Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii va colabora cu BM la strategia din Sănătate pentru următorii patru ani

Miercuri, 21 Ianuarie 2009 (17:45:57)
 Ministerul Sănătăţii va colabora cu Banca Mondială (BM) pentru dezvoltarea strategiei din Sănătate în următorii patru ani, ministrul Ion Bazac susţinând că BM poate ajuta la găsirea soluţiilor de rezolvare a problemelor din sistemul sanitar.

Ministrul Ion Bazac a discutat, marţi, cu şeful Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti, Benoît Blarel, despre problemele din sistemul de sănătate românesc, strategia şi priorităţile ministerului, precum şi stadiul implementării proiectelor derulate cu ajutorul BM, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

"Sunt încantat că, pentru prima oară, într-o perioadă lungă de timp, Ministerul Sănătăţii are o strategie bine definită şi, în consecinţă, îşi poate stabili clar priorităţile", a spus Blarel, citat în comunicat.

Oficialul l-a asigurat pe ministrul Sănătăţii că instituţia pe care o conduce poate beneficia de consultanţă din partea Băncii Mondiale, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse. În acest sens, se va crea o echipă comună de lucru pentru a defini principalele direcţii de dezvoltare în următorii trei - patru ani. Strategia compusă de aceasta se va integra într-un plan stabilit la nivel regional, cu obiective şi ţinte pentru România.

"Pentru a asigura sustenabilitatea reformei în sistemul românesc de sănătăte nu avem nevoie să reinventăm roata, ci să validăm gândirea noastră strategică, făcând uz de expertiza vastă a unor instituţii de prestigiu la nivel global cum este Banca Mondială. Într-un context economic nefavorabil, această instituţie poate asigura Ministerului Sănătăţii acces la finanţări, în plus poate furniza consultanţa strategică, în scopul identificării soluţiilor optime pentru rezolvarea problemelor din Sănătăte", a declarat ministrul Sănătăţii.

Bazac i-a mai spus şefului Biroului BM la Bucureşti că o prioritate a mandatului său este asistenţa medicală primară, parte a Programului de Reformă a Sectorului Sanitar, faza a II-a, proiect cofinanţat de Banca Mondială. El a subliniat că serviciile medicale în mediul rural sunt slab dezvoltate şi că administraţia precedentă a stopat această direcţie de dezvoltare.

Blarel s-a referit la lipsa de eficienţă în absorbţia fondurilor şi în managementul proiectelor în desfăşurare.

"Un raport referitor la raţionalizarea sistemului de sănătăte, ignorat de administraţia anterioară, a fost realizat de consultanţi internaţionali cu sprijinul Băncii Mondiale în 2003. Acesta evidenţia faptul că, deşi există o nevoie reală de spitale moderne, nu este necesară creşterea numărului de paturi la mia de locuitori în România, acesta situându-se printre cele mai ridicate din Europa", se mai arată în comunicat.

Astfel, Banca Mondială va trimite în România o echipă de experţi de la Washington, pentru a examina situaţia existentă şi pentru a propune soluţii.

Banca Mondială aprecia pozitiv pachetul legislativ de reformă propus de fostul ministru al Sănăţii Eugen Nicolăescu, într-un studiu lansat în 2007.

"Din recentul studiu rezultă clar că politica din ultimii doi ani a Ministerului Sănătăţii Publice coincide cu recomandările specialiştilor BM şi am, încă o dată, confirmarea faptului că suntem pe drumul correct, în ciuda contestărilor din sistem şi a inerţiei mari a acestuia. În studiul din luna iunie (2007 - n.r.), specialiştii BM recomandau pentru sectorul de sănătate din România să fie modificate structura cheltuielilor pentru sănătate mărind proporţia cheltuielilor de asistenţă primară şi ambulatorie - exact lucrul acesta l-am făcut prin legea 95, în care se reconsideră rolul medicinii primare. După cum se ştie reforma este astfel concepută încât în 2008 să inversăm raportul între banii cheltuiţi în asistenţa medicală primară şi cea spitalicească. Anul acesta am realizat prima majorare semnificativă a punctului/ per capita pentru medicii de familie. Conform contractului cadru 2007, valoarea punctului pentru medicina primară a crescut semnificativ- cu 40 la sută per capita. Aceasta înseamnă că fondul pentru medicina primară a crescut la 51 la sută. De asemenea, valoarea pentru orice serviciu oferit de medicul de familie a crescut cu 6,5 la sută'', explica la momentul respectiv Nicolăescu.

Reprezentanţii BM au observat şi atunci necesitatea de a creşte eficienţa spitalelor printr-un mai bun management şi a îmbunătăţirii sistemele de plată.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie, declara, sâmbătă, la Suceava, că ministrul Ion Bazac a anunţat înfiinţarea unei direcţii generale de implementare a programelor, care va avea ca scop identificarea de programe şi proiecte pentru care să poată fi accesate fonduri europene pentru investiţii de infrastructură în sistemul de sănătate.

"Sunt foarte multe locuri de unde putem folosi, dacă ştim să accesăm banii, pentru investiţii în infrastructură în sistemul de sănătate. Ca o curiozitate, pot să vă spun că există un program finanţat de Banca Mondială de reabilitare a dispensarelor medicale rurale, în baza căruia bănuiesc că Nicolăescu lansa în campania electorală că va face sute, mii de dispensare, în fiecare judeţ şi localitate. Ţin să vă spun că nu s-a cheltuit un cent din aceşti bani care sunt în bancă cu această destinaţie", a spus Irimie.

El a precizat că aceşti bani sunt disponibili de cel puţin doi ani şi sunt împrumutaţi cu destinaţia de reabilitare a dispensarelor medicale rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii va colabora cu BM la strategia din Sănătate pentru următorii patru ani.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii va colabora cu BM la strategia din Sănătate pentru următorii patru ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei