Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BERD: Sistemul ipotecar este eficient la proceduri şi costuri, dar prezintă lipsuri în alte privinţe

Marţi, 19 Februarie 2008 (17:38:23)

Sistemul ipotecar din România are încă anumite lipsuri, precum imposibilitatea consultării online a cărţilor funciare şi existenţa unor imobile neînregistrate în sistemul de publicitate imobiliară, fiind totuşi considerat eficient din punct de vedere al procedurilor şi costurilor, potrivit BERD.
  Raportul privind "Instituţia ipotecii în economiile în tranziţie" subliniază, de asemenea, unele neclarităţi ale cadrului legislativ din România, precum necesitatea reînnoirii înscrierii ipotecii în cartea funciară, cerinţele referitoare la descrierea obligaţiilor garantate şi implicarea obligatorie a instanţelor în procedura de executare silită, se arată într-un raport al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

La analiza despre piaţa românească au contribuit firma de consultanţă Deloitte România şi Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi afiliată Deloitte România.

În pofida problemelor evidenţiate, sistemul ipotecar local este considerat eficient din punct de vedere al simplităţii procedurilor, costurilor, siguranţei şi adecvării la cerinţele pieţei.

Dintre ţările din regiune, Croaţia, Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia şi Ucraina au obţinut calificative foarte bune cu privire la cadrul de reglementare al sistemului ipotecar.

Piaţa ipotecară în economiile de tranziţie are un potenţial deosebit de creştere în viitor, se mai arată în raport, care analizează cadrul legal şi piaţa ipotecară în 17 ţări din centrul şi estul Europei.

"Rămâne de văzut dacă nivelul de creştere a pieţei ipotecare din România îşi va menţine ritmul alert avut până acum. O altă întrebare care se pune este dacă România e o piaţă suficient de matură pentru a avea loc şi primele emisiuni de instrumente financiare securitizate", a afirmat Andrei Burz Pinzaru, senior manager Reff & Asociaţii.

El a arătat că, deşi în România există un cadru legal şi de reglementare cu privire la securitizarea creanţelor ipotecare şi la obligaţiunile ipotecare de aproximativ doi ani, nu au fost realizate astfel de tranzacţii, în timp ce în statele din regiune operaţiunile de securitizare au avut loc în ultimii doi ani.

"Pentru o piaţă cu un ritm de creştere atât de alert ca cel avut de România în ultimii ani, beneficiile utilizării instrumentelor pieţei de capital ar putea fi substanţiale, vizând o mai bună gestionare a costurilor de refinanţare, a cerinţelor de adecvare a capitalului pentru instituţiile de credit şi cu un potenţial impact pozitiv asupra costurilor de creditare în beneficiul împrumutaţilor", a spus Pinzaru.

Securitizarea este o operaţiune financiară de valorificare a creanţelor de către un vehicul investiţional, care le achiziţionează, le grupează şi le foloseşte pentru garantarea unei emisiuni de valori mobiliare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BERD: Sistemul ipotecar este eficient la proceduri şi costuri, dar prezintă lipsuri în alte privinţe.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BERD: Sistemul ipotecar este eficient la proceduri şi costuri, dar prezintă lipsuri în alte privinţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte