Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2008 - Anul XIII, nr. 191 (3872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Variantă extremă

Colecţia ”Ion Irimescu” ar putea ajunge în patrimoniul Statului Francez

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ultimele cuvinte scrise de maestrul Ion Irimescu conturează două dorinţe mai vechi rămase neîmplinite de autorităţi (fie locale, judeţene sau de nivel naţional) până în ziua de astăzi.

Sculptorul şi-a dorit alocarea de fonduri pentru repararea muzeului din Fălticeni şi „ridicarea muzeului la gradul de Centru Cultural Naţional”.

 

”Voi fi nevoit să donez Statului Francez creaţia mea artistică”

Cu puţin timp înainte de deces, Ion Irimescu a redactat un memoriu către Ministerul Culturii şi Cultelor în care scria: „La cei 102 ani ai mei nu pot să mai aştept într-o perspectivă îndelungată, rezolvarea acestor probleme vitale pentru muzeu şi pentru mine, care am donat Statului Român opera mea de-o viaţă fără să pretind vreo răsplată personală, aşa cum au făcut alţi donatori”.

În încheierea memoriului Ion Irimescu preciza că „Am în vedere şi varianta in extremis să mă adresez Franţei din care mă trag după mamă, din familia Cazaban. În acest caz voi fi nevoit să reziliez contractul de donaţie cu Statul Român şi să donez Statului Francez creaţia mea artistică.

Îmi doresc din tot sufletul să nu ajung la această măsură extremă, pe care a fost nevoit să o facă şi Brâncuşi”.

 

Patru persoane pot lua decizii în numele sculptorului

Ion Irimescu a împuternicit patru persoane pentru a lua decizii după decesul său, unul dintre procuratori fiind Gheorghe Dăscălescu, custodele muzeului, iar ceilalţi trei scriitorul Ştefan Gorovei, avocata Maria Căescu şi preotul Petru Irimescu, rudă a maestrului.

În document se stipulează faptul că cei patru procuratori pot acţiona Statul Român în judecată în cazul în care autorităţile nu alocă fondurile necesare reabilitării clădirii „în timp util”.

„Timpul preconizat de maestru a fost de doi ani, însă de atunci au trecut aproape trei ani. Noi am făcut mai multe sesizări adresate autorităţilor, la puţine dintre ele primind răspuns. Drept urmare, am hotărât împreună cu ceilalţi trei procuratori să încercăm pentru ultima dată să facem încă un număr de memorii şi sesizări adresate în primul rând Primăriei Municipiului Fălticeni, cât şi la nivel naţional, Ministerului Culturii şi Cultelor, Guvernului şi Preşedinţiei. În cazul în care nu vom primi nici un răspuns sau sprijin din partea autorităţilor vom fi nevoiţi să ne adresăm Ambasadei Franţei”, a declarat Gheorghe Dăscălescu, directorul muzeului.

„Noi sperăm că vom primi sprijin şi, aşa cum spunea maestrul, nu vom fi nevoiţi să recurgem la o măsură extremă”, a precizat părintele Petru Irimescu, paroh al bisericii „Sfinţii Petru şi Pavel” din Rădăşeni.

 

Pentru repararea clădirii sunt necesare două milioane de lei

În 2003, cu ocazia celebrării de către Academia Română a centenarului maestrului, s-a alocat un buget de şapte miliarde de lei vechi, dintre care doar trei miliarde de lei vechi au fost folosiţi pentru lucrări de reparaţie a clădirii, restul de patru miliarde de lei fiind folosiţi pentru editarea a 2.000 de albume (dintre care muzeul a primit doar 50), precum şi pentru confecţionarea a 200 de medalii (muzeul nu a primit nici una) dar şi pentru turnarea în bronz a unui număr de 14 lucrări ale sculptorului fălticenean.

Din banii alocaţi pentru refacerea imobilului, s-a consolidat fundaţia şi s-au decopertat pereţii pe interior, însă, din lipsă de fonduri, lucrările au fost oprite la sfârşitul anului 2004.

„Împreună cu Consiliul Judeţean am făcut mai multe memorii şi sesizări către Ministerul Culturii şi Cultelor, către Guvernul şi Preşedinţia României, prin care am solicitat suma de 500-600 de milioane de lei, urmând ca diferenţa de 1,2 milioane de lei de care avem nevoie să o obţinem din alte surse. De la guvern ne-au spus că vom fi susţinuţi în acest demers dacă se face un proiect, făcut de două ori de Consiliul Judeţean Suceava, dar fără răspuns. Din partea Ministerului Culturii şi Cultelor am primit recomandarea de a încerca la autorităţile locale obţinerea unui sprijin din alte surse cum ar fi: fondurile europene sau fondul de rezervă la dispoziţia guvernului, care ar putea fi accesat prin intermediul Ministerului Internelor şi Administraţiei” a declarat Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă ”Ion Irimescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colecţia ”Ion Irimescu” ar putea ajunge în patrimoniul Statului Francez.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Colecţia ”Ion Irimescu” ar putea ajunge în patrimoniul Statului Francez5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ministrul Culturii trimis de
(15 aug 2008, 19:04:21
Este un terchea berchea. Il doare-n cot de valoarea operei lui Irimescu. Alo, mister Flutur -le papillon- decat sa importi tigani din Chisinau , mai bine ocupa-te de aceasta opera ca sa ramana in Romania. Sau de aici nu iese comisionul?
2.   --- trimis de
(15 aug 2008, 21:45:27
cred ca ar trebui sa respectatzii dorintza unui maestru!..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei