Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2008 - Anul XIII, nr. 117 (3798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trupele sovietice aveau arme nucleare în Cehoslovacia începând din 1969

Miercuri, 21 Mai 2008 (19:22:18)

Uniunea Sovietică deţinea arme nucleare în Cehoslovacia în 1969, a declarat fostul general comunist Miroslav Vacek, unul dintre principalii comandanţi militari din perioada respectică, relatează CTK în pagina electronică.

  Trupele sovietice au ocupat Cehoslovacia pentru a reprima mişcarea reformistă Primăvara de la Praga în 1968 şi au părăsit-o abia la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist.

Vacek a declarat că armata cehoslovacă nu dipunea pe atunci de arme nucleare. "A fost un acord între SUA şi Uniunea Sovietică că nu vor da arme nucleare aliaţilor lor pe timp de pace", a precizat acesta, referindu-se la NATO şi fostul Pact de la Varşovia, din care au făcut parte state comuniste din centrul şi estul Europei.

Cu toate acestea, potrivit aceleiaşi surse, armata cehoslovacă ar fi primit cu siguranţă arme de la sovietici în cazul unei ameninţări nucleare.

Vacek a deţinut diferite funcţii în armata cehoslovacă. În momentul căderii regimului, el era şef al Statului Major şi adjunct al ministrului Apărării. El a fost primul ministru al Apărării în Guvernul cehoslovac după căderea comunimului.

Muniţia nucleară, inclusiv focoasele, au fost depozitate în Ralsko şi Bilina, ambele în nordul Boemiei, şi în apropiere de Misov, vestul Boemiei, regiunea în care SUA intenţionează să instaleze în prezent un scut antirachetă. Aceste dispozitive erau sub controlul exclusiv al armatei sovietice, a precizat Vacek, adăugând că armata SUA dispunea de acelaşi tip de armament în Germania de Vest cel puţin din 1959.

Fostul ministru de Externe Bohuslav Chnoupek scrie în memoriile sale că a fost anunţat printr-o scurtă scrisoare că rachetele nucleare sovietice vor fi depozitate în Cehoslovacia şi Germania de Est, şi că un mesaj similar au primit şi Germania de Est.

Uniunea Sovietică a început să îşi retragă rachetele de tip SS-20 numai în baza Tratatului Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune (INF) semnat la Washington la 8 decembrie 1987.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupele sovietice aveau arme nucleare în Cehoslovacia începând din 1969.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trupele sovietice aveau arme nucleare în Cehoslovacia începând din 19695.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei