Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, la a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice

Joi, 7 August 2008 (16:47:25)

România a obţinut 284 de medalii în istoria participării la Jocurile Olimpice de vară, dintre care 82 de aur, 88 de argint şi 114 de bronz, bilanţ ce a fost realizat în urma prezenţei la 18 din cele 28 de ediţii ale JO moderne.
 
  De fapt, sunt numai 25 de ediţii desfăşurate pînă în prezent, dar istoricii Jocurilor Olimpice le socotesc şi pe cele trei ediţii care nu s-au disputat din cauza celor două războaie mondiale (1916, 1940 şi 1944).

Cea mai bună participare a României la JO s-a consemnat în 1984, la Los Angeles, unde sportivii români au obţinut 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz. România a ocupat locul al doilea în clasamentul general pe medalii de aur şi locul al treilea în clasamentele întocmite pe puncte şi după numărul total de medalii. Sportivii români au profitat totuşi de boicotarea JO de către ţările comuniste, în frunte cu URSS, care au invocat manifestările antisovietice din Statele Unite şi au refuzat invitaţia de participare la Olimpiada de la Los Angeles. URSS şi încă 17 state, printre care Cuba, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia, Etiopia şi RDG, au refuzat participarea la JO-1984, pe motiv că sportivii nu ar fi suficient de bine păziţi la Los Angeles.

Prima ediţie a JO la care România a avut reprezentanţi a fost JO de la Paris, din 1900. George A. Plagino a fost primul sportiv român participant la JO. La ediţia de la Paris, Plagino s-a înscris în competiţia de tir, în proba de talere. Din cei 51 de concurenţi din patru ţări înscrişi la start, sportivul român a ocupat locul 13, cu 11 talere lovite din 20 posibile.

Primele sportive române participante la JO au fost atletele Berta Jikeli şi Irina Orendi, care au concurat în probele de aruncarea discului, respectiv săritura în înălţime, la JO-1928, de la Amsterdam. Cele două sportive au fost eliminate în calificări.

Cea mai numeroasă delegaţie a României a participat la JO de la Moscova, din 1980, fiind compusă din 239 de sportivi. România s-a mai prezentat cu delegaţii olimpice numeroase la JO-1992, de la Barcelona (179 sportivi), JO-1972, de la Munchen, (169 sportivi), JO-1996, de la Atlanta (168 sportivi) şi JO-1976, de la Montreal (166 sportivi).

Cea mai puţin numeroasă delegaţie a României, de 26 de sportivi, a participat la JO de la Amsterdam, din 1928, exceptând ediţia din 1900, de la Paris, unde a concurat un singur sportiv român. Alte ediţii cu o participare românească restrânsă au fost JO-1924, de la Paris (51 sportivi), JO-1956, de la Melbourne şi Stockholm (52 sportivi) şi JO-1988, de la Seul (62 sportivi).

Sportivii români au participat la 25 de discipline în cadrul Jocurilor Olimpice, cinci dintre acestea fiind sporturi de echipă: rugby, handbal, polo, fotbal şi volei.

Trei sportivi deţin recordul de participări la Jocurile Olimpice pentru România. Atleta Lia Manoliu, Sorin Babii la tir şi canotoarea Elisabeta Lipă au participat la câte şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, prima între anii 1952-1972, iar ultimii doi la ediţiile dintre 1984-2004.

Prima medalie olimpică pentru România a fost obţinută în 1924, la Paris, de reprezentativa de rugby. Sportivii români au fost învinşi în ambele meciuri disputate în cadrul turneului olimpic, de către Franţa şi SUA, devenită campioană olimpică, dar au primit totuşi medaliile de bronz, deoarece la competiţie au participat doar trei echipe.

Prima medalie olimpică pentru România, într-un sport individual, a fost obţinută în 1936, la Berlin, în competiţia hipică, de Henri Rang, care a cucerit argintul în proba individuală a "Marelui premiu al naţiunilor”. Pentru desemnarea cîştigătorului a fost nevoie de o probă suplimentară de baraj, între sportivul german Kurt Hasse şi românul Rang. Hasse a obţinut un timp mai bun decît Rang, devenind campion olimpic.

Primul campion olimpic român a fost Iosif Sârbu, care a cucerit medalia de aur în competiţia de tir a JO de la Helsinki, din 1952, în proba de armă liberă calibru redus. Sportiva din România care deţine cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice este Nadia Comăneci, cu nouă astfel de trofee (5 de aur, 3 de argint şi un bronz). România a cucerit medalii la 16 ediţii ale Jocurilor Olimpice, la 14 dintre acestea câştigând şi aur. De la ediţia din 1952 a JO, de la Helsinki, România a cucerit constant medalie de aur.

Gimnastica, cu 67 de medalii, a fost disciplina care a adus cele mai multe medalii pentru România, 23 dintre acestea fiind de aur, 20 de argint şi 24 de bronz. Pe locul doi al disciplinelor care au adus medalii pentru România se află canotajul, cu 35 de trofee (18 de aur, 10 de argint, 7 de bronz), urmat de atletism şi kaiac-canoe cu câte 34.

România ocupă locul al 13-lea în clasamentul general al medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice, cu cele 284 de medalii cucerite. Pe primul loc în acest clasament se regăseşte naţionala Statelor Unite ale Americii, cu 2.199 de medalii, urmată de Rusia (al cărei palmares cuprinde şi rezultatele fostelor URSS şi CSI), cu 1.373 de medalii şi Germania (al cărei palmares cuprinde şi rezultatele fostelor RDG şi RFG), cu 1.219 medalii. România mai este întrecută în clasament de Marea Britanie, Franţa, Italia, Ungaria, Suedia, Australia, Japonia, China şi Finlanda.

România va participa la JO de la Beijing cu o delegaţie compusă din 102 sportivi care vor participa la 15 discipline. Sportivii români şi disciplinele la care concurează sunt următoarele:

- atletism: Ancuţa Bobocel (3.000 m ), Cristina Casandra (3.000 m obstacole), Adelina Gavrilă (triplusalt), Nicoleta Grasu (disc), Ana Maria Groza (20 km marş), Anca Heltne (greutate), Felicia Ţilea Moldovan (suliţă), Angela Moroşanu (400 m garduri), Mihaela Neacşu (800 m), Bianca Perie (ciocan), Viorica Ţigău ( lungime), Lidia Şimon (maraton), Monica Stoian (suliţă), Luminiţa Talpoş (maraton), Ionela Târlea (400 m garduri, 200 m), Constantina Diţă Tomescu (maraton), Marian Oprea (triplusalt).

- box: Georgian Popescu (60 kg), Ionuţ Gheorghe (64 kg).

- canotaj: Georgeta Andrunache, Ana Maria Apachiţei, Ionela Neacşu, Doina Ignat, Elena Georgescu, Simona Muşat, Ioana Papuc, Rodica Şerban, Viorica Susanu, Constanţa Burcică, Camelia Lupaşcu, Beniko Barabas, Roxana Cogianu.

- gimnastică: Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Anamaria Tămârjan, Gabriela Drăgoi, Andreea Acatrinei, Daniela Druncea, Răzvan Şelariu, Flavius Koczi, Daniel Popescu, George Robert Stănescu, Marian Drăgulescu, Adrian Bucur.

- haltere: Răzvan Martin, Antoniu Buci, Alexandru Roşu, Gabriel Sâncrăian, Roxana Cocoş.

- handbal: Luminiţa Dinu, Talida Tolnai, Valentina Ardean Elisei, Camelia Balint, Ionela Stanca, Florina Bârsan, Ramona Maier, Adriana Oltean Nechita, Adina Meiroşu, Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu, Valeria Beşe, Steluţa Luca, Carmen Amariei.

- judo: Alina Dumitru (48 kg), Daniel Brata (100 kg).

- kaiac-canoe: Florin Mironcic (canoe 1 - 500 m), Iosif Chirilă (canoe 2 - 500 m), Andrei Cuculici (canoe 2 - 500 m), Nicolae Flocea (canoe 2 - 1000 m), Constantin Popa (canoe 2 - 1000 m).

- lupte: Eusebiu Diaconu (greco-romane, categoria 60 kg), Virgil Munteanu (greco-romane, 55 kg), Gheorghiţă Ştefan (lupte libere, 74 kg), Ion Iulian Panait (greco-romane, 66 kg), Petru Toarcă (lupte libere, 55 kg), Rareş Chintoan (lupte libere,120 kg), Estera Dobre (lupte feminin, 48 kg ), Ana Maria Pavăl (lupte feminin, 55 kg).

- nataţie: Dragoş Coman (400 m liber, 1.500 m liber, 100 m fluture, 200 m fluture), Răzvan Florea (200 m spate, 100 m spate), Camelia Potec (200 m liber, 400 m liber, 800 m liber), Ioan Gherghel (4x100 m fluture, 50 m liber, 100 m liber, 4x100 m liber), Valentin Preda (4x100 m bras), Norbert Trandafir (100 m bras, 200 m bras), Constantin Popovici (platformă 10 m), Ramona Ciobanu (platformă 10 m).

- scrimă: Mihai Covaliu (sabie), Rareş Dumitrescu (sabie), Ana Maria Brânză (spadă), Cristina Stahl (floretă), Virgil Sălişcan (floretă).

- tenis: Victor Hănescu, Sorana Cârstea

- tenis de masă: Daniela Dodean, Elizabeta Samara, Iulia Necula, Adrian Crişan.

- tir: Alin Moldoveanu (puşcă aer comprimat), Ioan Toman (skeet 25 m pistol viteză), Iulian Raicea (10 m pistol cu aer comprimat), Lucia Mihalache (skeet).

- tir cu arcul: Alexandru Bodnar (arc recurbat).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, la a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, la a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei