Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Mulţi români cred că sunt sănătoşi, dar analizele arată că lucrurile nu stau chiar aşa

Joi, 28 Februarie 2008 (14:20:09)


Peste 50% dintre români cred că sunt sănătoşi, dar din analiza Programului naţional de evaluare a stării de sănătate la şase luni de la derulare rezultă că 40% dintre cei care au fost la medicul de familie în acest interval prezintă risc de îmbolăvire, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii. 
  Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut această declaraţie la Forumul Medicilor de Familie, unde a prezentat, în premieră, rezultatele Barometrul serviciilor de sănătate pe 2007, realizat de Centrul pentru Politici de Sănătate.

Potrivit acestui studiu, 44,6 la sută dintre români cred că au o stare de sănătate bună, dar analiza programului naţional de evaluare la şase luni de derulare arată că aproape 40 la sută dintre cei care au mers la medic prezintă risc de diabet, boli de inimă, osteoporoză şi accident vascular cerebral.

La întrebarea "Cum aţi caracteriza, în general, starea dumneavoastră de sănătate?", 44,6 la sută dintre subiecţi au răspuns "bună", 33,6 la sută - satisfăcătoare, 12,1 la sută - prostă, 5,8 la sută - foarte bună şi 2,3 la sută - foarte poastă.

La fel de siguri pe ei au fost cei 51 la sută dintre respondenţi care au spus că ei nu suferă de nicio boală, fapt care poate fi contrazis de rezultatele analizelor care arată că 2.125 963, respectiv 39,25% (reprezentând 9,7% din totalul populaţiei României) din totalul celor care au fost evaluaţi prezintă risc de îmbolnăvire, a mai spus demnitarul.

Dintre cei care susţin că suferă de o boală, 13,6 la sută spun că ar avea boli reumatice, 11,9 - hipertensiune arterială, iar 10,1 - boli de inimă.

"Cred că trebuie să lucrăm la atitudinea românilor faţă de cât de importantă este sănătate lor", a mai spus Nicolăescu.

Acelaşi studiu arată că atunci când au o problemă uşoară de sănătate, 67,1 la sută dintre subiecţi merg la medicul de familie, 12,3 la sută spun că se descurcă singuri, 11, 4 apelează la farmacie, 3,1 la un cabinet privat, iar sub unu la sută la prieteni.

Din totalul celor cuprinşi în studiu, 96,8 la sută au spus că sunt înscrişi pe lista unui medic de familie 3,2 la sută că nu sunt înscrişi, iar restul că nu ştiu dacă sunt în eveidenţele unui medic.

La întrebarea "De ce nu s-au înscris pe lista unui medic de familie", 30 la sută au spus că nu au serviciu, iar 33,7 la sută că nu au avut nevoie până acum de un medic.

De asemenea, potrivit studiului, în 2007, 69,5 la sută au apelat la doctorul personal, 50 la sută pentru consultaţie întrucât nu se simţeau bine, 12,2 la sută pentru eliberarea unei reţete, 10 la sută pentru trimiteri la un alt serviciu, 7,9 la sută în urma unei invitaţii, iar 6,6 la sută pentru un aviz.

Mai multe de jumătate dintre cei cuprinşi în studiu (52,3 la sută) au primit invitaţia pentru evaluarea stării de sănătate din cadrul Programului naţional. Dintre aceştia, 57,4 la sută au spus că au fost la medicul de familie, 34,9 au răspuns că nu au fost, dar ar vrea să meargă. Dintre cei 34,9 la sută care nu au dat curs invitaţiei, 23,4 la sută au spus că au avut această atitudine întrucât nu au încredere în program, 11,4 pentru că nu au timp, iar 17,1 la sută întrucât sunt sănătoşi.

O altă întrebare adresată celor intervievaţi a fost dacă s-a întâmplat să fie refuzaţi de medicul de familie. La acestă întrebare, 1,9 la sută au spus că au fost refuzaţi, 1,3 la sută că le-a fost refuzată consultaţia la domiciliu, 1,7 la sută nu au primit reţete gratuite şi 15,7 la sută că nu l-au găsit pe medicul de familie la cabinet în timpul programului de lucru.

"Datele arată că peste 85 la sută dintre medicii de familie îşi fac treaba, adică lucrează corect", a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Dintre cei care nu au încă un medic de familie, 30 la sută au spus că nu au serviciu, iar 33,7 la sută nu s-au înscris la un medic întrucât sunt sănătoşi şi nu au avut nevoie de doctor până acum, se mai arată în studiul citat de ministrul Sănătăţii.

Cei mai mulţi respondenţi (45,5 la sută) au spus că sistemul sanitar merge spre o direcţie bună, iar 42 la sută consideră că merge spre o direcţie greşită, dar majoritatea apreciază foarte bine prestaţia Ministerului Sănătăţii, care face politici corecte, a mai spus ministrul Nicolăescu.

Studiul a analizat părerile a 1.218 persoane, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban şi rural, pe cele opt zone regionale de dezvoltare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Mulţi români cred că sunt sănătoşi, dar analizele arată că lucrurile nu stau chiar aşa.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Mulţi români cred că sunt sănătoşi, dar analizele arată că lucrurile nu stau chiar aşa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte