Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2008 - Anul XIII, nr. 156 (3837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comănescu se întâlneşte, luni, la Chişinău, cu preşedintele Voronin şi cu premierul R.Moldova

Duminică, 6 Iulie 2008 (15:39:33)


Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, se va întâlni, luni, cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin, cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu şi cu prim-ministrul Zinaida Greceanîi, cu ocazia primei vizite oficiale în Republica Moldova, de la preluarea mandatului.

  El are de asemenea programate convorbiri cu omologul său, ministrul Andrei Stratan, precum şi cu prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului.

Lazăr Comănescu se va întâlni şi cu primarul general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Aceasta este prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

Discuţiile pe care le va avea cu oficialii de la Chişinău se vor concentra pe perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale, perspectiva europeană a Republicii Moldova şi tematica regională, informează Ministerul de Externe într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Vizita are loc după o serie de contacte între cei doi miniştri, ocazionate de participarea la diferite evenimente.

Anul 2007 a fost marcat de mai multe episoade tensionate în relaţia celor două state. Astfel, conducerea de la Chişinău a avut mai multe declaraţii critice la adresa României, anul trecut, în timp ce fostul consul român la Chişinău, Alexandru Rus, a fost rechemat de la post după o serie de acuzaţii privind comiterea de fraude la acordarea de vize, iar participarea fostului ministru Adrian Cioroianu la deschiderea noii secţii consulare de la Chişinău, în decembrie 2007, a fost considerată de autorităţile de la Chişinău drept o vizită neamicală.

Potrivit informaţiilor de fond oferite de MAE cu prilejul vizitei lui Lazăr Comănescu la Chişinău, România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenţei acesteia, la 27 august 1991.

Relaţiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la data de 29 august 1991. Ambasada României a fost prima reprezentanţă diplomatică deschisă în capitala Republicii Moldova, la 20 ianuarie 1992.

Potrivit datelor MAE, cifrele pe anul 2007 indică o creştere importantă a comerţului bilateral, cu o dinamică superioară în ceea ce priveşte importurile în România ( creştere a importurilor cu 82,81% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006; exporturile au crescut cu 45,9%).

În 2007, România s-a plasat pe locul doi între principalii parteneri ai Republicii Moldova la export şi pe locul trei - la import, într-un clasament care include Federaţia Rusă şi Ucraina, precizează Ministerul de Externe.

De asemenea, potrivit datelor Ministerului de Externe privind cooperarea bilaterală, se estimează că la finele anului 2008 schimburile comerciale vor depăşi 1 miliard USD.

Potrivit aceleiaşi surse, România acordă un număr important de burse elevilor moldoveni. Astfel, pentru anul şcolar/universitar 2007-2008 au fost acordate 2400 burse, dintre care 850 în învăţământul preuniversitar, 1.000 în învăţământul universitar şi 150 în învăţământul postuniversitar.

La acestea, se adaugă acordarea a "peste 400 luni de bursă / stagii de specializare (cadre didactice, practică studenţi, mobilităţi studenţeşti)", potrivit Ministerului de Externe.

Republica Moldova este inclusă, din martie 2003, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care vizează crearea unui "cerc de prieteni", a unei zone de securitate, stabilitate şi prosperitate la frontierele Uniunii lărgite. În concluziile Consiliului de Cooperare UE - Republica Moldova din 27 mai 2008 a fost anunţată declanşarea procesului de reflecţie privind elaborarea unui nou cadru de cooperare UE – R. Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comănescu se întâlneşte, luni, la Chişinău, cu preşedintele Voronin şi cu premierul R.Moldova .
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comănescu se întâlneşte, luni, la Chişinău, cu preşedintele Voronin şi cu premierul R.Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei