Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2008 - Anul XIII, nr. 115 (3796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: România este astăzi ca un Citroen condus de un şofer nepriceput

Luni, 19 Mai 2008 (15:45:32)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, după ce a prezentat un raport critic asupra guvernării Tăriceanu, că România este astăzi ca un Citroen condus fără frână, fără direcţie, condus de un şofer nepriceput, al cărui instructor de şofat seamănă cu cetăţeanul turmentat.
  Liderii PSD au prezentat, luni, un raport asupra guvernării 2004-2007, intitulat "O mie două sute de zile de haos în România – Putere fără guvernare".

Raportul a fost întocmit de departamentele de specialitate ale PSD, sub coordonarea preşedintelui Consiliului Naţional, Adrian Năstase, are 240 de pagini, la el lucrându-se câteva luni.

O sinteză a acestui raport, sub titlul "Patru ani pierduţi pentru România – eşecul guvernărilor de dreapta", a fost prezentată, luni, de Mircea Geoană, Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Ion Iliescu şi Constantin Niţă.

Conform documentului PSD, ultimii patru ani au însemnat, pentru România, confuzie, haos şi incompetenţă.

"Patru ani rataţi, în care Guvernul a ţinut istoria pe loc. Guvernul nu este doar şchiop, ci şi ciunt, întrucât are o mână de luat, dar nu are o mână de dat. România este astăzi ca un Citroen condus fără frâne, fără direcţie, de un şofer nepriceput, al cărui instructor seamănă cu cetăţeanul turmentat", a spus Geoană, la începutul prezentării raportului.

El l-a caracterizat pe preşedintele Traian Băsescu ca fiind "un preşedinte perfect inutil pentru cei mulţi", care a creat, întreţinut şi instigat tensiunea cronică.

"Traian Băsescu a fost preşedinte jucător doar pentru PD, pentru ceilalţi a fost un preşedinte cacealma", a adăugat Geoană.

Liderul PSD a apreciat că, în ultimii patru ani, principalele atribute ale administraţiei centrale, negative în opinia social-democraţilor, s-au transferat şi la nivelul administraţiei locale, dominate, în opinia lui Geoană, "de mii de mici fluturi, de mii de mici berceni" şi de "mafii care căpuşează" şi "au protectori şi la Palatul Cotroceni şi la Palatul Victoria".

Conform raportului PSD, guvernarea Tăriceanu a dus la "reaprinderea spiralei inflaţioniste", fenomen care ar putea antrena riscul neadoptării monedei euro la termenul prognozat de BNR, în condiţiile în care România mai îndeplineşte, în prezent, doar două dintre criterile de convergenţă la moneda europeană.

Aceeaşi guvernare Tăriceanu a mai însemnat, în opinia social-democraţilor, dublarea deficitului bugetar, creşterea de patru ori a deficitului comercial, situarea pe ultimul loc între ţările UE în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, accentuarea polarizării sociale în condiţiile în care 84% din angajaţi au salarii sub 2.000 lei, iar 45% din gospodării nu îşi permit să achite la timp facturile la întreţinere, o politică externă "fie arogantă, fie incoerentă", zero kilometri de autostradă construiţi, cele mai slabe performanţe şcolare, ajungerea în situaţia ca România să contribuie la bugetul UE cu o sumă mai mare decât fondurile comunitare atrase.

De asemenea, raportul PSD mai arată că guvernarea Tăriceanu a dus la creşteri ale tarifelor la principalele servicii şi utilităţi peste media majorărilor salariale şi a pensiilor, la scăderea drastică a producţiei de grâu, porumb.

"Un dezastru general. Românii îşi percep prezentul cu disperare şi viitorul cu deznădejde", a sintetizat Năstase.

El a apreciat că principalele proiecte ale guvernării de dreapta – Fondul Proprietatea, politica retrocedărilor, Programul Fermierul – au fost eşecuri.

"Guvernarea de acum este o guvernare pe datorie, (...) o guvernare cu nenumărate carii care distrug ceea ce s-a construit cu trudă de-a lungul anilor", a spus Năstase.

El a apreciat că una dintre incoerenţele actualului guvern este politica emiterii de ordonanţe de urgenţă, afirmând că, în ultimele luni, Cabinetul Tăriceanu a emis astfel de ordonanţe nu pentru a derula proiecte de interes naţional, ci pentru a-şi servi clientela politică. Năstase a menţionat că parlamentarii PSD vor face un apel la Avocatul Poporului, solicitând transferarea la Curtea Constituţională a analizei caracterului de urgenţă al unor ordonanţe emise de Guvern.

Fostul premier a exprimat critici şi la adresa preşedintelui Băsescu, afirmând că acesta nu a fost niciodată preşedintele României, ci doar preşedintele PD.

"Traian Băsescu ne-a arătat la Cotroceni că postul (de preşedinte – n.r.) este vacant. Este grav, pentru că în loc de echilibru politic avem parte de mesaje (...) de genul «şo pe ei, pe parlamentari»", a spus Năstase.

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a apreciat, la rândul său, că guvernarea din ultimii patru ani s-a remarcat prin lipsa de profesionalism şi aroganţă în ceea ce priveşte sistemul juridic şi absenţa unui profil extern determinat în politica externă.

Diaconescu a afirmat că principalele programe ale guvernării Tăriceanu în domeniul juridic – reconstituirea proprietăţii, reforma sistemului juridic – coroborate cu lipsa unui Cod Penal, a unui Cod Civil şi a unui Cod de procedură penală coerente şi actualizate au aruncat în aer Justiţia, culminând cu creşterea nivelului corupţiei.

Vicepreşedintele PSD a mai declarat că în politica externă nu se poate consemna niciun succes, summit-ul NATO de la Bucureşti arătând mai degrabă că poate fi organizat mai bine traficul în Capitală decât un proiect major extern al României.

El a mai spus că lipsa unui profil solid în plan extern este vizibilă atât în criza românilor aflaţi în Italia şi în Spania, cât şi în relaţia cu Republica Moldova şi în litigiile de frontieră cu Ucraina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: România este astăzi ca un Citroen condus de un şofer nepriceput .
 Vizualizări articol: 392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: România este astăzi ca un Citroen condus de un şofer nepriceput0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei