Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2008 - Anul XIII, nr. 137 (3818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ambasadele României din Bruxelles, Roma şi Madrid fac selecţia profesorilor care vor preda în UE

Vineri, 13 Iunie 2008 (17:22:31)

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a început procedurile de selecţie şi repartizare a cadrelor didactice care doresc să participe la programul privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene.
 
  Începând cu anul şcolar 2008/2009, pe lângă Spania şi Italia, cursul va fi predat şi în Belgia (pentru comunitatea franceză).

Conform calendarului stabilit de MECT, în Belgia, depunerea dosarelor la Ambasada României de la Bruxelles are loc în perioada 9-15 iunie. Evaluarea dosarelor este programată în 16 şi 17 iunie, iar afişarea rezultatelor evaluării dosarelor, în 17 iunie.

Candidaţii vor susţine interviuri cu comisia de examinare în zilele de 18 şi 19 iunie, iar rezultatele selecţiei vor fi comunicate în 19 iunie. Repartizareacadrelor didactice admise va avea loc în data de 20 iunie, în funcţie de opţiunile fiecărui candidat.

Pentru Italia, calendarul are următoarea configuraţie: depunerea dosarelor (Ambasada României de la Roma), 7- 13 iulie, evaluarea dosarelor, 14-15 iulie, afişarea rezultatelor evaluării dosarelor, 15 iulie, interviul, 16- 17 iulie, afişarea rezultatelor selecţiei pe 18 iulie, respectiv repartizarea cadrelor didactice, pe 19 iulie.

În Spania, selecţia şi recrutarea se va desfăşura astfel: depunerea dosarelor, 23- 29 iunie (Ambasada României la Madrid), evaluarea dosarelor, 30 iunie-1 iulie,afişarea rezultatelor evaluării dosarelor, 1 iulie, interviul, 2-3 iulie, afişarea rezultatelor selecţiei, 4 iulie şi repartizarea pe 6 iulie. Dosarele complete sedepun la sediile Ambasadelor României în ţările partenere, conform calendarului.

Rezultatele evaluării dosarului, ale interviului, precum şi rezultatele finale ale concursului se afişează pe pagina web a Ministerului Educaţiei, Cercetării şiTineretului, www.edu.ro.

Conform metodologiei de organizare a proiectului privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, personalul didactic care a predat cursul în anul şcolar 2007-2008 şi care doreşte continuarea activităţii şi în anul şcolar 2008-2009, va fi încadrat cu prioritate.

În acest caz, selecţia se realizează în baza următoarelor criterii: fişa de evaluare elaborată de MECT şi semnată de comisia de evaluare, calificativul minim "bine" şi depunerea unei cereri tip de continuare a activităţii.

Candidaţii care îndeplinesc condiţiile menţionate sunt declaraţi admişi. Repartizarea se va realiza în ordinea descrescătoare a punctajului din fişa deevaluare, în prima etapă a şedinţei publice.

Pentru restul personalului, selecţia are două etape: evaluarea dosarului şi interviul. Vor fi evaluate doar dosarele complete şi depuse în termenele stabilite prin calendar. În acest sens, este obligatorie ataşarea unor copii legalizate după cartea de rezidenţă sau permisul de şedere în ţara pentru care un candidat aplică. Numărul maxim de puncte ce poate fi obţinut este 100.

Evaluarea dosarului constă în acordarea unui punctaj (maximum 40 de puncte), care se constituie parte a punctajului final. Diferenţa de 60 de puncte se acordă în urma interviului, a doua etapă a selecţiei. În cadrul acestui interviu vor fi verificate cunoaşterea proiectului LCCR, competenţele de comunicare în limba ţării pentru care optează candidatul, prezentarea unui proiect didactic pe o temă aleasă din curriculumul cursului LCCR şi prezentarea unui proiect cu tema ,,Promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în ţări ale Uniunii Europene" sau a unui proiect de deschidere interculturală pentru unităţi şcolare din ţara pentru care optează. Fiecare probă a interviului este obligatorie şi eliminatorie.

Candidaţii declaraţi admişi, în ordinea descrescătoare a punctajului, vor alege, în a doua etapă a şedinţei publice, unităţile şcolare în care vor preda.

Persoanele declarate admise şi care au optat pentru un număr de ore sunt numite prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Institutul Limbii Române va încheia cu acestea un contract de colaborare, în care sunt stipulate drepturile şi obligaţiile părţilor.

Începând din anul şcolar 2007 - 2008, proiectul a fost implementat în Spania în comunităţile Madrid, Castilla la Mancha şi Catalunya unde sunt implicate 22 de cadre didactice şi aproximativ 1.500 de elevi, înscrişi în 113 grupe pentru care sunt predate, în medie. în fiecare lună, 972 de ore de limbă, cultură şicivilizaţie românească. La cursuri sunt înscrişi şi elevi de altă origine decât română (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni) reprezentând aproximativ 3 la sută din totalul elevilor înscrişi.

În Italia, în regiunile Lazio, Piemonte şi Veneto, sunt implicate cinci cadre didactice şi aproximativ 400 elevi, înscrişi în 22 de grupe. În medie sunt predate, în fiecare lună, 198 de ore de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Ministerul Educaţiei va extinde cursul în cât mai multe instituţii de învăţământ publice din statele Uniunii Europene. Belgia este primul, urmând ca acesta să fieimplementat şi în Portugalia şi Cipru.

Obiectivele cursului sunt păstrarea identităţii culturale şi de limbă pentru copiii de naţionalitate română şi promovarea acesteia în rândul familiei europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadele României din Bruxelles, Roma şi Madrid fac selecţia profesorilor care vor preda în UE.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ambasadele României din Bruxelles, Roma şi Madrid fac selecţia profesorilor care vor preda în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei