Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2008 - Anul XIII, nr. 113 (3794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Sănătăţii; Asistăm la "o epidemie de boli cronice, în special de diabet"

Vineri, 16 Mai 2008 (16:19:44)


Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că există "o epidemie de boli cronice, dar în special o epidemie de diabet zaharat", în momentul de faţă fiind aproximativ 500.000 de pacienţi bolnavi de diabet, transmite corespondentul MEDIAFAX.
  "Asistăm la o epidemie de boli cronice, dar în special la o epidemie de diabet zaharat, o boală care dacă nu este stăpânită duce mai departe la un număr important de complicaţii şi la creşterea îmbolnăvirii populaţiei. Astăzi avem estimaţi circa 500.000 de pacienţi bolnavi de diabet", a declarat, vineri, la Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia încheierii unui parteneriat al Ministerului Sănătăţii cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România.

Nicolăescu a spus că în câteva zile va avea statistica la nouă luni de la începerea programului evaluării stării de sănătate a polulaţiei, din care va reieşi şi câţi oameni au descoperit că sunt bolnavi de diabet, cu această ocazie.

Ministrul a spus că, în prezent, în evidenţele Ministerului Sănătăţii figurează 120.000 de adulţi şi 2.500 de copii cu diabet insulino-dependent, adică formele cele mai grave de diabet.

El a mai precizat că din estimările la şase luni a programului de evaluare a stării de sănătate a reieşit că un procent de 29,3% din persoanele investigate prezintă un risc crescut de îmbolnăvire de diabet zaharat, mai ales în zonele unde se consumă carne grasă.

Ministrul a adăugat că în fiecare an au crescut alocaţiile bugetare pentru această boală, astfel că în 2008 s-au repartizat 330 de milioane de lei pentru această patologie, faţă de 262,6 milioane de lei în anul precedent, ceea ce reprezintă o creştere cu 25%.

Nicolăescu a mai spus că el crede că în 2008 se va reuşi finalizarea descentralizării programului de diabet prin introducerea prevederii prin care testele de diabet se vor elibera prin farmaciile cu circuit deschis.

"Vom trece la această activitate cu data de 1 iulie. De asemenea, ca urmare a discuţiilor care au avut loc cu reprezentantanţii pacienţilor bolnavi de diabet, vom începe campanii de promovare a unui stil de viaţă sănătos. Încercăm prin această campanie să realizăm două obiective: unul firesc este prevenţia, deci să îi învăţăm pe copii, pe adulţi, să mănânce sănătos să aibă un stil de viaţă sănătos ca să prevină îmbolnăvirile de diabet şi, în al doilea rând, ca pacienţii să îşi cunoască drepturile, să ştie la ce să se aştepte, prin derularea programului naţional de diabet. Cred că în felul acesta le putem uşura viaţa", a spus ministrul.

El a subliniat că Ministerul Sănătăţii şi Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România au convenit că trebuie să se conceapă, pe viitor, o serie de măsuri corective, care să îmbunătăţească derularea programului de diabet.

"Mă refer aici la modul în care se vor asigura glucometrele pentru cei care nu le au şi probabil că aici vor intra pacienţii care pentru prima oară, se prezintă la medic ca fiind bolnavi de diabet şi mai departe la farmacii. Vom realiza în săptămânile viitoare modul de accesare la pompele de insulină, astfel încât acestea să fie gata până la 1 iulie, iar după aceea programul să se deruleze corect din acest punct de vedere. Vom încerca să stabilim modalităţi mai bune de eliberare a testelor pentru măsurarea glicemiei, în primul rând să existe o concordanţă între schema terapeutică şi numărul de teste zilnice pe care poate să îl obţină un bolnav din programul de diabet", a adăugat Nicolăescu.

De asemenea, ministrul a spus că va încerca să aibă o "negociere dură şi strânsă cu producătorii şi distribuitorii de teste", întrucât a constatat că sunt rezerve în preţurile producătorilor şi distribuitorilor de teste.

"Orice rezervă pe care o putem folosi în favoarea ministerului, a programului, înseamnă un acces mai mare al pacienţilor la teste", a afirmat Nicolăescu.

Mai mult, Nicolăescu a promis că va încerca să sensibilizeze Agenţia pentru Persoanele cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, în vederea revizuirii criteriilor de acordare a gradului de handicap pentru persoanele bolnave de diabet cu complicaţii, astfel încât să se elimine "o parte din birocraţie şi din inflexibilitatea autorităţilor din cadrul comisiilor de expertizare a condiţiilor de muncă".

"Încercăm să facem o serie de criterii şi de norme, care să fie reale şi care să ţină cont de patologii, de realitate, care să uşureze viaţa bolnavilor", a mai spus ministrul.

El a enumerat sarcinile care îi revin fiecărei părţi dintre semnatarii parteneriatului "O viaţă mai bună pentru diabeticii din România".

Astfel, ministerul trebuie să îşi desemneze un reprezentant care să ţină legătura cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România şi care să aibă responsabilitatea îmbunătăţirii permanente a programului naţional de diabet, să asigure expertiză de specialitate, să faciliteze accesul Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România în comisiile consultative de specialitate, să previzioneze implicaţiile financiare în cadrul programului naţional de diabet şi să sprijine Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România în identificarea unor surse suplimentare de finanţare.

De cealaltă parte, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România urmează să îşi numească un responsabil pentru definirea programului naţional de diabet, să informeze şi consulte asociaţiile de bolnavi cu privire la direcţiile de acţiune pentru acest program. FADR va evalua nevoile membrilor şi le va transmite Ministerului şi va colabora cu acesta în elaborarea unor proiecte comune şi în activităţile de informare a populaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Sănătăţii; Asistăm la "o epidemie de boli cronice, în special de diabet".
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Sănătăţii; Asistăm la "o epidemie de boli cronice, în special de diabet"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei