Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 nov 2008 - Anul XIII, nr. 280 (3961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor

Joi, 27 Noiembrie 2008 (20:20:36)
Ministerul Justiţiei (MJ) a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind plata taxelor judiciare de timbru, propunând ca justiţiabilii să poată plăti acestă taxă şi online de la 1 martie 2009.

"Având în vedere că regimul aplicabil taxelor judiciare de timbru justifică, în unele cazuri, şi în anumite condiţii, acordarea unor facilităţi la plata taxelor judiciare de timbru nu numai persoanelor fizice, dar şi persoanelor juridice care se află în situaţia de a se adresa instanţei judecătoreşti, pentru a se evita situaţii în care o valoare mare a taxei judiciare ar produce dezechilibre în situaţia financiară a entităţii juridice sau ar conduce la imposibilitatea acesteia de a solicita în justiţie recunoaşterea unor drepturi" impune noi reglementãri, se arată în proiect.

De asemenea, proiectul de lege are ca scop şi diversificarea modalităţilor de plată a taxelor de timbru, dar şi pentru unificarea practicii din instanţe în privinţa hotărârilor judecătoreşti ce ţin loc de act autentic.

Astfel, proiectul propune introducerea în Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru a articolului 19 care prevede ca: "Taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar, prin virament, sau în sistem on-line, în contul bugetului de stat, la unităţile trezoreriei statului. Taxele judiciare de timbru pot fi plătite şi prin unităţi bancare în contul bugetului de stat, costurile operaţiunilor de transfer fiind în sarcina debitorului taxei".

De asemenea, articolul 21 a fost modificat astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, atunci când apelează la ajutorul public judiciar în materie civilă.

"Instanţa poate acorda persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii: cuantumul taxei reprezintă mai mult de zece la sută din media venitului net pe ultimele trei luni de activitate; plata integrală a taxei, potrivit articolului 20, nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate; în mod excepţional, în alte cazuri în care instanţa apreciază, faţă de datele referitoare situaţia economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice", se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Pentru a acorda scutire de taxă de timbru judiciar, instanţa poate cere orice dovezi şi lămuriri.

MJ mai propune ca plata online să fie introdusă de la 1 martie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei