Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Nu este normal ca Guvernul să angajeze măsuri pentru viitorul Executiv

Vineri, 17 Octombrie 2008 (13:20:24)

Premierul Tăriceanu a spus liderilor partidelor parlamentare, la începutul discuţiei de la Guvern, că majorarea salariilor la nivelul decis de Parlament nu este sustenabilă şi va genera o criză economică majoră, arătând că nu este normal ca Guvernul să angajeze astfel de măsuri de politică salarială fără ca viitoarea configuraţie a Executivului să fie cunoscută.

"Nu este normal ca actualul Guvern să angajaze politici salariale pentru viitorul Executiv în numele unei viitoare majorităţi care nu ştim cum se va putea configura şi de aceea v-am invitat la această discuţie. Eu consider că aşa este corect din partea mea, să nu iau o decizie care să greveze viitorul Guvern şi viitoarea majoritate prin anumite politici salariale şi economice foarte grele", a spus Tăriceanu.

El a arătat că o măsură de creştere a salariilor nu este sustenbilă economic şi conduce obligatoriu la o criză economică majoră, la reaprinderea inflaţiei, lucru agravat de situaţia de pe pieţele financiare. Premierul a susţinut că toate ţările membre ale Uniunii Europene sunt îngrijorate că această criză financiară se transformă progresiv într-o criză economică severă, cu efecte comparabile celor din perioada 1929-1933.

La începutul discuţiei cu liderii partidelor parlamentare, Tăriceanu a amintit că a avut, săptămâna trecută, o întâlnire şi cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, cărora le-a prezentat în mod clar care sunt posibiltăţile actuale ale economiei româneşti, riscurile generate de criza economică mondială şi atitudinea care poate fi adoptată de un Guvern în final de mandat electoral.

"Deci este o situaţie foarte serioasă", a spus Tăriceanu.

El a mai arătat că rezultatele creşterii economice au permis până în prezent majorări salariale consistente în sectorul bugetar în două etape, de la 1 aprilie şi 1 octombrie, inclusiv pentru profesori.

Tăriceanu a început discuţiile, la Guvern, cu liderii partidelor parlamentare pe tema salarizării bugetarilor, după ce Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor este constituţională.

La întâlnire sunt prezent miniştrii Varujan Vosganian, Mariana Câmpeanu, Anton Anton, Eugen Nicolăescu, precum şi secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca (din partea Executivului), Crin Antonescu şi Dan Motreanu (PNL), Cezar Preda şi Mircea Toader (PDL), Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea (PSD), Corneliu Vadim Tudor şi Lucian Bolcaş (PRM), Bogdan Ciucă şi Corneliu Pascu (PC), Kelemen Hunor (UDMR), Varujan Pambuccian (minorităţi).

Discuţiile se referă la principiile de modificare a sistemului de salarizare a personalului bugetar contractual şi a funcţionarilor publici.

La sfârşitul săptămânii trecute, după o întâlnire cu liderii sindicali, premierul a anunţat că invită partidele politice şi partenerii sociali la discuţii pentru elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor, astfel încât acest act normativ să fie adoptat după alegeri indiferent de structura viitorului Parlament.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legile pensiilor, creşterii salariilor cadrelor didactice şi cea a Curţii de Conturi sunt constituţionale.

Premierul Tăriceanu a declarat, miercuri, că este surprins de decizia Curţii Constituţionale în cazul majorării salariilor profesorilor, deoarece o astfel de creştere nu poate fi susţinută financiar şi va genera o criză majoră, şi că nu va lua în calcul decât ceea ce este în folosul economiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Nu este normal ca Guvernul să angajeze măsuri pentru viitorul Executiv.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Nu este normal ca Guvernul să angajeze măsuri pentru viitorul Executiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei