Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suceava a mai rămas cu 5 revoluţionari cu acte în regulă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preschimbarea certificatelor de revoluţionar a lăsat pe dinafara acestei categorii o mare parte dintre revoluţionarii din Suceava.

Termenul limită prevăzut de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a dat asigurări că ritmul actual de lucru va permite preschimbarea certificatelor în termenul prevăzut de lege, adică până la 31 martie 2008, şi dacă acest angajament va fi respectat, numărul revoluţionarilor suceveni se va duce spre 40, faţă de aproximativ 100, câţi erau la un moment dat.

Preşedintele Asociaţiei Revoluţiei din Decembrie 1989 Suceava, profesorul Octavian Nestor, ne-a declarat că 10 membri ai Asociaţiei au trecut deja de evaluarea comisiei, iar 15-20 urmează să-şi completeze dosarele, în termenul prevăzut de lege. Cei 5 care sunt cu documentele în regulă sunt profesorul Nestor, fraţi gemeni Vorniceanu, care au luptat la televiziune, în Bucureşti, şi au venit prin transfer la Suceava, Stela Penişoară şi un angajat al Curţii de Conturi. „Toate documentele noastre au fost discutate de comisie, unora li s-au mai cerut completări la dosar şi cei mai mulţi le-au şi dus. Mă aştept ca toţi cei 40 de membri ai asociaţiei din Suceava să obţină preschimbarea certificatelor”, a declarat Octavian Nestor.

 

Revoluţionarii suceveni, reticenţi în a-şi face publice amintirile

Revoluţionarii suceveni nu sunt prea dornici să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în zilele de decembrie ale anului 1989.

Ioan Vorniceanu, de exemplu, membru al asociaţiei revoluţionarilor de la TVR, s-a arătat foarte suspicios vizavi de interesul nostru pentru acest subiect.

„De ce vreţi să scrieţi despre noi, de ce vă interesează abia acum ce s-a întâmplat atunci? Atâţia ani au trecut şi nimeni n-a vrut să scrie nimic. Sunt plecat pentru o lună din Suceava şi în timpul acesta mă voi gândi dacă vreau să vorbim. Dacă mă hotărăsc, o să vă sun”, a spus el, completând că, în ceea ce-l priveşte pe fratele său, acesta nici nu vrea să audă de ziarişti.

Mai trebuie spus că mulţi dintre membrii Asociaţiei Revoluţiei din Decembrie 1989 Suceava nici nu se cunosc între ei – sau cel puţin aşa spun - astfel încât nu am reuşit să-i identificăm pe ceilalţi doi revoluţionari care şi-au preschimbat deja certificatele.

Din discuţiile cu cei care au acceptat, de-a lungul timpului, să rememoreze acele zile de decembrie, reiese că în dimineaţa de 22 decembrie, pe la ora 10.30, în centrul Sucevei era o mulţime de oameni.

De la balconul Palatului Administrativ vorbea cine voia, se lansau chemări la "acţiuni revoluţionare" şi s-au constituit primele nuclee care au ocupat sediul comitetului judeţean de partid, primăria, miliţia şi securitatea.

 

Decembrie 1989 la Suceava

Nume cunoscute ale celor care atunci au fost în primele rânduri sunt Ioan Iacoban, Marcel Hasenfratz, Petru Titianu, Ionel Tcaciuc, Stela Penişoară, Ion Cozmei, Gheorghe Galeş, Stratu Severin, Lucian Constantinescu, Dan Muntean, Cornel Romaşcu, Vasile Năstăsescu, Gheorghe Boghean, Eduard Măciucă, Daniel Martiniuc, Eugen Pleşca. Spre prânz au mai apărut Mihai Airinei, Ion Roman, Liviu Acostoaiei, Mircea Dăneasa şi mulţi alţii.

Seara, între orele 18.00-24.00, s-au constituit primele formaţiuni mixte revoluţionari-militari şi luptători din gărzile patriotice, coordonate de Octavian Nestor, Dragoş Agavriloaie şi căpitanul Virgil Grosu, de la o unitate militar din Botoşani.

Începuse nebunia cu teroriştii, aşa că oamenii au fost dirijaţi să "ocupe" obiectivele strategice. Doctorul Martiniuc, Alexandru Pop, profesorul Nestor şi căpitanul Grosu au "preluat" rezervoarele de apă potabilă ale oraşului, în depozitele de armament ale miliţiei şi securităţii au intrat Silviu Pricop, Stratu Dănilă Severin, Florin Bucaciuc, Radu Constantin, Lucian Constantinescu, Vasile Aniţulesei, Silviu Onuţu, Petru Titianu şi Constantin Damian, iar în depozitele PECO şi la releul TV de la Mihoveni, Marcel Hasenfratz, Mihai Airinei, Mihai Trestianu, Gheorghe Dănilă, Vasile Bălăcean, Radu Constantin etc. S-au mai preluat casa de oaspeţi a partidului, hotelul şi cantina PCR, precum şi cabinetul judeţean de partid.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie, arhivele securităţii şi miliţiei au fost sigilate, la fel ca şi garajele, arhiva şi laboratorul foto.

Dimineaţa de 23 decembrie a fost rezervată reorganizării şi constituirii primului consiliu provizoriu de conducere în următoarea componenţă: Eugen Pleşca, Sofia Vicoveanca, Octavian Nestor, Dragoş Agavriloaie, Marcel Hasenfratz, Gheorghe Galeş, Paul Manoliu, Lucian Constantinescu, Emanuel Diaconescu, Adrian Graur, Ionel Ţîmpu, Ionel Tcaciuc, Florea Sabin, Corneliu Romaşcu, Alexandru Pop, Liviu Acostoaie, Vasile Bălăcean, Vasile Bercea, Ioan Iacoban, Dorel Gondor, Gheorghe Irimia, Ionel Luchian, Cristinel Moisii, Silviu Onuţu, Gheorghe Prepeliuc, Liviu Rîmbu, Laurenţiu Seniuc şi Lucia Şindilar.

Acesta a suferit modificări succesive, inclusiv înlocuirea şefului Mihai Pleşca, cu profesorul Mihai Iacobescu. De "preluarea supravegherii studenţilor străini- arabi şi greci - de către studenţii revoluţionari şi interzicerea convorbirilor telefonice ale acestora" răspundeau Emanuel Diaconescu, Adrian Graur, Adrian Coşman, Mihai Trestianu, Gheorghe Dănilă şi Neculai Sadovei.

Alte echipe, formate din Mihai Airinei - Ion Roman, Nestor Octavian - Sofia Vicoveanca - Vasile Găinariu, s-au constituit special "pentru a verifica împrejurările în care s-a deschis focul cu arme militare în municipiul Suceava, oraşul Rădăuţi, pădurea Adâncata, pichetul de grăniceri de la Izvoarele Sucevei; identificarea victimelor, răniţilor şi vinovaţilor".

 

 

Preluarea activelor de la PCR

Printre priorităţile primului comitet de conducere post-revoluţionar s-au numărat, după cum reiese din documentele Asociaţiei Revoluţiei din Decembrie 1989 Suceava, menţinerea in funcţie, pe cât posibil, a vechilor primari, îmbunătăţirea aprovizionării populaţiei cu alimente, medicamente, energie electrică şi apă caldă; "stimularea formării şi afirmării în condiţiile legii a sindicatelor libere, a noilor partide şi mişcări politice cu caracter democratic, care să devină colaboratoare şi susţinătoare ale Consiliului Judeţean al FSN; oprirea şi prevenirea acţiunilor de vandalism; inventarierea şi buna gospodărire a uriaşului patrimoniu al PCR - cantina, hotelul din Suceava, Casa de oaspeţi de la Brădet, ferma de vulpi argintii şi complexul agro-industrial de la Gălăneşti - Rădăuţi (cea mai bogată şi complexă fermă a gospodăriei de partid din întreaga ţară); distribuirea cât mai corectă a ajutoarelor primite din străinătate, constituirea şi îmbogăţirea permanentă a Contului Libertatea '89 - care, la 5 ianuarie 1990, avea 32.033.967 lei şi, la sfârşitul lunii februarie, 51.058.837 lei".

 

Suceava are zece morţi la Bucureşti şi Timişoara, „Eroi martiri”

Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 a fost iniţial mai generoasă cu cei care în acele zile au fost pe străzi.

În timp, multe facilităţi au fost anulate, la această oră revoluţionarii „atestaţi” mai beneficiind de scutirea de impozitul pe locuinţă, tichete de călătorie, 500 de metri pătraţi de teren în intravilan şi 1 ha de teren în extravilan.

Octavian Nestor a afirmat că o parte dintre revoluţionarii suceveni, circa 20, au obţinut parcela de 500 de metri pătraţi după ce şi-au depus actele la primărie.

Ceilalţi, cărora municipalitatea le-a spus că nu mai are teren să le dea, au deschis acţiune în instanţă şi au câştigat, urmând să fie puşi în posesie.

În vechea lege mai exista o prevedere conform căreia posesorii de certificate de revoluţionar care au venituri sub salariul mediu pe economie erau îndreptăţiţi la un ajutor social, al cărui cuantum se stabilea pe baza unor criterii precise, dar în mediile politice se vorbeşte din ce în ce mai mult ca acest act normativ să fie abrogat, bugetul de stat nemaiputând într-un viitor apropiat să susţină fondurile pe care revoluţionarii trebuie să le primească.

Mai precizăm că în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989 au murit 10 suceveni, la Timişoara şi Bucureşti, şi nici acum, după aproape 19 ani, nu se ştie cine i-a împuşcat. Fotografiile lor şi circumstanţele în care au murit sunt pe Portalul Revoluţiei.ro Totul pentru adevăr. Ei au titlul de „Eroi martiri”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava a mai rămas cu 5 revoluţionari cu acte în regulă.
 Vizualizări articol: 2635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 4 voturi
Suceava a mai rămas cu 5 revoluţionari cu acte în regulă2.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumerire trimis de
(28 feb 2008, 12:06:30
care este revolutionarul ascuns sub sintagma "un angajat al Curtii de Conturi"??????
2.   ? trimis de
(28 feb 2008, 12:08:46
de unde naiba 100 de revolutionari in suceava?

3.   Ce fel de revolutionari sunt astia? trimis de
(28 feb 2008, 12:12:46
Astia sunt revolutionari? Majoritatea sunt frustratii dinainte de 89 si, din pacate, au ramas la fel si dupa. Si atunci dar si acum sunt persoane care au incercat sa se agate de anumite situatii conjuncturale pentru a apuca si ei ceva de ros. Revolutionari sunt cei care au murit, cinste lor si recunostinta vesnica !

Ceilalti sunt cei care au incercat sa traga niste sfori dar n-au tras de cele care trebuie nici inainte si nici dupa 89.

Poate ceva merite sa aiba acea multime de muncitori din toate intreprinderile sucevene care au avut curajul sa infrunte deschis conducerile comuniste de atunci, au incetat lucrul si au iesit la manifestatia din 22, intr-un mod demn si pasnic.

Parca vad si acum lunga coloana care marsaluia din Itcani spre centru adunand mii de oameni de la Uzina de apa, SUCT, Depou, In si Canepa, Straduinta, Fabrica de paine, Fabrica de sticla....

Acei oameni merita recunostinta , ceilalti, frustratii.....merita ce au....
4.   Sarlatanie trimis de
(28 feb 2008, 14:02:03
De unde are Suceava revolutionari?E o rusine ce se intampla .Cine a tras macar cu pietre in Suceava? Poate doar cu partzuri.
4.1  RE: Sarlatanie trimis de
(28 feb 2008, 15:08:05
Ai mare drepatate Elodia !!! Chiar m-am distrat cand am citit comentariul tau.

Am si eu o intrebare pentru "distinsii revolutionari" suceveni : Voua nu va este rusine si nu realizati cat de penibili sunteti?

Imi amintesc si acum ziua de 22 decembrie 1989 cand la balconul Prefecturii Judetului Suceava erau printre "revolutionari" (HA HA HA) si cateva din scursurile Sucevei. In afara de doamna Sofia Vicoveanca si domnul doctor Daniel Martiniuc care au facut ceva pentru noi sucevenii ceilalti ar trebui sa ia pozitia ghiocelului sau a strutului.

Ce cauta numele lui dan muntean langa celelalte nume ???

"Revolutionarii lui peste" !!! Uitati-va in oglinzi (daca nu s-au spart ca au mai mult bun simt decat voi) , priviti-va pe voi insiva in ochi si apoi sa vedem daca mai aveti curajul (bunul simt) sa ne priviti si pe noi in ochi .
5.   RUSINE trimis de
(28 feb 2008, 15:09:25
Au participat de buna voie la acele evenimente,deci ce mai vor? .Eu am participat la mitinguri,chiar am fost filmat de securitate injurand un primar de municipiu din acest judet ,dar am considerat ca atunci asa a trebuit sa fac.M-am racorit pe moment,deci m-am simtit recompensat.Rusine celor care vor compensatii pt.ce au facut atunci.
6.   Pentru revolutionarii ramasii in viata trimis de
(28 feb 2008, 18:04:20
ba ticalosilor.Din cate imi aduc aminte la revolutia din Suceava s-au adunat in fata consiliului local vreo 50 de oameni dupa care s-au urcat in balcon toti betivanii care racneau la lume si intinau numele voievozilor alde BAIA
7.   Eroare trimis de
(28 feb 2008, 19:21:08
nu stiam ca a fost revolutie la suceava desi eram in oras, vai ce am pierdut !
8.   Mare revolutie... trimis de
(28 feb 2008, 21:24:56
a fost la suceava si la radauti,ce sa va zic... 80% dintre cei enumerati de voi erau fie borfasi (fauna de la Arcasu si Bucovina) fie informatori ai Securitatii; rezultatul il vedeti astazi cand va conduce o combinatie de bisnitar/informator/securist,l numit pe basescu. Bine ca v-ati luat diplomele,decoratiile si lotul de pamant,halal! Auzi,revolutie dupa ce a fugit Ceausescu... Cu cine lupta profesorul Constantinescu,avand flanncul acoperit de sfiosul Baia??? Daca spunem tot ce stim va inghititi diplomele,neispravitilor!
9.   Sarlatanie trimis de
(28 feb 2008, 21:31:36
Multumesc pentru sustinere .Gluma-i gluma ,dar ce facem cu acesti revolutionara ai sarlataniilor ? Nici nu va imaginati ce beneficii au . Unul dintre ei este si dl. profesor M. Airinei.Imi vine sa ma tavalesc pe jos de ras cand am aflat ce lupte a dus acest revolutionar .Mare- gradina ta Doamne!
10.   Mare comedie trimis de
(28 feb 2008, 21:39:14
Am citit lista revolutionarilor .Cred ca in acele nopti erau pe indeva la jucat carti. Ia intrebati-l pe tov . revolutionar M. Airinei.
11.   De unde pana unde ? trimis de
(28 feb 2008, 21:42:41
Putina lume stie ca toti acesti pseudo revolutionari au beneficiat de niste privilegii deloc neglijabile :teren gratuit in buricul targurilor,scutiri de taxe si impozite,posturi de conducere si oarece notorietate de care s-au folosit fara pic de rusine. Nu stiu cati din acestia sant din Humor,unde cap de afis a fost tovarasul Balau fost secretar de primarie ce a stat efectiv ascuns sub birouri de frica de a nu fi linsat (primarita fusese scoasa pe sest din oras-nu m-ar mira sa fie si aceasta pe lista revolutionarilor) datorita aureolei de revolutionar si pilelor pe care si le-au pus reciproc acesti cameleoni si securisti mizerabili a stat de 18 ani ca un paduche in cele mai inalte posturi. Sant curios sa stiu daca si Mirza,care afost fugarit de oameni la revolutie are si asta "inalta distinctie".Oricum baciuieste si asta de la "revolutiune"si pana astazi si nu oricum ,doar "cappo di tutti "foloasele. Haideti sa strangem date despre toti si sa-i punem la locurile ce le merita !
11.1  RE: De unde pana unde ? trimis de
(29 feb 2008, 01:32:47
Ciudat este faptul ca 20 de revolutionari au obtinut deja teren, chiar daca numai 5 dintre ei au acte in regula. Ce ne facem cu ceilalti 15 ?
12.   Rusine trimis de
(28 feb 2008, 22:02:46
tot respectul pentru d-na sofia v, ca rapsod dar sa o fie revolutionara ....rusine .nume ca Trestianu ing,sef la tel' danila care se ocupa cu ascultatu securisti inascuti, .,IN ORASUL sUCEAVA NU A FOST NIMIC DE UNDE REVOLUTIONARI............. PROFITORIIII CU NERUSINARE
13.   Ghisaft!!! trimis de
(28 feb 2008, 22:08:08
Trebuie sa gaseasca romanu' ceva ca sa aiba de cistigat, sa se umfle in pene ca strutul, ca a facut si el revolutie. Unde erau actualii lideri politici locali??? Pe care baricada???? Ma mir ca nu clameaza si ei de oarece merite revolutionare, daca tot au inceput campania electorala. Sa nu mai spunem ca e rost de cistigat, pe linga voturi, si ceva drepturi! Care revolutie la Suceava? Toti cei enumerati in articol au fost fie membri PRC, fie viiori membri PCR, iat cei mai multi valutisti, betivani sau macho mani (baieti de cartier). Militienii si m.a.p.n-istii, ca sa nu o ia pe cocoasa, au iesit si ei in fata. E adevarat, nu asa de tare, ca la Bucuresti, Sibiu, Constanta, Braila, unde au tras (sic) cu "armamentul din dotare, impotriva teroristilor".
14.   LA PLACINTE INAINMTE trimis de
(28 feb 2008, 22:36:09
CE revolutie a fost in Suceava? Orice gura casca in noaptea aceea a devenit peste zi mare revolutionar cu drepturi multe.Alesii nostri unde erau pe atunci? Au stat acasa si au iesit la interval cind Iliescu a dat semnalul fauririi noii societati multilateral dezvoltate cu prostimea de la sate care mergeau incolonati la vot ca sa aleaga pe cei care au distrus romania furind pe rupte.
15.   Terorist cu acte! trimis de
(28 feb 2008, 22:45:18
..este pedofilul MUEzinu MUIhai!Arestati-l de urgenta de pedofil!Uneori este printre boschetarii din gara!
16.   Jenant... trimis de
(29 feb 2008, 01:31:55
Sunt mai mult de 5 revolutionari cu acte in regula in orasul Suceava. Dar aia au bun simt si nu ies in evidenta. Nici macar nu fac parte din Asociatia Revolutiei din Decembrie 1989 - asociatie care nici macar nu este recunoscuta.

17.   Matematica asta... trimis de
(29 feb 2008, 01:46:50
In articol se vorbeste de 5 revolutionari:

1 - Octavian Nestor;

2 - Ioan Vorniceanu ;

3 - Celalat frate Vorniceanu;

4 - Stela Penisoara;

5 - un angajat al Curtii de Conturi (neidentificat).

In articol se mai spune ca "...astfel �nc�t nu am reusit sa-i identificam pe ceilalti doi revolutionari care si-au preschimbat deja certificatele..."

Care doi revolutionari stimata jurnalista ? Ca a ramas neidentificat doar unul - angajatul Curtii de Conturi. De unde a mai rasarit inca unul ???

Grea matematica asta.
18.   Hotilor trimis de
(29 feb 2008, 08:25:13
Sa iasa in frunte revolutionarul Airinei Mihai si sa spuna cu cine s-a luptat.
19.   Dupa razboi ...latraii trimis de
(29 feb 2008, 11:17:53
multi viteji dupa razboi.unii se c..au de frica,altii se uitau la tv.�n acele zile si putini cu s�nge �n vene au coordonat actiuni de paza ,ordine si aparare la obiective vulnerabile. ce sa mai zic de schimbarea structurilor de conducere comunite.Fiti convinsi voi cei care latrati aiurea ca acesti revolutionari au destule documente care probeaza actiunile lor din perioada Revolutiei care au fost rasverivicate de comisii si paracomisii.
20.   Nicia asa, nici altminteri... trimis de
(29 feb 2008, 20:05:20
greu a mai explodat mamaliga asta romaneasca ! Iar Baia si fauna de la Arcasu si Bucovina au avut hazul lor, fara ei mamaliga ar fi explodat mai greu. Rvolutinarii astia, prosti, cocosati, cum or fi fost, da' n-au stat in casa, si cum s-au organizat ei, dar au reusit sa nu se-mpuste intre ei si sa nu dea foc la nimic. De erau altii mai buni si mai curajosi, ii aveam pe aia sa-i injuram. Frustrati sunt cei ce nu pot intelege ca, de erau mai curajosi ei insisi, acum ii injuram pe ei...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte