Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mai 2008 - Anul XIII, nr. 112 (3793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţa supremă a admis recursul preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţiganca împuţită"

Joi, 15 Mai 2008 (16:01:44)

Instanţa supremă a admis, joi, recursul preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţiganca împuţită", considerând însă că sintagma cu care s-a adresa şeful statului unui reporter TV este discriminatorie.
  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus anularea deciziei instanţei inferioare, care respinsese ca neîntemeiată contestaţia şefului statului faţă de avertismentul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul jignirii unui reporter de televiziune.

Magistraţii instanţei supreme au mai dispus anularea totală a punctelor trei (parţial) şi patru din hotărârea CNCD, din textul cărora reieşea că gestul şefului statului ar fi fost o contravenţie. Totuşi, ICCJ statuează că sintagma "ţigancă împuţită" este discriminatorie.

Hotărârea de joi a instanţei supreme este definitivă şi irevocabilă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în 23 mai anul trecut, să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare.

Şeful statului a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), însă, în noiembrie 2007, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată. Ulterior, preşedintele a atacat cu recurs hotărârea la instanţa supremă.

La ultimul termen de judecată al recursului, avocatul preşedintelui Traian Băsescu a susţinut, în faţa magistraţilor instanţei supreme, că decizia CNCD a fost luată în urma unor presiuni mediatice şi că ea nu ar fi trebuit dată întrucât la baza ei a stat o înregistrare obţinută ilegal.

El a precizat că preşedintele s-a opus difuzării acestui material şi a făcut o paralelă între situaţia din procesul penal în care nu sunt admise ca probe decât înregistrări obţinute legal cu situaţia din acest dosar în care înregistrarea a fost făcută întâmplător şi fără vreun temei legal.

Avocaţii preşedintelui Băsescu au mai susţinut că, în esenţă, difuzarea înregistrării în care acesta discuta cu soţia sa în maşină ar fi o încălcare a dreptului la viaţă privată.

În urmă cu un an, preşedintele Traian Băsescu i-a luat prin forţă telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţa supremă a admis recursul preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţiganca împuţită".
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instanţa supremă a admis recursul preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţiganca împuţită"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei