN.SUCEAVA CAT SI MALL UL DIN APROPIEREA BAZARULUI AU INCALZIRE CENTRALIZATA NON STOP ???

2.1  RE: "RESOUL UITAT APRINS" PT "FETITA CU CHIBRITURI" trimis de
( 4 feb 2009, 15:46:53
Dinescule, langa tasta pe tastatura ta e una pe care scrie . Virtutile ei nu sunt atat de mari pe cat crezi, asa ca incearca sa te abtii sa o apesi, decat in cazut in care e neaparat nevoie.
3.   RE: JOHNDOE trimis de
( 4 feb 2009, 16:06:23
" langa tasta pe tastatura ta e una pe care scrie " ???

EXPRIMARE DE ........................... MOUSE
4.   Felicitari domnului Dinescu pt comentariile facute trimis de
( 4 feb 2009, 16:32:55
Citesc cu placere editia on-line, a Monitorului de Suceava precum si comentariile domnului Dinescu cu privire la anumite articole publicate.

Sa nu va lasati domnule Dinescu si sa ramaneti in continuare impartial si totodata sa militati pentru dreptate cum a-ti facut-o si pana acum .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei