Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noile liste de medicamente compensate, stabilite după evaluarea celor actuale şi frecvenţa bolilor

Marţi, 19 Februarie 2008 (17:41:23)

 Noile liste de compensate vor fi stabilite după ce fiecare medicament inclus în actualele documente va fi analizat în legătură cu gradul de utilizare şi eficienţă, evaluarea care ar putea duce la excluderea unor produse şi introducerea altora, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu
  Ministerul Sănătăţii a supus, marţi dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru aprobarea criteriilor privind includerea, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cu denumiri comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi în vederea includerii unui medicament în această listă şi a procedurii de lucru a Comisiei de strategie terapeutică.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în conformitate cu prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, asiguraţii au dreptul la un pachet de servicii de bază stabilite în conformitate cu prevederile Contractului Cadru, care cuprinde şi medicamente.

Lista denumirilor comune internaţionale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală se elaborează de către o comisie specializată, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii Publice şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România şi se aprobă prin Hotărâre de Guvern.

Pentru elaborare listei denumirilor comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în ambulatoriu, cât şi pentru coordonarea activităţii de specialitate, elaborarea strategiei terapeutice şi a pachetului de servicii medicale de bază, au fost înfiinţate următoarele comisii consultative ale Ministerului Sănătăţii Publice: Comisiile de specialitate; Comisia de Strategie Terapeutică şi Comisia Naţională de Transparenţă.

Comisia de Strategie Terapeutică a elaborat criteriile pentru includerea, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din lista cu DCI-uri ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, pe baza propunerilor primite de la comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii Publice şi documentaţia pe care solicitanţii trebuie să o depună în susţinerea propunerii de includere a unui medicament pe această listă.

Atât criteriile, cât şi documentaţia elaborate în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 466/2006 trebuie aprobate prin ordin de ministru.

În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin în care, pe lângă menţionarea criteriilor de includere şi documentaţia necesară, a fost prevăzut şi modul de lucru al Comisiei de Strategie Terapeutică, realizând în acest mod armonizarea cu legislaţia Uniunii Europene, respectiv articolul 6 al Directivei 89/105/CEE referitoare la transparenţa măsurilor care reglementează includerea medicamentelor în sistemele naţionale de asigurări de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, potrivit proiectului, unul dintre criteriile care vor sta la baza acceptării unui medicamente este şi preţul. Astfel, se va avea în vedere preţul cel mai mic din 15 state ale Uniunii Europene, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, printre criteriile de includere ale unui DCI nou pe listă ar fi: superioritatea clinică sub aspectul eficacităţii, dovedită prin studii clinice comparative faţă de terapia standard practicată; preţul este mai mic faţă de terapia standard practicată; siguranţă superioară comparativ cu cea a DCI-urilor cu aceeaşi indicaţie terapeutică sau siguranţă similară celor cu cea a DCI-urilor cu aceeaşi indicaţie terapeutică, dar cu preţ mai mic. De asemenea DCI ul nou trebuie să fie compensat în cel puţin trei din statele membre ale Uniunii Europene pentru o perioada continuă de un an.

Nu vor fi incluse în listă denumirile comune internaţionale care nu sunt destinate tratamentului în ambulatoriu, medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC), cu excepţia celor cu indicaţie specifică într-o boală rară, DCI care comparativ cu cele deja existente în listă (în aceeaşi grupă terapeutică) nu aduc beneficii suplimentare în ce priveşte eficacitatea, siguranţa sau preţul.

Ministrul Sănătăţii a stabilit ca în lista A, compensată 90 la sută, să fie incluse medicamentele generice, în lista B - medicamente originale (noi sau vechi) şi generice altele decât cele de pe lista A, iar pe lista C (C1, C2 şi C3), medicamentele compensate sută la sută din programele naţionale de asigurări de sănătate.

"Până în 25 februarie vor fi primite oferte pentru medicamentele noi care se doresc a fi incluse pe listă. De asemenea, vor fi evaluate şi medicamentele care astăzi sunt deja ofertate. Am vrea ca noua listă să reflecte şi mai bine necesarul de medicamente al populaţiei bolnave", a ami spus demnitarul.

Proiectul de ordin va fi în dezbatere publică până în 18 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile liste de medicamente compensate, stabilite după evaluarea celor actuale şi frecvenţa bolilor.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noile liste de medicamente compensate, stabilite după evaluarea celor actuale şi frecvenţa bolilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte