Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu spune că David a procedat corect în achiziţiile Poliţiei şi că justiţia nu se face la TV

Vineri, 17 Octombrie 2008 (15:53:57)
Premierul Tăriceanu a susţinut, vineri, că ministrul de Interne, Cristian David, a procedat foarte corect în cazul achiziţiei de autospeciale pentru poliţie, solicitând Corpului de Control să verifice legalitatea procedurii, şi a arătat că justiţia nu se face la televizor prin acuzaţii fără dovezi.

El a afirmat că a avut o discuţie cu ministrul de Interne şi că este informat în această problemă care nu reprezintă "o descoperire' a preşedintelui Traian Băsescu, ci era cunoscută la nivelul ministerului.

"Ce era să facă ministrul David? Să iasă la televizor şi să facă justiţie acuzând înainte de a avea dovezi clare? Nu, a procedat corect. Într-un stat de drept, justiţia este chemată să-i pedepsească pe cei vinovaţi, dacă au încălcat legea, nu ministrul. Chiar dacă este nevoie ca presa să aibă subiecte tari, chiar dacă eşti ministru şi ai nevoie de capital electoral, trebuie să procedezi legal, pentru că că altfel există riscul ca bănuieli să se transforme în acuzaţii puternice, distrugi cariera unor oameni şi după aceea constaţi că justiţia spune: domnule, nu era persoana respectivă vinovată. Dar onoarea omului nu o mai repari cu nimic", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Premierul a arătat că, din păcate, în România nu o dată s-au scurs informaţii în legătură cu persoane asupra cărora existau bănuieli şi din ceea ce a urmat s-a văzut că nu întotdeauna justiţia a confirmat că persoanele bănuite sunt vinovate.

"În urma sesizării făcute de ministru, care a venit şi mi-a explicat care sunt bănuielile lui, şi din dorinţa de a putea lăsa justiţia să îşi facă cursul, cu alte cuvinte, ancheta să se desfăşoare fără niciun fel de influenţe, am aprobat eliberarea din funcţie şi punerea la dipoziţia ministerului a şefului Poliţiei. Este măsura corectă pe care ministrul mi-a propus-o aseară (joi seara - n.r.), la venirea de la Bruxelles, şi pe care am aprobat-o imediat cum am ajuns la birou", a precizat şeful Guvernului.

El a mai afirmat că din informaţiile primite de la ministrul Internelor rezultă că nu a fost încheiat niciun contract şi nu a fost astfel plătit niciun ban.

"Din ce am înţeles de la ministru, şi am să verific încă o dată, este vorba de o licitaţie la care s-a anunţat câştigătorul fără ca acest contract să fi intrat în derulare. Deci nu avem de-a face cu o pagubă propriu-zisă, discutăm numai de un risc sau de ameninţare", a spus Tăriceanu.

Ministrul de Interne, Cristian David, a înaintat, joi, premierului Călin Popescu Tăriceanu cererea de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Gheorghe Popa, pentru management defectuos în derularea programului de achiziţie a autospecialelor de poliţie, solicitarea fiind aprobată de şeful Guvernului.

Conducerea interimară a Inspectoratului General al Poliţiei Române va fi asigurată de către comisar şef Gheorghi Plai, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa va fi pus la dispoziţia MIRA, urmând a ocupa o funcţie conform gradului şi pregătirii sale profesionale.

În data de 22 septembrie 2008, ministrul Cristian David a dispus verificarea achiziţiilor publice derulate de către Poliţie, Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie. La data de 14 octombrie 2008, controlul efectuat la Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost finalizat cu sesizarea Departamentului Naţional Anticorupţie. În continuare, se derulează acţiunea de control la Poliţia de Frontieră şi la Jandarmeria Română, mai spune sursa citată.

Potrivit anunţului de atribuire, IGPR urma să achiziţioneze 2.923 de autospeciale în sistem leasing financiar, valoarea totală a contractelor fiind de 426,42 milioane de lei.

Inspectoratul a atribuit 27 de contracte companiei Ager Leasing, cu o valoare totală de circa 423,52 milioane de lei, pentru achiziţia de autospeciale precum maşini de patrulare pentru poliţia rutieră şi pentru poliţia rurală, autospeciale care să asigure suport logistic în misiuni, autolaboratoare criminalistice, autospeciale pentru munca operativă de poliţie, de intervenţie şi de transport al reţinuţilor.

Ager Leasing a anunţat, miercuri, că procedura de achiziţie a autospecialelor de către Inspectoratul General al Poliţiei Române a respectat toate cerinţele ordonanţei privind achiziţiile publice, iar preţul ofertat include mai multe servicii, pe lângă costul maşinilor.

Procedura de achiziţie a fost verificată de Corpul de Control al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, iar un raport pe această temă a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa a declarat, vineri, că era obligat să semneze contractul pentru achiziţia autospecialelor de poliţie pentru că risca sancţiuni de un miliard de lei. El a afirmat că a discutat cu mai mulţi avocaţi şi experţi şi toţi i-au spus că, la momentul respectiv, era obligat să semneze contractul. Popa a precizat şi că a semnat contractul după ce a avut asigurată finanţarea.

Fostul şef a Poliţiei Române a explicat că a preluat contractul privind achiziţia autospecialelor de poliţie într-un stadiu avansat şi, deşi ministrul Internelor, Cristian David, i-a spus că există anumite suspiciuni legate de contract, nu mai putea face nimic deoarece risca sancţiuni.

Întrebat dacă nu i-au sărit în ochi preţurile prea mari la unele produse din contract, acesta a spus că a discutat aceste lucruri cu comisia stabilită să deruleze procedurile şi nu au existat suspiciuni cu privire la preţuri.

Şeful interimar al Poliţiei Românie, Gheorghi Plai, a declarat, vineri, că s-au declanşat procedurile de suspendare a contractului de achiziţii pentru autospecialele de poliţie până la definitivarea cercetărilor la DNA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu spune că David a procedat corect în achiziţiile Poliţiei şi că justiţia nu se face la TV.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu spune că David a procedat corect în achiziţiile Poliţiei şi că justiţia nu se face la TV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei