Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 nov 2008 - Anul XIII, nr. 280 (3961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Îmbătrâneşte ideea Unirii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Interviu cu MIHAI CIMPOI, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (III) 

MRI: Sunteţi preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, sunteţi academician român, urmăriţi şi fenomenul literar din Basarabia, şi cel românesc. Cum vedeţi, de la Chişinău, stadiul actual al literaturii române, pentru că ştiu, din ceea ce scrieţi, că-l urmăriţi cu atenţie.

MC: Aş zice că literatura română, privită un pic din afară, dar şi din înăuntru, fiindcă şi noi scriem româneşte, are anumite complexe. Chiar şi această integrare europeană actualizează vechi complexe: c-am avea o cultură „mică”, că ar trebui să le luăm pe toate de la zero, c-ar trebui să ne lepădăm de Eminescu pentru a ne integra mai repede…

MRI: …până şi limba…

MC: … da, ar trebui s-o abandonăm, să trecem la rom-engleză…

MRI: … şi româna s-o păstrăm numai pentru înjurături.

MC: Ei bine, acest dialog valoric îl concepem – şi eu, când am scris o carte intitulată „Europa, sarea Terrei”, pornind de la o idee a lui Const. Noica, aşa l-am văzut -  pe picior de egalitate. Nu sunt culturi mari, nu sunt culturi mici, ci este un dialog al valorilor între toate culturile. Iar noţiunea de „poet naţional”, care se spune că deja s-a învechit, că-i depăşită… iată, dacă răsfoim Istoria Literaturii Germane a lui Fritz Martini (or, literatura germană ar putea fi o „literatură mare”, trebuie s-o recunoaştem) conţine un compartiment care se cheamă „Goethe – poet şi educator naţional”. Iată că nemţii nu renunţă la ideea de poet naţional – pe noi, ne sperie.

MRI: La Iaşi a fost retrocedată, de curând, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri şi-n care funcţiona Muzeul Teatrului, în oraşul în care a avut loc primul spectacol de teatru românesc. Muzeul a fost desfiinţat. Dacă te-ai duce, în Germania, cu orice act de moştenitor ai avea, să pretinzi retrocedarea casei Schiller şi desfiinţarea Muzeului, cred c-ai fi luat de zălud!

MC: Aş adăuga un detaliu important şi grăitor. Iată: germanii se ocupă şi de literatura (adică, ce literatură, câteva romanţe, câteva nuvele, un roman scris de coloniştii nemţi) din sudul Basarabiei, pe care o şi reeditează. Şi mi-am zis: uite, nu le este de ajuns Goethe, nu le este de ajuns Schiller, mai sunt nişte scriitoraşi acolo, de-o valoare modestă….nemţii se ocupă de reîntoarcerea, de reintegrarea valorilor într-un tot unitar. Şi apropo de literatura română: cred că un fenomen important l-a constituit readucerea valorilor româneşti din afară: Goma, Vintilă Horia, tot ce a fost mai important.

MRI: Dar, cum vedeţi, şi situaţia receptării lui Goma este încurcată la noi… şi nemeritat.

MC: Da, bineînţeles.

MRI: Vorbeaţi despre complexe. Complexe există şi la Bucureşti, sunt şi la Chişinău. Complexele celor de peste Prut mă tem că le întreţinem şi noi, de la Bucureşti, de pe Dâmboviţa. Termenul „unionist” începe să fie echivalat cu „naţionalist”. (În paranteză fie spus, „naţionalist” nu-i deloc un termen de ruşine. Grigore Vieru are chiar o poezie intitulată „Sunt naţionalist!”)

MC: Apropo de naţionalism, de noţiunea „naţional”. Uniunea Scriitorilor din Italia se numeşte Uniunea Naţională a Scriitorilor din Italia. Alţii nu se feresc de termenul „naţional”.

MRI: Vă mulţumesc pentru această discuţie, vă doresc tot binele şi… contaţi pe noi!

MC: Desigur. Cred că, până la urmă, trebuie să existe o conştiinţă a unităţii spaţiului cultural românesc. Cu această conştiinţă să intrăm într-o Uniune Europeană care să recunoască şi valorile noastre şi care să devină, aşa cum spunea Eminescu la 1870, o ligă spirituală europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îmbătrâneşte ideea Unirii?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 10 voturi
Îmbătrâneşte ideea Unirii?4.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei