Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condescu: Ministerul Economiei va reorganiza sistemul energetic în două companii de interes naţional

Marţi, 3 Februarie 2009 (15:41:05)
Ministerul Economiei va reorganiza sistemul minier şi energetic din România în următoarele două luni, astfel încât până la sfârşitul lunii martie să existe la Târgu Jiu şi Petroşani câte o companie energetică de interes naţional, susţine Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Declaraţiile respective sunt făcute în urma unei întâlniri pe care ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut-o, marţi, cu o delegaţie de 14 lideri sindicali din cadrul federaţiei, fiecare dintre aceştia reprezentând diferite sectoare de activitate, de la complexurile energetice şi exploatările miniere din Oltenia, până la domenii precum huilă, sare, uraniu, dar şi reprezentanţi ai Nuclearelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform lui Marin Condescu, întâlnirea cu ministrul Videanu a fost motivată de nevoia discutării bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor în cadrul cărora Federaţia Naţională Mine Energie are membri de sindicat. Liderul sindical afirmă că, în acest context, a discutat cu Adriean Videanu şi despre necesitatea reorganizării sistemului energetic şi minier conform promisiunilor făcute de PDL în campania electorală.

"Avem promisiunea certă că în cel mult două luni de acum încolo ministerul va reorganiza actualele structuri din minerit şi energie astfel încât la Târgu Jiu să avem Compania Naţională Lignit Energie Oltenia, iar la Petroşani să existe Compania Naţională Huilă Energie Valea Jiului. Denumirile finale s-ar putea să nu fie acestea, dar ideea acestor structuri este aceea de a uni exploatările miniere cu termocentralele din zonele menţionate astfel încât România să fie un jucător pe piaţa energetică în Europa de Est. Soluţiile de până acum s-a văzut că nu au dat roade", a menţionat Marin Condescu.

Sindicatele conduse de acesta solicită de aproape un deceniu înfiinţarea unor structuri economice de acest gen.

Cele două mari companii miniere din zona Olteniei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), sunt deţinute de Ministerul Economiei. CNH este cel mai mare datorinic la bugetul de stat, cu obligaţii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei.

Fostul guvern a anunţat, în august 2008, că va reorganiza CNH până la sfârşitul lunii noiembrie şi va înfiinţa o structură specială în sectorul minier, denumită Autoritatea Minieră din România. Cele două măsuri urmau să fie promovate prin proiecte de legi supuse apoi aprobării de către Executiv şi transmise spre dezbatere Parlamentului. Totuşi, Guvernul nu a adoptat niciun proiect de act normativ în acest sens.

De asemenea, toţi producătorii de energie din România sunt deţinuţi de stat, prin Ministerul Economiei, aceştia fiind cele trei complexuri energetice - Turceni, Rovinari şi Craiova -, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Termoelectrica. Pe partea de distribuţie şi furnizare a energiei statul mai controlează trei filiale ale Electrica, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.

Autorităţile au intenţionat de mai multe ori în în ultimii anii să reorganizeze sistemul energetic naţional. Cea mai recentă varinată, iniţiată de fostul Guvern, viza comasarea Electrica, Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari. Noul guvern a decis însă să renunţe la acest proiect şi a anunţat că va restructura şi apoi va privatiza aceste societăţi.

Totodată, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a vorbit de mai multe ori despre crearea unui al patrulea complex energetic în zona Olteniei, dar nu a luat nicio măsură concretă în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condescu: Ministerul Economiei va reorganiza sistemul energetic în două companii de interes naţional.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Condescu: Ministerul Economiei va reorganiza sistemul energetic în două companii de interes naţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei