Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 oct 2008 - Anul XIII, nr. 248 (3929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dijmărescu: Nu ne permitem să renunţăm la obiectivul de inflaţie

Marţi, 21 Octombrie 2008 (15:35:46)
Banca centrală nu va renunţa la obiectivul de inflaţie, întrucât şi-a asumat programul de convergenţă la zona euro şi consideră că scăderea indicelui preţurilor este benefic pentru economie, populaţie şi firme, a declarat viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu.

"Nu ne permitem să renunţăm la obiectivul de inflaţie", a spus Dijmărescu, la un seminar organizat de Euromoney la Salonic, privind Europa de Sud-Est, răspunzând la o întrebare privind eventualitatea de a alege între reducerea inflaţiei şi intrarea economiei în recesiune.

El a punctat, însă, că deprecierea monedei, deşi inflaţionistă, a determinat, prin efectul de contracţie a cererii, o încetinire puternică a creşterii deficitului de cont curent.

"Estimăm că deficitul de cont curent va închide anul sub 14% din PIB", a precizat Dijmărescu.

Oficialul băncii centrale a adăugat că estimările indică o scădere a inflaţiei în următoarea perioadă, susţinută şi de producţia bună din agricultură.

"Nu sunt semne de şocuri pe inflaţie în ultimul trimestru din acest an şi în primul trimestru de anul viitor", a mai spus Dijmărescu.

La începutul lunii august, BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru acest an şi pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuită de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus minus un punct procentual.

România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) în anul 2012.

Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dijmărescu: Nu ne permitem să renunţăm la obiectivul de inflaţie.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dijmărescu: Nu ne permitem să renunţăm la obiectivul de inflaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei