Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Băsescu invită, marţi, partidele la consultări pe tema raportului CE pe Justiţie

Joi, 7 August 2008 (17:57:58)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis invitaţii partidelor parlamentare pentru consultări la Palatul Cotroceni, pe tema raportului CE pe Justiţie, întâlnire care ar urma să aibă loc marţi, cu o zi înaintea sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor în care se dă votul la cazurile Năstase şi Mitrea.

Contactată de MEDIAFAX, preşedintele PC, Daniela Popa, a confirmat primirea unei astfel de invitaţii, precizând că singura temă propusă de şeful statului pentru consultări se referă la raportul CE pe tema Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, după prezentarea raportului CE, a discutat cu instituţiile cu responsabilităţi legate de cele patru teme din justiţie în legătură cu care România este monitorizată, stabilind cu acestea obiectivul încetării monitorizării din iulie 2009.

Băsescu a spus, de asemenea, că pentru realizarea obiectivului este necesar ca în raportul intermediar care va fi prezentat de Comisie în decembrie 2008 să se constate progrese în cele patru domenii în care România este monitorizată pe justiţie. El a arătat că eforturile pentru realizarea obiectivului nu trebuie amânate pentru anul viitor, tocmai ca în decembrie Comisia să poată constata progrese în toate cele patru domenii monitorizate.

Preşedintele Băsescu a spus că, astfel, a decis să ceară a doua oară Parlamentului o sesiune extraordinară în care să se decidă asupra avizării urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri şi actuali parlamentari.

El a ţinut să precizeze că raportul Comisiei Europene este susţinut de un document-suport, cu caracter tehnic, care trebuie citit.

Băsescu a spus că, în legătură cu lupta eficientă împotriva corupţiei, unul dintre cele patru domenii în care România este monitorizată pe justiţie, se evidenţiază pozitiv activitatea DNA şi a Parchetului General. "Partea negativă vizează acţiuni ale Parlamentului şi politicienilor", a continuat Băsescu.

El a ţinut să citeze o menţiune din documentul tehnic care însoţeşte raportul Comisiei Europene, potrivit căreia "numărul şi profilul noilor investigaţii iniţiate de Direcţia Naţională Anticorupţie dezvăluie o evidenţă pozitivă a investigaţiilor imparţiale în cazurile de înaltă corupţie".

"Deci Comisia nu poate fi păcălită de dezbateri politice, uneori susţinute şi de presă, că DNA-ul ar lucra la comandă. Este şi dificil să convingi pe cineva că se face unui politician un dosar penal bazat pe intervenţie politică, atunci când în acest dosar găseşti declaraţii ale foştilor parteneri care pur şi simplu îl reclamă pe respectivul politician", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, la începutul săptămânii trecute, conducerii Parlamentului, organizarea unei sesiuni extrordinare pentru avizarea urmăririi penale a unor foşti miniştri şi actuali parlamentari, având în vedere cele menţionate în raportul prezentat în 23 iulie de Comisia Europeană.

Cererea adresată de şeful statului este a doua de acest fel trimisă Legislativului, o solicitare similară, care făcea referire şi la necesitatea reexaminării cu celeritate a Legii Curţii de Conturi, fiind transmisă la începutul vacanţei parlamentare. Înainte de această primă scrisoare, şeful statului retrimisese Parlamentului Legea Curţii de Conturi pentru reexaminare.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea în data de 13 august, ora 11.00, a unei sesiuni extraordinare a Camerei, cu două puncte pe ordinea de zi: situaţia inundaţiilor şi avizul începerii urmăririi penale a foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

În schimb, conducerea Senatul se va întruni abia la jumătatea lunii august pentru a lua în discuţie oportunitatea convocării unei sesiuni extraordinare a acestui for legislativ în care să se discute solicitările de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile Paul Păcuraru şi Codruţ Sereş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu invită, marţi, partidele la consultări pe tema raportului CE pe Justiţie.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Băsescu invită, marţi, partidele la consultări pe tema raportului CE pe Justiţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei