Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2008 - Anul XIII, nr. 113 (3794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MECT: Tot mai mulţi românii cer extinderea programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească

Vineri, 16 Mai 2008 (18:30:51)

Tot mai mulţi români din Italia, Spania şi Belgia au solicitat Ministerului Educaţiei extinderea în cât mai multe comunităţi a programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, a declarat, vineri, Corina Chertes, consilier personal al ministrului Educaţiei. 
  Potrivit consilierului, programul poate fi extins numai dacă există un acord expres al comunităţii locale, pe lângă acordul bilateral între ministerele Educaţiei din cele două ţări.

Oficialul MECT a mai spus că programul va fi extins în anul şcolar 2008-2009 în alte trei provincii din Italia şi două din Spania şi, pentru prima dată, în comunitatea franceză din Belgia, la cererea comuniăţilor din respectivele state. Este vorba despre comunitatea din Valencia şi Aragon din Spania şi Umbria, Toscana şi Lombardia din Italia.

Potrivit datelor din 2006 ale autorităţilor din Italia şi Spania, în cele două state erau aproape o sută de mii de copii de naţionalitate română.

"Anul şcolar 2007-2008 a fost unul pilot (pentru acest program - n.r.), dar de anul viitor vom vorbi despre proiect de sine stătător", a adăugat consilerul ministrului.

Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie se bazează pe predarea Limbii Române, a Istoriei Românilor şi a Geografiei României.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a lansat, în aprilie, în dezbatere publică proiectul de metodologie privind selecţia, încadrarea, monitorizarea şi evaluarea personalului implicat în programul privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) în Belgia, Italia şi Spania, începând cu anul şcolar 2008-2009.

Conform documentului, personalul didactic care a predat cursul în anul şcolar 2007-2008 şi care doreşte continuarea activităţii şi în anul şcolar 2008-2009 va fi încadrat cu prioritate.

Selecţia personalului care va preda cursul LCCR începând cu anul şcolar 2008-2009 se realizează prin concurs doar pentru cei care nu au mai predat în anul şcolar trecut. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Institutul Limbii Române, în două etape: evaluare dosar şi interviu.

Monitorizarea activităţii persoanelor care predau cursul LCCR se face periodic, cel puţin de două ori într-un an şcolar, de către Comisia de Proiect. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin Comisia de Proiect, organizează la începutul anului şcolar o activitate de formare a persoanelor care predau cursul LCCR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MECT: Tot mai mulţi românii cer extinderea programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MECT: Tot mai mulţi românii cer extinderea programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei