Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Legislaţia română de combatere a traficului de persoane e sumară, nu avem convenţii

Vineri, 17 Octombrie 2008 (19:02:55)
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus, vineri, la lansarea unei campanii împotriva traficului de persoane, că legislaţia română în acest domeniu este sumară, nu avem convenţii ratificate, iar Guvernul şi clasa politică nu cooperează îndeajuns.

Bogdan Hossu a explicat că în România a început să ia amploare fenomenul exploatării prin muncă, chiar şi a cetăţenilor străini, precum şi cel al exploatării interne a victimelor traficului. El a precizat că legislaţia română în domeniu este sumară, că nu există convenţii pentru reglementarea modalităţilor de luptă împotriva traficului şi că există multe aspecte de care cetăţenii români nu sunt conştienţi. Acestea ar trebui difuzate prin diverse mijloace, potrivit lui Bogdan Hossu, pentru a crea o imagine realistă privind fenomenul exploatării prin muncă sau sex.

"Guvernul şi clasa politică să accelereze adoptarea sistemului legislativ. Tot vor să ne pedepsească pentru că criticăm sistemul - cum am înţeles că vor să facă în domeniul bancar. Sper ca în cazul traficului de persoane să nu facă la fel şi să ne devină parteneri. (...) Partea guvernamentală are un anumit tip de viziune, mai mult din punct de vedere legislativ, ONG-urile au alt tip de viziune. Cu regret, (traficul de persoane - n.r.) n-a fost niciodată prioritatea ultimelor două-trei guverne", a arătat Hossu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), comisarul Dan Licsandru, a explicat, în deschiderea conferinţei de vineri, că, totuşi, fenomenul traficului de persoane pare că este în scădere, cu 1.780 de victime identificate în 2007, faţă de 2.285 în 2006.

Numărul victimelor cu vârsta peste 25 de ani a crescut faţă de anii trecuţi, acestea fiind supuse, mai ales, la muncă forţată. Majoritarea celor în astfel de situaţii sunt bărbaţi. Totodată, exploatarea sexuală a scăzut în amploare, fiind sub nivelul muncii forţate.

În România au fost identificate aproximativ 50 de victime în fiecare judeţ, acestea fiind trimise mai ales în Italia şi Spania, dar şi Cehia - unde s-a înregistrat o explozie a muncii forţate -, Grecia şi Germania - în special pentru cerşetorie.

România a devenit nu numai ţară de origine a traficului, ci a ajuns să dezvolte un trafic intern, potrivit preşedintelui ANITP. Aproximativ 200 de cetăţeni au devenit victime ale acestui fenomen în 2007, dintre care patru cetăţeni străini.

Cei mai mulţi dintre cei care recrutează victime şi care au ajuns cercetaţi în justiţie pentru activităţi ilegale sunt bărbaţi (72 la sută).

În ceea ce priveşte investigaţiile autorităţilor române, DIICOT a cercetat 2.235 de cauze, dintre care au fost soluţionate aproximativ o mie, au fost întocmite 160 de rechizitorii şi au fost condamnate definitiv 188 de persoane.

A crescut şi numărul victimelor minori pentru traficul intern (120 în 2007), majoritatea cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Aceştia sunt dificil de transportat peste graniţă, sunt mai uşor de traficat în ţară decât persoanele adulte (costuri mai mici, sunt mai vulnerabili), sunt dificil de identificat şi nu reuşesc să apeleze la autorităţi atât de uşor, a mai spus Dan Licsandru.

În conferinţa de presă de vineri s-a semnat un Protocol Trilateral de colaborare în vederea reducerii traficului de persoane, între ANITP, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Confederaţia Partonală din Industria României.

În plus, a fost lansată o nouă campanie a ANITP împotriva traficului de persoane, cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane - care va fi sâmbătă - sub sloganul "Banii tăi îi îmbogăţesc pe traficanţi... Banii tăi ucid suflete!".

Aceasta este prima campanie axată pe clienţii traficanţilor, pentru a-i convinge pe aceştia să nu mai creeze cerere pe piaţa neagră, potrivit preşedintelui ANITP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Legislaţia română de combatere a traficului de persoane e sumară, nu avem convenţii.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Legislaţia română de combatere a traficului de persoane e sumară, nu avem convenţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei