Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2008 - Anul XIII, nr. 39 (3720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Atanasiu: Taxa de primă înmatriculare va fi după principiul cine poluează mult plăteşte mult

Duminică, 17 Februarie 2008 (15:56:46)

Preşedintele AVAS Teodor Atanasiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că Guvernul intenţionează să modifice taxa de primă înmatriculare astfel încât cuantumul acesteia să fie stabilit după principiul "cine poluează mult plăteşte mult", transmite corespondentul MEDIAFAX.
  "Se va trece la o măsură legislativă, pe înţelesul tuturor: cine poluează mult, plăteşte mult, iar cine poluează puţin, plăteşte puţin", a spus Atanasiu.

Potrivit preşedintelui AVAS, noua formulă de taxă va fi bazată pe principii ecologice. El a spus că forma taxei va fi pregătită, cel mai probabil, până la 1 iunie ca să poată intra în vigoare în al doilea semestru.

În altă ordine de idei, Teodor Atanasiu a afirmat că taxa de primă înmatriculare nu se referă la protecţia firmelor, ci la protecţia mediului, iar prima formulă de taxă era o taxă care scutea România de deveni "un cimitir de vechituri al Europei" şi era realizată pe baza a ceea ce există în Uniunea Europeană.

"Am văzut că unele mijloace media şi-au făcut un scop în a scoate această taxă. Să ştiţi că putem să luăm şi această decizie: românii să nu mai plătească niciun fel de taxă şi impozit şi să trăiască după ce pică de sus. Fără bani publici nu poţi să faci infrastructură, nu poţi să faci învăţământ, nu poţi să faci sănătate, nu poţi să faci nimic", a mai spus Atanasiu.

El a adăugat că România intenţionează să introducă o taxă bazată pe principii de mediu, aceasta fiind şi intenţia Uniunii Europene. Teodor Atanasiu s-a declarat totodată de acord cu mărirea cuantumului taxei pentru maşinile scumpe.

"Am văzut că era un mare scandal pentru creşterea taxei la maşinile scumpe. Mă bucur că s-a făcut scandal (…). Acum protejăm pe cei cu bani, iar dacă o maşină costă peste 50.000 de euro suntem necăjiţi că mai trebuie să scoată încă 4.000 de euro pe taxă şi vrem să îl aducem la o taxă mai mică", a mai spus Teodor Atanasiu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, joi seara, că proiectul ordonanţei privind taxa de poluare auto va fi modificat prin introducerea unor reguli care să permită corelarea taxei cu nivelul emisiilor poluante de CO2, începând cu luna iulie şi prin consultarea Comisiei Europene.

El a arătat că varianta unei noi modificări a rezultat în urma discuţiilor avute, joi, cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu.

"Din aceste discuţii a rezultat o propunere care mi se pare acceptabilă şi la care sunt receptiv. Propunerea care s-a degajat este de a face o taxă care să se reflecte într-o formulă simplă, legată de nivelul taxei şi de nivelul de emisii de CO2, după principiul poluatorul plăteşte. Cu cât poluează mai mult, cu atât plăteşte mai mult", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă proiectul taxei de poluare auto va fi modificat, premierul a răspuns afirmativ.

"Este foarte posibil să facem aceste modificări, să luăm în considerare propunerile de care am vorbit. Există în acest domeniu o legislaţie în domeniu, în Franţa şi Austria. Astăzi am văzut câteva elemente în acest sens pe care le putem include într-o viitoare propunere", a spus Tăriceanu.

El a precizat că, pe baza discuţiilor de joi, Ministerul Mediului va prezenta, în dezbatere publică, o nouă propunere privind taxa de poluare auto.

Formula de calcul finalizată de Guvern în luna ianuarie indică o creştere a valoarii taxei de poluare auto de două-trei ori la maşinile noi Euro 4 şi o scădere de zece ori la maşinile vechi Euro 1, fiind propus ca noile taxe să fie aplicate începând de la 1 iulie.

Încasările vor fi transferate de la bugetul de stat la Fondul de Mediu, pentru a fi utilizate, conform autorităţilor, la derularea unor proiecte de protejare a mediului şi reducere a poluării.

La sfârşitul lunii ianuarie, după ce mai multe partide parlamentare au anunţat că nu sunt de acord cu forma propusă, Guvernul a decis să amâne aprobarea ordonanţei care introduce taxa auto, pentru a se consulta cu partidele.

Comisarul european, Leonard Orban, a declarat, luni, că, în măsura în care legislaţia privind taxa auto va fi modificată şi va intra în vigoare, CE va opri procedura de infrigement declanşată împotriva României, în caz contrar urmând a se ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.

Grupul parlamentar PDL a depus, luni, o moţiune simplă pe tema taxei auto.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atanasiu: Taxa de primă înmatriculare va fi după principiul cine poluează mult plăteşte mult.
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atanasiu: Taxa de primă înmatriculare va fi după principiul cine poluează mult plăteşte mult0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi... Citeşte