Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proprietarii care reabilitează termic clădirile nu vor mai plăti autorizaţia de construcţie

Joi, 7 August 2008 (18:51:32)

Proprietarii care reabilitează termic clădirile vor fi scutiţi la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, potrivit unui proiect de ordonanţă, elaborat de Ministerul Dezvoltării, pentru modificarea şi completarea Legii privind performanţa energetică a clădirilor.

  "Proprietarii persoane fizice şi/sau juridice care reabilitează termic clădirile de locuit aflate în proprietate/administrare beneficiază de scutirea de taxe pentru eliberarea autorizaţiei de construire emisă în condiţiile legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor", se arată în proiectul de act normativ realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).

Certificatul de audit energetic cuprinde date despre consumul energetic al unei clădiri şi informaţii pentru reabilitarea termică în vederea reducerii consumului de energie.

Potrivit sursei citate, investitorii nu vor putea face recepţia construcţiilor noi dacă nu deţin un certificat de audit energetic, document necesar şi în cazul tranzacţiilor şi închirierilor de clădiri.

"În cazul clădirilor noi, certificatul, elaborat în baza proiectului tehnic, a detaliilor de execuţie şi, după caz, a proceselor verbale pe faze de execuţie specifice, se cuprinde în documentele recepţiei la terminarea lucrărilor. În lipsa certificatului, recepţia la terminarea lucrărilor nu este valabil încheiată", potrivit sursei citate.

MDLPL propune ca documentul de eficienţă energetică a unei clădiri să fie eliberat investitorului, proprietarului sau administratorului unei clădiri, nu doar proprietarului, cum este menţionat în Legea 272 din 2005 privind eficieanţa energetică a imobilelor.

Totodată, MDLPL intenţionează să înfiinţeze o bază de date privind nivelul de eficienţă energetică a clădirilor, care urmează să fie administrată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor (INCERC) Bucureşti, aflat în coordonarea ministerului.

"Cheltuielile pentru proiectarea, realizarea, exploatarea şi întreţinerea bazelor de date prevăzute se suportă din veniturile proprii ale MDLPL", se arată în proiectul de act normativ.

De asemenea, atestarea tehnico-profesională a auditorilor energetici pentru clădiri va fi derulată de MDLPL.

Prima clădire atestată energetic este sediul MDLPL.

Creşterea performanţei energetice a clădirilor este parte a aquis-ului comunitar, conform directivei 91/2002/CE privind performanţa energetică a clădirilor, transpusă în legislaţia României prin Legea 372 din 2005.

România, la fel ca toate statele membre UE, s-a angajat să reducă nivelul consumului de energie finală cu cel putin 3% în primii trei ani după aderare comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani, cu efect direct asupra protecţiei mediului prin reducerea gazelor cu efect de seră.

Astfel, clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 1.000 de metri pătraţi, aflate în proprietatea sau administrarea unor autorităţi publice, sunt obligate, începând din 2007, să deţină şi să afişeze public un astfel de certificat. În privinţa locuinţelor, certificatul energetic este obligatoriu din 2010, în cazul vânzării sau închirierii.

Preţul unui audit energetic este de circa doi euro pe metru pătrat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarii care reabilitează termic clădirile nu vor mai plăti autorizaţia de construcţie.
 Vizualizări articol: 1075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proprietarii care reabilitează termic clădirile nu vor mai plăti autorizaţia de construcţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Audit energeric trimis de
( 7 aug 2008, 22:58:10
Alta idee de a mulge romanii de bani.Pina cind?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei