Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 oct 2008 - Anul XIII, nr. 248 (3929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR va discuta cu fiecare bancă pentru a rezolva problemele de comunicare pe piaţa monetară

Marţi, 21 Octombrie 2008 (14:50:57)
Banca Naţională va purta discuţii cu toate băncile din sistem pentru a le face cunoscute date privind poziţia lor pe piaţa monetară şi valutară, dar şi cea rezultată din operaţiunile swap, şi va înlesni comunicarea pe aceste pieţe, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu.

"Banca centrală se angajează să intermedieze comunicarea pe piaţă, prin discuţii cu fiecare bancă, dacă acestea doresc", a spus Dijmărescu la un seminar organizat de Euromoney la Salonic, privind Europa de Sud-Est.

El a arătat că există bănci cu lichiditate şi instituţii de credit care au nevoie de bani, dar care nu se "întâlnesc" direct în piaţă, iar în aceste momente toată lumea încearcă să speculeze şi să intermedieze plasarea de bani.

"Pe platforma de tranzacţionare băncile văd doar cotaţia, nu ştiu dacă în spatele cotaţiei este cel cu surplus de lichiditate sau un intermediar. Urmărind realitatea din piaţă putem vorbi cu oricare bancă, dacă doresc, pentru a cunoaşte mai bine care le sunt poziţiile pe lei şi pe valută, cum influenţează tranzacţiile swap", a explicat viceguvernatorul BNR, fără a oferi mai multe detalii despre modul în care se vor derula discuţiile cu băncile.

Faţă de evoluţiile din ultimele zile, Dijmărescu a reiterat poziţia BNR, privind caracterul temporar al creşterii exagerate a dobânzilor.

El consideră că pentru nevoile curente ale pieţei interne există destulă lichiditate în sistem.

"Ne-am uitat cât este nevoie reală de bani şi cât este o chestiune de profit şi am văzut că se găseşte încă suficientă lichiditate", a completat oficialul BNR.

Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi pe piaţa valutară, unde intervenţiile BNR au avut ca scop să indice nivelul cotaţiilor corespunzător cererii "reale" de valută.

"Nu poţi să laşi piaţa să evolueze numai din cotaţii, fără o cerere reală de valută, de exemplu, pentru că afectezi pe foarte multă lume. Când intervii cu bani reali în piaţă, vezi cu adevărat necesarul de tranzacţionare şi unde se face cu adevărat schimbul", a mai spus Dijmărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR va discuta cu fiecare bancă pentru a rezolva problemele de comunicare pe piaţa monetară.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR va discuta cu fiecare bancă pentru a rezolva problemele de comunicare pe piaţa monetară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei