Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Ministrul Muncii confundă flexibilizarea muncii cu exploatarea lucrătorilor

Marţi, 19 Februarie 2008 (15:51:01)

Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" consideră că ministrul Muncii, Paul Pacuraru, face confuzii grave în privinţa conceptului european "flexicurity" (flexicuritate) şi este "pregătit" chiar să adopte măsuri legislative în acest sens, fără consultarea partenerilor sociali. 
  "Faptul că ministrul Muncii «se angajează» faţă de un investitor străin (managerul general al Nokia România) că va «flexibiliza» munca în ţara noastră, prin aceasta atât domnia-sa, cât şi investitorul înţelegând, de fapt, o precarizare a ei, ne îngrijorează şi ne determină să luăm atitudine", spun sindicaliştii Cartel Alfa într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia acestora, ceea ce Nokia România doreşte prin flexibilizare este angajarea de personal pe perioadă determinată scurtă, care să lucreze intensiv ore suplimentare, depăşind limita prevăzută acum în Codul muncii, dar care reia Directiva Uniunii Europene, care prevede un maximum de 48 de ore pe săptămână calculate la o medie de trei luni.

"În termeni pragmatici, această practică se cheamă exploatare", apreciază Carte Alfa.

Confederaţia sindicală atrage atenţia asupra faptului că, la nivel european, se discută, într-adevăr, din ce în ce mai intens conceptul "flexicurity", acest lucru însemnând flexibilitate în muncă legată, în acelaşi timp, de măsuri de securizare a locurilor de muncă şi de investire de capital în forţa de muncă.

"Flexicuritatea, ca principiu, nu priveşte un drept de muncă liberal, ci punerea în practică a unui ansamblu de politici active pe piaţa forţei de muncă, un nivel cât mai ridicat de protecţie, un acces la formare pe tot parcursul vieţii, creşterea adaptabilităţii interne la locul de muncă, graţie unei organizări ajustabile a muncii şi folosirea totală a potenţialului forţei de muncă. Obiectivul declarat al acestui model trebuie să fie prevenirea oricărei tentative de angajări precare", informează sursa citată.

Confederaţia sindicală apreciază de în fapt, România nici nu poate îmbrăţişa conceptul de "flexicurity" atâta vreme cât nu a ratificat încă nicio Convenţie Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), din cele 14 în domeniul securităţii muncii.

Cartel Alfa "se opune categoric oricăror măsuri de dereglementare a muncii în România" şi cere ca orice iniţiativă legistalivă privind munca să fie dezbătută împreună cu partenerii sociali. Totodată, confederaţia sindicală solicită discutarea celor 14 Convenţii OIM în domeniul securităţii muncii pentru ratificarea acestora de către statul român.

Managerul general Nokia România, John Guerry, i-a solicitat, în urmă cu două săptămâni, ministrului Muncii, Paul Păcuraru, îmbunătăţirea legislaţiei muncii române, în sensul flexibilizării ei.

John Guerry a solicitat o întrevedere ministrului Paul Păcuraru, în cadrul căreia i-a cerut îmbunătăţirea legislaţiei muncii, făcând referire la prevederi din Codul Muncii, dar şi din legislaţia secundară, care creează dificultăţi angajatorilor.

"Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse este deschis propunerilor de flexibilizare în muncă, acest subiect fiind deja pe agenda Ministerului, mai ales că atât calitatea de stat membru, cât şi directiva europeană ne conduc spre aceeaşi temă: flexibilitatea în muncă", declara ministrul Paul Păcuraru.

Compania Nokia va produce la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, telefoane mobile personalizate pentru locuitorii zonei EMEA - Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, declara Anna Simai, Senior Communication Manager Nokia Europa de Sud-Est.

Până la sfârşitul anului 2008, Nokia România va avea 1.200 de angajaţi pe linia de producţie şi 100 de funcţii manageriale.

Conducerea Nokia a precizat că situaţia angajărilor se înscrie în planul iniţial. "Am angajat peste 200 de oameni până în prezent şi recrutăm în fiecare săptămână. Scopul nostru este ca până la mijlocul lui 2008 să avem 500 de angajaţi la Cluj. Estimăm că fabrica va avea în jur de 3.500 atunci când va funcţiona la capacitate maximă", potrivit conducerii Nokia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Ministrul Muncii confundă flexibilizarea muncii cu exploatarea lucrătorilor.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Ministrul Muncii confundă flexibilizarea muncii cu exploatarea lucrătorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte