Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Băncile-mamă au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de resurse

Marţi, 3 Februarie 2009 (18:34:21)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întoarcerea din vizita făcută în Ungaria, că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.

"Noi susţinem o mare responsabilitate a băncilor care sunt acţionar majoritar la băncile româneşti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar românesc, băncile sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că România va ridica acest subiect, "solid argumentat", cu ocazia Consiliului European din martie.

"Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească, mai târziu", a mai spus preşedintele Băsescu.

El a apreciat totodată că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar la bănci româneşti.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la B1 TV, că a avut mai multe convorbiri cu câţiva ambasadori străini, inclusiv ambasadorul Austriei şi Franţei, ale căror ţări au bănci în România. "Din păcate, am dat totul pe la străini, deci băncile-mamă în acest moment îşi retrag sursele de finanţare către banca... se consolidează acasă. Şi atunci trebuie să vorbim cu aceşti oameni: «Măi fraţilor, dacă voi consideraţi că România şi economia românească reprezintă o periferie a dumneavoastră şi nu vă interesează, capilarele dumneavoastră sunt mai puţin importante decât arterele dumneavoastră, vă duceţi banul la centru, hai să avem o conversaţie puţin mai vânoasă cu dumneavoastră, pentru că aveţi interese economice vaste în România»", a spus Mircea Geoană.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, vineri, la Sinaia, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista bănci în România care şi-ar retrage capitalurile, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Întrebat dacă există semnale privind retragerea capitalurilor unor instituţii bancare din România, Nica a precizat: "Nu am asemenea informaţii". "Cu certitudine există un dialog la nivelul Băncii Naţionale cu toate băncile care activează în România. Şi în perioada următoare intenţia noastră este să avem un dialog activ atât cu Banca Naţională, cât şi cu băncile care activează în România pentru ca planul de susţinere a economiei româneşti anunţat ieri (joi, n.r.) să aibă o acţiune coerentă", a spus Nica.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR Nicolae Cinteză a declarat, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, referindu-se la solvabilitatea sistemului bancar, că, din recentele raportările transmise BNR, se conturează un sistem bancar bine capitalizat, cu un nivel al indicatorului de solvabilitate cu aproape patru puncte procentuale peste limita minimă stabilită (8%), iar indicatorul de lichiditate (la nivel agregat, consolidat) înregistrează un nivel mai mult decat dublu faţă de un minim admis de 1.

Întrebat despre situaţia liniilor externe atrase de bănci şi despre existenţa unor eventuale semnale care să indice reduceri drastice ale finanţărilor de la băncile-mamă, Cinteză a afirmat că "s-au purtat discuţii cu toate băncile legate de sursele externe de finanţare a activităţii lor în 2009", iar "rezultatul a fost că aproape 80% din sursele atrase de la banca-mamă scadente în 2009 au o probabilitate ridicată de a le fi prelungită scadenţa şi în anul 2010".

"Dacă adăugăm şi sumele prevăzute a fi atrase în 2009 (fără creşterile de capital) ar rezulta că sursele atrase ar reprezenta 90% din totalul sumelor atrase de la banca-mamă, ce îşi au scadenţa în 2009", a precizat Nicolae Cinteză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Băncile-mamă au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de resurse.
 Vizualizări articol: 810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Băncile-mamă au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de resurse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei