Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BCR evaluează imobilele pentru care acordă credite cu 10 - 40% mai jos faţă de valoarea tranzacţiei

Miercuri, 21 Ianuarie 2009 (14:34:08)
Banca Comercială Română ia în considerare la acordarea creditelor ipotecare o valoare cu 10% până la 40% mai mică decât suma plătită în cadrul tranzacţiei, în funcţie de amplasament şi calitatea imobilelor, a declarat, joi, directorul executiv al direcţiei de retail din BCR, Sorin Mititelu.

"Mergem cu ajustări de la 10% din valoarea tranzacţiei în marile oraşe, până la 40% în afara oraşelor, în zone cu acces mai dificil. Tot aşa, o casă de vacanţă nu are aceeaşi evaluare ca o casă de locuit, chiar dacă este amplasată similar. La fel, în staţiuni izolate, mai puţin active, evaluăm altfel decât în Bucureşti", a spus Mititelu.

El a adăugat că pentru imobilele noi construite sunt aplicate cele mai mici ajustări, de 10% maxim 15% din valoarea tranzacţiei.

Mititelu a mai arătat că BCR va solicita BNR, prin normele de creditare elaborate pe baza noului regulament, majorarea gradului maxim de îndatorare la creditele ipotecare spre nivelul de până în toamna anului trecut, când aplica un grad de 70%. În prezent, normele BCR permit un grad de îndatorare de 60% din veniturile nete ale clienţilor, dar media pe portofoliul băncii nu depăşeşte 45%.

În privinţa avansurilor la creditele ipotecare, oficialul BCR a afirmat că, deşi normele permiteau până în prezent acoperirea integrală prin credit a valorii tranzacţiei, cele mai multe credite acordate de bancă au avut un avans de 20-30%.

Săptămâna trecută, BNR a decis modificarea regulamentului de creditare a populaţiei şi a acceptat creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci.

Astfel, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a hotărât să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.

Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit.

Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BCR evaluează imobilele pentru care acordă credite cu 10 - 40% mai jos faţă de valoarea tranzacţiei.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BCR evaluează imobilele pentru care acordă credite cu 10 - 40% mai jos faţă de valoarea tranzacţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei