Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Pentru comunitatea internaţională, anul 2008 va fi reţinut în istorie ca un an al crizelor

Miercuri, 21 Ianuarie 2009 (14:49:59)
Traian Băsescu a declarat că "preocuparea imediată la acest început de an vine din direcţia economică şi financiară” iarb soluţiile, chiar dacă nu sunt posibile “peste noapte”, necesită o viziune ambiţioasă.

Potrivit şefului statului, pentru comunitatea internaţională, anul 2008 va fi reţinut în istorie ca un an al crizelor.

"Sunt factori de tensiune care s-au acumulat şi care s-au multiplicat, complicând şi mai mult eforturile noastre de a face faţă provocărilor acestui început de secol: terorismul, securitatea energetică, schimbările climatice, migraţia, lupta împotriva sărăciei, încălcarea drepturilor omului, neproliferarea armelor de distrugere în masă", a spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, "preocuparea imediată la acest început de an vine din direcţia economică şi financiară".

"Multe state se apropie sau se află deja în recesiune. Există riscul ca situaţia să se agraveze, iar pericolul cel mai mare este ca instabilitatea economică şi insecuritatea energetică să complice şi mai mult ecuaţia, oricum complexă, a securităţii globale în ansamblu", a spus şeful statului, precizând însă că modul în care a reacţionat comunitatea internaţională în faţa acestei realităţi dă motive de speranţă.

"Chiar dacă soluţiile nu sunt posibile peste noapte, ele necesitând ani de zile, important este să avem o viziune ambiţioasă şi voinţă politică pe măsură. Anul 2008 a arătat că încă există această voinţă. Anul 2009, deşi se anunţă la fel de complex precum cel precedent, trebuie să fie anul care va oferi unele confirmări mult aşteptate, cel puţin în câteva direcţii", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, în vreme de criză, se deschid oportunităţi pentru accelerarea schimbării şi pentru introducerea de reforme structurale.

"Depinde de noi cum le gestionăm şi aici consider că, pentru a garanta un sistem mai sigur şi mai durabil, ar trebui să avem în vedere cel puţin patru deziderate esenţiale. Primul este legat de gestionarea crizei economice astfel încât să asigurăm dezvoltare şi creştere durabilă, al doilea este legat de menţinerea în atenţie a problemelor globale stringente precum: schimbările climatice, sărăcia, migraţia, energia, deficitul democratic din unele zone ale globului şi terorismul. Al treilea element este legat de consolidarea sistemului de drept internaţional şi, în sfârşit, al patrulea element în opinia noastră este legat de întărirea şi eficientizarea instituţiilor internaţionale, prin îmbunătăţirea capacităţii de a impune forţa dreptului internaţional acolo unde este cazul", a explicat preşedintele.

În opinia şefului statului, posibilitatea de a face faţă provocărilor actuale va depinde cel mai adesea de capacitatea fiecărui stat de a lucra în multiple parteneriate, în sensul de a conlucra cu actorii cheie la fiecare nivel pentru a construi noi relaţii şi instituţii care să permită o acţiune eficientă pentru binele tuturor.

"Secolul XXI are nevoie de multilateralism care să fie deopotrivă inclusiv, flexibil şi pragmatic", a apreciat preşedintele, apreciind că acesta trebuie să se bazeze pe un sistem solid de drept internaţional şi pe instituţii internaţionale puternice atât cele cu vocaţie universală, precum Naţiunile Unite, cât şi pe cele cu vocaţie regională.

"Am văzut că situaţiile de criză pun la grea încercare întregul ansamblu al sistemului internaţional. De aceea, accentul trebuie pus pe prevenirea dar şi pe consolidarea instrumentelor pe care le avem la îndemână. Însă lucrurile nu trebuie forţate artificial şi nu trebuie să pornim de la zero. Fundamentele sistemului de securitate sunt singurul scut viabil pentru prevenirea şi gestionarea unor crize precum cele la care am făcut referire", a spus preşedintele.

El a mai arătat că "principiile de drept izvorâte din Carta Naţiunilor Unite şi din Actul Final de la Helsinki rămân valabile şi astăzi".

"În acest fel am argumentat şi poziţia noastră privind Kosovo în februarie 2008, sau Georgia în august 2008. Încrederea noastră în valenţele ultilateralismului este dovedită constant şi prin încurajarea soluţiilor analizate şi propuse de Curtea Internaţională de Justiţie, o componentă fundamentală a Organizaţiei Naţiunilor Unite", a spus Băsescu.

În opinia lui Traian Băsescu, "folosirea instrumentelor internaţionale consacrate a început să fie potenţată şi de noi formule precum parteneriatele de consolidare a păcii şi securităţii angajate de Organiţaţia Naţiunilor Unite cu diverse organizaţii regionale".

"De aceea, soluţiile pentru provocările secolului XXI vor trebui să valorifice şi mai mult multilateralismul regional eficient. Mă refer la organizaţii precum OSCE, Consiliul Europei, ASEAN, Uniunea Africană sau UNASUR care sunt fie organizaţii de cooperare, fie organizaţii cu vocaţie integraţionistă, ce se inspiră într-o mare măsură din proiectul European", a adăugat preşedintele.

Potrivit lui Traian Băsescu, "multilateralismul ar trebui să reflecte noua lume în care intrăm, o lume din ce în ce mai interdependentă şi multipolară".

"Noi poli de putere se afirmă şi vor fi din ce în ce mai mult recunoscuţi ca atare. Provocările situaţiei globale în care ne mişcăm cer inevitabil răspunsuri collective", a conchis el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Pentru comunitatea internaţională, anul 2008 va fi reţinut în istorie ca un an al crizelor.
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Pentru comunitatea internaţională, anul 2008 va fi reţinut în istorie ca un an al crizelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei