Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2008 - Anul XIII, nr. 115 (3796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii susţine reintroducerea culturilor de soia modificată genetic

Luni, 19 Mai 2008 (15:48:06)

Ministerul Agriculturii susţine reintroducerea culturii de soia modificată genetic, iar pentru promovarea acestei poziţii la Bruxelles este nevoie de aprobarea Guvernului, a declarat, luni, Adrian Rădulescu, directorul de cabinet al ministrului Agriculturii.
  "Poziţia Ministerului Agriculturii este de susţinere a culturii de soia modificată genetic, dar pentru a susţine acest punct de vedere la Comisia Europeană este nevoie de aprobarea Guvernul, pentru că este o decizie politică. Principalul opozant în Guvern este Ministerul Mediului", a declarat Rădulescu, la un seminar pe tema plantelor modificate genetic.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a confirmat că instituţia pe care o conduce susţine reintroducerea acestui tip de cultură, care a fost interzisă de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit lui Rădulescu, Olanda a făcut deja o solicitare la Comisia Europeană pentru permiterea cultivării de soia modificată genetic, iar România nu trebuie să facă o cerere separată, ci să se alăture acestui demers.

"Cererea e deja făcută de Olanda şi este în curs de analiză, mai trebuie să treacă de o comisie. Noi trebuie doar să accelerăm, să-i susţinem în această iniţiativă, dar nici asta nu am făcut până acum. (...) Este vina guvernanţilor care au fost în trecut şi a celor care sunt acum, pentru că nu vor reintroducerea în cultură a acestei plante", a spus Rădulescu.

Cultivarea de soia modificată genetic este interzisă în România de la începutul anului 2007. Decizia a fost contestată de agricultori, care afirmă că acest tip de cultură este mai avantajoasă din punct de vedere economic, fiind obţinute randamente ridicate.

În acelaşi timp, agricultorii nu sunt de acord cu interzicerea porumbului modificat genetic MON810, singurul tip de porumb modificat genetic care este aprobat spre cultivare în UE şi implicit în România.

Ministerul Mediului, Attila Korodi, a solicitat Comisiei pentru Securitate Biologică reevaluarea ştiinţifică a riscului în cazul cultivării porumbului modificat genetic MON810.

Solicitarea vine în contextul în care porumbul MON810, produs de compania Monsanto, urmează să intre în procedura de reînnoire a autorizaţiei la nivel european, iar instituţiile responsabile trebuie să transmită CE puncte de vedere şi, în baza acestora, poziţii de vot pentru sau împotriva culturii respective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii susţine reintroducerea culturilor de soia modificată genetic.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii susţine reintroducerea culturilor de soia modificată genetic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei