Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2008 - Anul XIII, nr. 191 (3872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii va iniţia un program de construcţie a 3.000 de cabinete medicale noi la sate

Vineri, 15 August 2008 (17:42:36)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că instituţia pe care o conduce va iniţia un program pentru construcţia a 3.000 de cabinete medicale noi la sate, iar judeţul Mureş va fi unul dintre acelea în care se vor implementa proiectele-pilot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

  "La nivelul Ministerului, suntem în faza finală de realizare a unui program care se va numi «Cabinete medicale în mediul rural». Cu alte cuvinte, poate fi şi un alt moto: «Sănătatea la sate!» Este un program pe care vrem să-l propunem Guvernului, în sensul de a construi în fiecare comună un cabinet medical care să aibă câteva elemente prin care să se poată asigura asistenţă medicală cetăţenilor de la sate în aceleaşi condiţii ca la oraş", a spus Nicolăescu.

Acesta a afirmat că în planul Ministerului se prevede ca aceste noi cabinete medicale să cuprindă un cabinet pentru medicul de familie, un spaţiu pentru recoltarea de analize, un spaţiu pentru cabinetul medicului stomatolog, un spaţiu pentru un punct farmaceutic şi spaţiu pentru locuinţa medicului şi, eventual, a asistentului medical.

"Urmărim două scopuri: odată, să ajungem cu cabinetele medicale la nivelul de standarde, pentru că altfel ele nu pot fi acreditate şi nu vor mai putea să funcţioneze în următorii ani, şi al doilea să încercăm să atragem medici în mediul rural şi totodată să putem să facem servicii de calitate. Acest program înseamnă cam 3.000 de cabinete medicale în toată ţara", a spus Nicolăescu.

Ministrul a anunţat că a ales Mureşul ca judeţ-pilot în care să înceapă acest program, pentru a vedea dacă acesta produce efectele dorite. El a menţionat că a ales acest judeţ pe considerentul că îi cunoaşte foarte bine pe oamenii de zonă şi ca urmare "legătura este mai directă şi posibilitatea de a realiza cele propuse - mult mai mare".

"Vom încerca pe trei tipuri de judeţe, mari şi mijlocii şi mici, pe care le vom alege sigur după aceste criterii, în primul rând demografice şi după aceea vom încerca să punem şi o serie de alte criterii cum ar fi, de exemplu: starea de sărăcie, absenţa medicilor, absenţa asistenţilor, condiţii generale de asigurare a asistenţei medicale în judeţul respectiv", a spus Nicolăescu.

Ministrul a spus că, la o primă evaluare, valoarea construcţiei unui singur cabinet nou în mediul rural s-ar ridica la 200.000 de euro. Programul guvernamental prin care aceste investiţii să fie derulate ar urma să dureze cinci ani.

Întrebat asupra posibilităţii atragerii şi altor surse de finanţare în acest program, ministrul a spus că ar fi "fericit" să se alăture şi consiliile judeţene şi primăriile, însă "primăriile, în general, nu au bani şi nu au acordat nici un leu, nicăieri, în nicio localitate din ţară pentru sănătate".

El a spus că, după, realizarea acestor edificii medicale, va trebui să se stabilească dacă noile cabinete să fie transferate comunităţilor locale ca patrimoniu, pentru ca administraţiile să contribuie apoi cu o serie de fonduri la întreţinerea acestora şi să încerce să acorde nişte facilităţi medicilor şi asistenţilor ca să poată să-i atragă în localităţile lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii va iniţia un program de construcţie a 3.000 de cabinete medicale noi la sate .
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii va iniţia un program de construcţie a 3.000 de cabinete medicale noi la sate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei