Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 nov 2008 - Anul XIII, nr. 280 (3961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpeanu: Numai dacă am fi în recesiune am putea avea o problemă cu majorările salariale

Joi, 27 Noiembrie 2008 (17:23:00)
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că numai dacă România va intra în recesiune ar putea exista probleme în 2009 cu majorările salariale ale bugetarilor.

Demnitarul consideră că majorarea salariilor bugetarilor în 2009 nu este în pericol, arătând că Fondul Monetar Internaţional a estimat că economia României va fi în creşte anul viitor.

"Numai dacă am fi în recesiune am putea avea o problemă cu majorările salariale", a precizat Mariana Câmpeanu.

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va creşte anul viitor cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat în octombrie, în contextul înrăutăţirii capacităţii băncilor de a se finanţa în străinătate, ceea ce va afecta investiţiile şi consumul, şi al anticipării încetinirii exporturilor.

"Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, şi au rezultat în continuarea decelerării creşterii economice reale. Acest lucru a afectat în mod nefavorabil capacitatea băncilor din România de a se finanţa în străinătate, în contextul în care costurile finanţării au crescut şi limitele de expunere s-au redus, ceea ce influenţează negativ investiţiile şi consumul", a declarat, miercuri, reprezentantul FMI în România, Juan Fernandez-Ansola.

El anticipează că o încetinire severă a cererii pe pieţele de export ale României, în principal din Uniunea Europeană (UE), va influenţa negativ exportatorii români.

Previziunile FMI privind de creşterea economică a României în 2008 au fost menţinute la 8,6%, în condiţiile în care există o situaţie favorabilă, în special ca urmare a recoltei agricole bune.

"Totuşi, încrederea consumatorilor a fost deja afectată, aşa cum demonstrează scăderea vânzărilor de maşini, cu toate că există câţiva factori în joc. După cum se spune, câţiva investitori şi-au amânat proiectele, în principal din cauza finanţării mai scumpe şi creşterii incertitudinii. Astfel, previzionăm în continuare o creştere economică puternică în trimestrul al treilea, care va încetini însă în ultimele trei luni ale anului şi, desigur, în primul trimestrul din 2009. Investiţiile, în special în construcţii, consumul şi apoi exporturile vor încetini, probabil, în această ordine", a spus Ansola.

Reprezentantul FMI a arătat că multe vor depinde de politicile statelor industrializate, atât în ceea ce priveşte finanţarea bancară, cât şi exporturile, precum şi de capacitatea României de a profita de "oportunitatea unică" a fondurilor alocate de UE pentru a-şi dezvolta infrastructura.

Politicile fiscale prociclice anterioare fac ajustarea mai dificilă şi lasă mai puţin loc pentru absorbţia efectelor încetinirii economice, apreciază Ansola.

La începutul lunii octombrie, FMI a revizuit în urcare estimările privind creşterea economică a României în 2008, de la 5,4%, nivel anticipat în aprilie, la 8,6%, iar pentru anul viitor de la 4,7% la 4,8%.

Reprezentantul FMI în România anunţa, la finele lunii octombrie, o proiecţie de 4-5% pentru creşterea economică de anul viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpeanu: Numai dacă am fi în recesiune am putea avea o problemă cu majorările salariale.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpeanu: Numai dacă am fi în recesiune am putea avea o problemă cu majorările salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei