Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2008 - Anul XIII, nr. 113 (3794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii au depus 1,05 milioane de cereri pentru subvenţii pe suprafaţă, cu peste 15% sub estimări

Vineri, 16 Mai 2008 (17:10:30)

Agricultorii au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până joi, la termenul limită, 1,05 milioane cereri de sprijin financiar pentru plăţile la hectar, numărul solicitărilor fiind cu peste 15% mai mic faţă de cel de anul trecut, de 1,24 milioane, estimat şi pentru 2008.
  Cele 1,05 milioane cereri se referă la o suprafaţă totală de 8,723 milioane hectare.

Campania de cereri pentru plăţile la hectar din fonduri UE şi de la buget a început la 3 martie şi s-a încheiat joi, 15 mai, 2008 fiind al doilea an în care se acordă acest tip de sprijin.

Fermierii care nu au solicitat, încă, subvenţia pe suprafaţă pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale sau judeţene ale APIA pentru întocmirea dosarului, în perioada 16 mai-9 iunie, însă vor suporta penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

"Pentru solicitările depuse până la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificări în sensul adăugării sau retragerii unor suprafeţe până la data de 31 mai. Ulterior, modificările se pot opera doar cu aplicarea penalităţii de 1% pentru fiecare zi de intârziere, până la data de 9 iunie", se arată într-un comunicat al APIA.

Totodată, în comunicat se precizează că penalităţile maxime aplicate unei cereri nu pot depăşi 20% din valoarea sprijinului.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a declarat că se aşteaptă ca până la data limită stabilită pentru 9 iunie numărul cererilor să se ridice la cel puţin 1,1 milioane, pentru o suprafaţă totală de circa nouă milioane de hectare.

Anul trecut au fost depuse în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere.

Reprezentanţii APIA se aşteptau iniţial ca în 2008 să fie depuse cel puţin la fel de multe cereri ca anul trecut.

Bugetul alocat României în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro, reprezentând 50,5 de euro pe hectar, iar în acest an fondurile se ridică la 527,9 milioane de euro, urmând ca fermierii români să primească 60,6 euro pe hectar.

La aceste sume se adaugă şi plăţile din bugetul naţional, reprezentând Plăţi Naţionale Directe Complementare (PNDC), stabilite pentru anul 2007 la 47 euro pentru culturile de bază. Sumele acordate în cadrul PNDC pentru acest an urmează a fi stabilite prin act normativ.

Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, suprafaţa parcelei agricole fiind de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 de hectare. Producătorii agricoli trebuie să declare toate parcelele şi să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe toată suprafaţa cultivată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii au depus 1,05 milioane de cereri pentru subvenţii pe suprafaţă, cu peste 15% sub estimări.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii au depus 1,05 milioane de cereri pentru subvenţii pe suprafaţă, cu peste 15% sub estimări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei