Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mai 2008 - Anul XIII, nr. 112 (3793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi Bavaria ar putea să înscrie Castelul Peleş şi alte castele germane pe Lista UNESCO

Joi, 15 Mai 2008 (16:00:36)

 România şi Bavaria ar putea realiza un proiect cultural comun care să permită includerea în patrimoniul UNESCO a Castelului Peleş şi a trei castele din landul german, a anunţat, joi, la Munchen, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  El a arătat că Germania nu are posibilitatea să mai introducă monumente pe lista UNESCO până în 2016, dar că acest lucru ar fi realizabil în cadrul unui program cultural comun.

Tăriceanu a apreciat că includerea Castelului Peleş pe lista UNESCO va asigura fonduri pentru conservarea monumentului.

Partea germană a anunţat că va trimite o scrisoare referitoare la acest proiect familiei regale.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, apreciază că un proiect comun al României şi Bavariei de includere în patrimoniul UNESCO a Castelului Peleş şi a trei castele din landul german ar fi benefic. "Pe noi ne interesează şi să integrăm Castelul Peleş într-un circuit turistic. În momentul de faţă, lucrăm la acest lucru", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu.

Totodată, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) încearcă includerea pe Lista patrimoniului mondial UNESCO a centrului vechi al Sibiului. Astfel, procedura de includere a centrului istoric al Sibiului pe Lista UNESCO a fost reluată, după ce în 2007, delegaţia română prezentă la Christchurch, Noua Zeelandă, a reuşit să împiedice respingerea sitului.

Dosarul risca să fie respins pentru că raportul întocmit de ICOMOS - un organism consultativ care face recomandări, dar nu ia decizii în privinţa Listei Patrimoniului Mondial - sugera neînscrierea Sibiului. Pe scurt, raportul susţinea că obiectivul din România nu are o valoare culturală excepţională. Un sit respins nu mai poate fi propus spre înscriere niciodată.

Astfel, autorităţile române trebuie să refacă dosarul, iar Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS va elabora un nou raport de evaluare. În luna martie, la Sibiu, s-a desfăşurat un simpozion cu specialiştii UNESCO.

Potrivit ministrului Adrian Iorgulescu, în prezent se aşteaptă raportul specialiştilor UNESCO cu privire la Centrul Vechi al Sibiului. "Ulterior o să vedem cum gestionăm situaţia cu Sibiul, astfel încât să putem să-l înscriem pe Listă", a mai spus Iorgulescu. În acest sens, MCC are în vedere şi o soluţie de rezervă, respectiv extinderea zonei Sighişoara, care figurează deja pe această Listă, la zona Sibiului.

Procedura de evaluare a monumentelor propuse de ţări să intre pe Lista UNESCO durează aproximativ un an, astfel că, în 2009, Comitetul Patrimoniului Mondial ar putea lua din nou în discuţie înscrierea Sibiului.

Din România, pe Lista UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi Bavaria ar putea să înscrie Castelul Peleş şi alte castele germane pe Lista UNESCO.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi Bavaria ar putea să înscrie Castelul Peleş şi alte castele germane pe Lista UNESCO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei