Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înainte de proces

Mediatorii se vor tampon între suceveni şi instanţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O parte dintre sucevenii care au de gând să-şi rezolve în instanţă litigiile pe care le au cu rudele sau vecinii pot apela, mai nou, la mediatori. Avantajul este că mediatorii îi pot scuti pe oameni de costurile şi stresul unui proces de durată. Curtea de Apel Suceava a încheiat ieri un protocol de colaborare cu mediatorii, de la care speră să primească o mână de ajutor în reducerea numărului de cauze.

 

Potrivit preotului doctorand Gabriel Herea, reprezentant al Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă de Dispută (ARAD), cei cinci mediatori care sunt înscrişi momentan în această structură îşi propun să le dea o mână de ajutor celor care nu vor să urmeze calea sinuoasă a unui proces.

Gabriel Herea a anunţat că numărul mediatorilor va creşte în perioada următoare, iar sucevenii vor avea posibilitatea să aleagă dintr-o listă ce va fi făcută publică.

„Onorariile vor fi oneste şi oamenii vor putea evita 4-5 ani de procese, dar şi toate costurile care decurg de aici. În aproximativ două luni, personal am fost implicat în patru proceduri premergătoare, din care două s-au rezolvat prin consiliere”, a precizat preotul mediator Gabriel Herea.

Acesta a menţionat că a fost vorba de două cazuri din domeniul comercial, fără a oferi şi alte detalii, deoarece potrivit Legii 192/2006 mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea asupra informaţiilor de care ia cunoştinţă.

 

Se elimină taxele de timbru

Şi avocata Brânduşa Maier, preşedinte al Centrului de Mediere Suceava, a ţinut să arate că medierea este în folosul ambelor părţi implicate într-un litigiu.

„Într-un proces taxele de timbru şi contravaloarea serviciilor prestate de un expert sunt destul de mari. La mediere aceste taxe sunt eliminate. Mai mult, dacă în timpul unui proces civil părţile implicate ajung la un consens în urma medierii, o parte din taxele plătite se restituie”, a precizat Brânduşa Maier.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a ţinut să-şi exprime speranţa că activitatea pe care mediatorii o vor derula va duce la degrevarea instanţelor de judecată.

„Nu toate litigiile trebuie să ajungă în instanţă. Sunt cazuri care se pot rezolva prin mediere şi eu sper să fie cât mai multe situaţii de acest fel”, a concluzionat Cezar Hâncu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mediatorii se vor tampon între suceveni şi instanţe.
 Vizualizări articol: 1958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 3 voturi
Mediatorii se vor tampon între suceveni şi instanţe1.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ONORARIILE VOR FI ONESTE trimis de
(21 ian 2009, 20:52:20
HAAAAAAAAAAA, ASTA A FOST BUNA, SI ATENTIE MAI VINE UNA....SCAPATI DE EXPERTIZA....HAAAAAAAAAAA..... CEA MAI TARE SARE MAIER SA ISI FACA RECLAMA PE FATA....

1. cine asigura ca onorariile vor fi oneste?

2.fara expertiza cum se poate dovedi si individualiza o parcela de teren?

3.daca tot se folosesc nume complete de ce nu se nominalizeaza si ceilalti mediatori? sunt o mana de oameni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei