Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2008 - Anul XIII, nr. 156 (3837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a fost întronizat la Stockholm

Duminică, 6 Iulie 2008 (15:35:35)

Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Macarie Drăgoi, a fost întronizat, duminică, în Catedrala episcopală a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Stockholm.
  Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpresfinţitul Părinte Serafim, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, alături de alţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ierarhi ai altor Biserici ortodoxe surori.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor române, ai autorităţilor locale, preoţi, monahi şi credincioşi din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, reprezentanţi ai altor culte.

La ceremonia de întronizare a primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, a citi mesajul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul a evocat importanţa întronizării, întrucât Preasfinţitul Episcop Macarie Drăgoi este primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Europa de Nord.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi trimiterea unui ierarh care să ajute preoţii din această eparhie în lucrarea pastoral-misionară a Bisericii noastre, într-o societate în care fenomenul secularizării este din ce în ce mai prezent. Trebuie să intensificăm viaţa spirituală a comunităţilor creştine. Nu este de ajuns să ne rugăm singuri acasă, chiar dacă şi această rugăciune este importantă, ci trebuie să ne rugăm în biserică", se arată în mesajul PF Daniel, citit la întronizare.

Patriarhul Daniel îl îndeamnă pe episcopul Europei de Nord să cultive comuniunea cu ierarhii ortodocşi canonici din ţările Europei de Nord, precum şi relaţii de cooperare socială cu alte Biserici, în special cu Biserica Evanghelică Luterană, şi să arate respect faţă de autorităţile civile spre binele tuturor.

Sfântul Sinod, în şedinţa din 5 martie, l-a ales pe Părintele Protosinghel Macarie Drăgoi în scaunul vacant al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, la propunerea Adunării Eparhiale, ca primul episcop al acestei eparhii, iar în data de 2 mai, la Praznicul Izvorului Tămăduirii, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a fost hirotonit episcop.

Macarie Drăgoi s-a născut în 9 mai 1977, în localitatea Căianu-Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind cel de-al treilea copil în familia credincioşilor ortodocşi Vasile şi Ana din localitatea Spermezeu.

A urmat cursurile primare şi gimnaziale la Şcoala Generală din Spermezeu, apoi clasa a VIII-a la Şcoala Generală "Sfântul Constantin Brâncoveanu" din Cluj-Napoca. Între 1991 şi 1996 a urmat Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava, iar în perioada 1996-2000, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea "Babeş-Bolyai".

În perioada iunie-septembrie 1997 a participat la cursuri de perfecţionare a limbii franceze în Comunitatea "Le Verbe de Vie", Aubazine, Franţa, în 2000-2001 a făcut studii de master la secţia Teologie-Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea "Babeş-Bolyai", iar în perioada februarie-aprilie 2002, cursuri de perfecţionare a limbii engleze în "The English Language Centre" din York, Marea Britanie.

A urmat cursurile de doctorat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, specialitatea Istorie europeană şi etnologie, apoi, în 2001-2005, cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea "Babeş-Bolyai", specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române şi noţiuni de paleografie. La 2 aprilie 2008 a obţinut titlul academic de Doctor în Teologie.

În perioada 1998-2003 a fost secretar de cabinet al ÎPS Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului.

În 23 iunie 2003 a fost tuns în monahism cu numele Macarie de către IPS Părinte Arhiepiscop Andrei, în Mănăstirea "Sfântul Ioan Botezătorul" din Alba-Iulia, fiindu-i naş de călugărie PS episcop vicar Vasile Someşanul. O zi mai târziu a fost hirotonit întru ierodiacon, iar în 6 ianuarie 2004, hirotonit întru ieromonah, totodată fiind numit preparator şi duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia.

În perioada studiilor de specializare în teologie la universităţile din Leeds şi Durham din Marea Britanie a pus bazele unei prime parohii ortodoxe româneşti în nordul Angliei, Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Macarie cel Mare" Mirfield-Leeds, cu două filii la Manchester şi Corby.

În 24 aprilie 2005 a fost hirotesit de IPS Arhiepiscopul Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului protosinghel şi eclesiarh al Catedralei din Cluj-Napoca.

În 2005-2008 a fost eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi profesor duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În 5 martie 2008 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române pentru Europa de Nord de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu 42 din 45 de voturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a fost întronizat la Stockholm .
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a fost întronizat la Stockholm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei