Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2008 - Anul XIII, nr. 245 (3926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Mediului vrea să cofinanţeze populaţia care utilizează energii regenerabile

Vineri, 17 Octombrie 2008 (15:53:28)
Ministerul Mediului intenţionează să cofinanţeze proiectele persoanelor fizice de instalare a echipamentelor de producţie a energiei regenerabile, un document în acest sens urmând să fie finalizat săptămâna viitoare, a declarat, vineri, ministrul de resort, Attila Korodi.

El a arătat că proiectul vizează cofinanţarea în proporţie de 80-90%, cu condiţia ca persoanele fizice să cumpere echipamente de la companii agreate de Ministerul Mediului.

"Sursele regenerabile, ca să crească, trebuie cofinanţate, din punctul meu de vedere. (...) Cofinanţarea din partea noastră va fi acordată după instalarea echipamentelor", a spus Korodi.

Pe de altă parte, din fondul de mediu, în care sunt viraţi şi bani din taxa de poluare auto, Ministerul Mediului a acordat cofinanţări pentru investiţii în producţia de energie din surse regenerabile.

Câteva proiecte aprobate vizează investiţii în unităţi pe biomasă, energie eoliană şi o microhidrocentrală, a spus Korodi fără să ofere detalii.

Ministrul a adăugat că din surse solare se poate asigura 50% din necesarul de apă caldă menajeră şi 15% din energia termică, iar producţia de biocombustibili poate fi crescută fără să afecteze securitatea alimentară.

Totuşi, o pondere prea ridicată a culturilor destinate obţinerii de bioetanol poate să ducă la creşterea prea mare a preţurilor produselor alimentare, în timp ce potenţialul solar, deşi implică investiţii mari, poate să ofere o soluţie reală pentru alimentarea cu apă caldă şi pentru încălzirea curentă a populaţiei.

"Statul nu va putea rezolva doar prin finanţare problemele de mediu ale termocentralelor, iar cea mai realistă abordare este implicarea partenerilor privaţi care să dea eficienţă investiţiilor. (...) Indecizia este cel mai mare pericol", a spus Korodi, referindu-se la situaţia majorităţii centralelor electrotermice aflate în proprietatea primăriilor, care nu reuşesc să găsească surse de finanţatare pentru modernizări.

Pe de altă parte, veniturile obţinute din taxe de poluare vor scădea în lunile viitoare, ca urmare a scăderii vânzărilor de autovehicule. Oficialul a precizat că în primele două luni s-au strâns din taxa de poluare auto 80 milioane de euro, adică 40 milioane euro pe lună, pentru că erau stocuri de maşini neînmatriculate care acum s-au epuizat.

"Nu vom putea avea 40 milioane euro ori 12 luni, nici în calculele noastre nu erau cuprinse valorile astea", a spus Korodi.

Korodi a mai spus că dacă Parlamentul va decide anularea Ordonanţei de urgenţă privind taxa de poluare auto, toate programele finanţate din fondul de mediu se vor opri, pentru că nu vor mai fi bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Mediului vrea să cofinanţeze populaţia care utilizează energii regenerabile.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Ministerul Mediului vrea să cofinanţeze populaţia care utilizează energii regenerabile3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei