Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iun 2008 - Anul XIII, nr. 136 (3817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Icoanele rămân în şcoli, instanţa supremă stabilind că prezenţa lor este legală

Joi, 12 Iunie 2008 (19:11:35)

Instanţa supremă a decis că prezenţa icoanelor în şcoli este legală, admiţând recursul Ministerului Educaţiei la decizia instanţei inferioare, care a menţinut recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ.
  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, miercuri, recursul formulat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) faţă de soluţia dată de instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti, prin care se menţinea recomandarea CNCD.

Decizia instanţei supreme este definitivă, iar împotriva ei se pot formula doar căi extraordinare de atac, cum sunt contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.

MECT a atacat în instanţă, pe rolul secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), recomandarea CNCD şi a pierdut procesul, judecătorii CAB menţinând hotărârea consiliului.

În august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea preşedintelui CNCD să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Profesorul Emil Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase, unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

Reprezentanţii CNCD au răspuns, în 21 noiembrie, petiţiei profesorului buzioan, recomandând Ministerului Educaţiei să elaboreze o normă internă prin care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în şcolile româneşti, indicând şi o serie de principii de care ar trebui să se ţină seama, între care şi aceea că afişarea simbolurilor religioase trebuie să se facă numai la orele de religie şi numai în spaţiile destinate acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoanele rămân în şcoli, instanţa supremă stabilind că prezenţa lor este legală.
 Vizualizări articol: 933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Icoanele rămân în şcoli, instanţa supremă stabilind că prezenţa lor este legală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta va aduce un MINUS... trimis de
(13 iun 2008, 11:23:14
...si nu numai un minus ci si o revolta.Bine ca nu mai am de facut scoala acum dar numai la gindul ca pe vremea lui ceasca poza era oriunde imi imaginez ca in ziua de azi daca as fi la scoala m-ar teroriza tot felul de picturi care mai de care mai frumoasa una ca cealalta,poate veti avea inspiratia sa-l puneti si pe preafericitul pimen,eventual daniel,sidorovici si lista ar putea continua.Practic daca ele s-ar pune sa zicem intr-o scoala cu, caracter teologic respectiv ortodox,budist,islamist....n-a fi nici o problema dar sint si oameni care fac alergie la asa ceva indiferent de religie.
2.   Raspuns"nu conteaza" trimis de
(13 iun 2008, 11:53:44
Asa cum te si numesti "NU CONTEAZA" tot atat conteza parerea ta. Ceea ce meriti sa auzi e sa te intorci unde-ai stat 9 luni fara chirie,la mama ta adica.
3.   Insasi numele tau suna codificat... trimis de
(13 iun 2008, 13:39:23
...adica imi miroase a ultra ? fie ortodox fie preafercit.,asa ca nu am sa-ti raspund la provocare ca insasi tacerea e un raspuns.Dupa cite stiu ortodoxia este "calea cea dreapta" in traducere si ca urmare trebuia sa fii exemplu si nu un recalcitrnt.Invata sa vezi lucrurile si din alt punct de vedere,amin.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei