Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale propune declararea dublei etnii

Joi, 28 Februarie 2008 (16:11:03)


Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) propune Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului introducerea posibilităţii declarării apartenenţei la mai multe etnii de către cetăţeni.
  Preşedintele Institutului, Horvath Istvan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că propunerea va fi adresată Departamentul pentru Relaţii Interetnice deoarece acesta face parte din comisia care pregăteşte viitorul recensământ naţional al populaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Noi ceea ce putem face este să fundamentăm un asemenea model, o asemenea bornă de a formula întrebările”, a afirmat Horvath.

Propunerea vine ca urmare a unor cazuri în care, la ultimul referendum, cetăţenii aparţinând unei minorităţi au spus că se simt aparţinând şi altei etnii. Horvath a exemplificat cu un rom din localitatea Corund, judeţul Hrghita, care spunea, într-un interviu, că se simte maghiar, deoarece a fost botezat într-o biserica reformată şi vorbeşte bine limba maghiară.

"Dacă oferim posibilitatea de dublă identificare, probabil că vom avea date puţin mai complexe sub aspectul utilizării cifrelor, dar date mai nuanţate despre identitatea unor populaţii cu identităţi puţin mai altfel constituite decât cele române sau maghiare”, a explicat preşedintele ISPMN.

El a adăugat că astfel de modele de dublă identificare etnică au mai fost întâlnite în Ungaria sau SUA.

"În recensământul din 2001 din Ungaria şi Statele Unite puteai să te identifici ca având mai multe identităţi etnice sau rasiale. Nu este o practică răspândită, dar ea apare în mai multe ţări”, a spus Horvath Istvan.

El a susţinut că este nevoie de clarificări şi în ceea ce priveşte multilingvismul, în condiţiile în care nu este definită explicit limba maternă.

"Limba maternă sună ca un concept neproblematic, dar la ce ne referim? Prima limbă învăţată, limba cea mai des folosită, limba cu care te identifici afectiv? Înseamnă foarte multe lucruri”, a mai spus preşedintele ISPMN.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale propune declararea dublei etnii.
 Vizualizări articol: 1009 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale propune declararea dublei etnii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte