Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2008 - Anul XIII, nr. 39 (3720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cu cuţitul la os

Primarul din Dolheşti, cercetat penal de poliţişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afaceri cu banul public. Primarul comunei Dolheşti, Petru Agafiţei, este cercetat penal de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava pentru mai multe fapte comise în perioada 2003-2005.

Infracţiunile pentru care este cercetat Petru Agafiţei sunt de abuz în serviciu, fals şi înşelăciune. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Suceava, întocmit ca urmare a unui control de câteva săptămâni la Primăria din Dolheşti, Petru Agafiţei a comis mai multe nereguli şi abateri cu caracter financiar, fapte care au dus la prejudicierea bugetului local cu sume de bani care oscilează de la câţiva lei la câteva zeci de mii de lei.

Din raportul de control reiese că în Primăria din Dolheşti lucrurile se derulau într-un haos total, iar principalul responsabil este chiar primarul Petru Agafiţei.

Printre neregulile constatate se numără şi faptul că în evidenţa contabilă a Primăriei nu s-au înregistrat toate mijloacele fixe şi obiectivele de inventar. De asemenea, nu s-a putut stabili cu exactitate, din cauza lipsei documentelor aferente, dacă toate impozitele şi taxele locale încasate în cursul anului 2004 au fost depuse la Trezorerie.

 

Licitaţii la preţuri subevaluate

Nu au fost singurele abateri reţinute în sarcina lui Petru Agafiţei. Cu ocazia unei licitaţii organizate în 2003, Primăria Dolheşti a scos la licitaţie imobilele Magazinului Universal. Comisia de licitaţie, care l-a avut preşedinte chiar pe primar, a acceptat să închirieze doar suprafaţa de 300 mp din totalul de 1.800 mp. Şi lucrurile nu se termină aici. Printr-un referat înregistrat la Primărie, chiriaşul solicită retroactiv scutiri de la plata chiriei pentru perioada 11 septembrie 2003 - 15 decembrie 2004. Referatul a fost aprobat de primar, fapt ce a adus un prejudiciu la bugetul local de circa 6.300 de lei.

Concluziile trase de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava sunt clare.

„Răspunderea pentru subevaluarea preţului de pornire a licitaţiei cu 300 de lei/lună s-a reţinut în sarcina preşedintelui Comisie de licitaţie şi ordonatorului de credite care a semnat contractul de închiriere, respectiv Agafiţei Petru.

Răspunderea pentru scutirea la plată a chiriei s-a reţinut în sarcina primarului Agafiţei Petru”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

 

Lucrări atribuite pe ochi frumoşi

Şirul faptelor care denotă bătaia de joc vizavi de cheltuirea banului public este însă mult mai lung. Pe raza comunei Dolheşti s-au executat o serie de lucrări de reabilitare a unor drumuri, costurile fiind estimate la circa 170.000 de lei.

Reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava au stabilit că procesul verbal de recepţie a fost întocmit fictiv şi, în plus, nu a fost constituită garanţia de bună execuţie a lucrărilor.

Tot în acest caz, termenul de execuţie, iniţial de 12 luni, a fost depăşit, iar potrivit legii Primăria avea obligaţia să întocmească o notificare de prelungire a acestui termen.

Pentru că acest document nu există, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că primarul Petru Agafiţei şi contabilul Dumitru Pântea sunt vinovaţi că au acceptat să plătească de la bugetul local suma de 47.300 de lei.

Abateri de la legislaţie s-au descoperit şi la atribuirea contractelor de achiziţie publică.

În mai multe situaţii, diferite firme au primit dreptul de a executa lucrări în comună în urma unei selecţii de oferte, procedură care se aplică doar pentru contracte sub valoarea de 2.000 de euro. Aceste prevederi au fost încălcate cu bună ştiinţă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor reparaţii efectuate la Căminul Cultural Dolheşti, şi pentru care s-a plătit suma de 60.000 de lei.

 

În dosar urmează să se realizeze o expertiză tehnică

Dosarul care-l priveşte pe primarul Petru Agafiţei a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, iar cercetările sunt efectuate în acest moment de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Aceştia au ca punct de plecare raportul Curţii de Conturi, iar pentru a clarifica întreg lanţul de nereguli de la Primăria Dolheşti vor comanda şi o expertiză tehnică, menită să stabilească cu exactitate prejudiciul adus pe primar bugetului de stat.

Primarul Petru Agafiţei nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere vizavi de acuzaţiile pentru care este cercetat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Dolheşti, cercetat penal de poliţişti.
 Vizualizări articol: 1882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Primarul din Dolheşti, cercetat penal de poliţişti3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sariti hotii rumani trimis de
(16 feb 2008, 13:37:46
rumanu daca nu fura nu este fericit. hotu-i frate cu rumanu codru-i frate cu rumanu se fura ca in codru.
1.1  RE: Sariti hotii rumani trimis de
(16 feb 2008, 14:12:49
du-te si te culca,mezinule.Ai cersit ceva bani si-ai scapat pe net? Potoleste-te si nu-ti mai etala prostia pe-aici.
1.2  RE: Sariti hotii rumani trimis de
(16 feb 2008, 21:45:03
bai minorule rruman

te supara adevarul ca rumanu-i hotz? ca si tine patrihotule. ca rumanu daca nu fura considera ziua pierduta sid aca se aplica sharia musulmana in Rrumania atunci Rrumania era o tara de ciungi. un taranoi ruman hotz nu reusise sa ciordeasca nimic de pe ogor si nici din piata. ce sa faca ruman?

si-a pus caciula in drum si apoi si-a furato. Macar si-a furat caciula. de asta fura primaru si de asta fura tot rumanu... ca rumanu nu-i nici unu unde-s doi te fura unu.
2.   Hotii trimis de
(16 feb 2008, 19:18:55
Nu e singurul primar sa vina controlul si la HORODNICENI sa vada acolo cum s-au cheltuit banii si cate nereguli sant in primarie iar angajatii vorbesc foarte urat cu saracii tarani AJUTOR>>>>>>>>>.
2.1  RE: Hotii trimis de
(17 feb 2008, 13:02:01
Ai dreptate d-le satean asemenea lucruri se intimpla si la Primaria Volovat unde primarul impreuna cu vicele au distrus comuna iar licitatiile pentru reabilitarea drumurilor si pentru exploatarea padurii s-a facut fara o licitatie reala ci doar pe hirtie si cistigatorul fiind un apropiat prieten al d-lor. Satenii comunei murmura pe ..............la colturi despre acest lucru.Unde sinteti voi organi ai legii........? de ce nu veniti sa faceti verificari? Va asteptam...............Pa
3.   Mancare autohtona trimis de
(16 feb 2008, 19:26:20
Sistemul fiecarui partid politic aflat la guvernare este de a-si colecta "oxigen " pentru perioada de iesire in imponderabilitate. Si,,,, el este o picatura rasuflata. Praf in ochii bietilor traitori ai acestei comune oras si al cititorilor acestei fituici care se numeste bilete de papagal .
4.   Asociere militie-monitorul trimis de
(16 feb 2008, 19:28:58
va spuneam ca monitorul sv si militia sunt mana in mana. intrati la "rubrici-coltul cititorului" si o sa vedeti dezmintirea (ascunsa) publicata de fraierii de la ziar de frica tribunalului.in plus, toate comentariile postate de cei care demasca mirsavia nu sunt publicate. au pus interdictie pe ip-urilecomputerelor de pe care au aparut comentarii defavorabile militiei si monitorului.am sa pun peYOUTUBE filmuletul cu incercarile de a posta un comentariu, indiferent la ce articol.
5.   TOT INTRE PRIMAR SI PADURAR trimis de
(17 feb 2008, 10:16:16
Primaru a crezut ca comuna e mosia lui ,iar contabilul a confundat contabilitatea primariei cu sacosa sa .Politisti suceveni care sunt pe meserie si cunosc evidenta contabgila bugetara sa-si faca meseria .Magazinul este luet de cine credeti decat de padurarul DORU care are amante si in Boura ,cuibusor -BECLEA ALINA.Haideti domnilor de la politie faceti derptate,va rog domnilor procurorii intrati si taiati tentacolele CARACATITEI,intre primarii si padurari,instantele de judecata sa faca dreptate.Haideti faceti ceva bun in tara asta de care uni si0au batut joc ,haideti putin cate putin sa descoperiti relele si adunati bunul.ROG cu litere mari pe cei din politie ,SRI,parchet,judecatorii,tribu curtii de apel,saaiba curajul spre dreptate.HAIDETI contra hotiei ,minciuni ,batjocori,urmariti cati bani negri fac padurari,cu copacii scosi din padure ,din pamant ,vezi Codul SILVIC,sanctiuni etc.Domnilor de la directia silvica SV.nu -i mai acoperiti pe padurari ca se vede de departe,
6.   MANA IN MANA LA HOTII trimis de
(17 feb 2008, 15:16:22
Aveti perfecta dreptate...domnule...ADEVAR...PADURARUL e frate cu codrul dar si CUMATRU cu PRIMARUL...datoriile se platesc...nu se iarta. Din pacate d-l primar e prea slab in fata tentatiilor...cand e vorba de buget. Sta bine la calcule matematice...prof. de matematica...domnilor...la fel a procedat si cu reparatiile Caminului Cultural, o afacere in familia Carabus...dascal RENUMIT..., centrala termica in primarie, aceeasi firma...de morarit...termopane si reparatii scoli...unica firma...sa recunoastem...la asa servicii si costuri pe masura.Interesuri si iar interesuri. Si culmea viceprimar...om de serviciu....halal comuna ...Ce credeti ca din 2005 lucrurile stau altfel...aceeasi oameni...aceleasi obiceiuri...veniti sa vedeti. Oamenii s-au saturat de fetele lor...de personalul plictisit din primarie...care nu rezolva problemele decat daca pica ceva...Sa se faca dreptate...trebuie distrus cuibul CARACATITEI din Dolhesti. Nu ne-a ramas decat SPERANTA intr-o schimbare...
7.   Fraiereli trimis de
(17 feb 2008, 18:09:30
Se stie ca primarii sint propusi de partide, asa ca dupa ce prind functia trebuie sa se revansezi, si cum alt fel decit prin magarii. Se intinpla in toate comunele. Sa vedeti la Udesti cit a costat remiza de pompieri si caminul cultular. Cu bani cheltuiti pentru reparatia acestor cladiri se construiea un bloc turn. Se descurca primarul si prospera, iar consilieri sint partasi la aceste magarii. Sper ca v-a veni si scadenta si la Udesti.

8.   La Udesti sunt probleme mari trimis de
(17 feb 2008, 21:37:32
daca se vor face verificari o sa va puneti mainile in cap

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi... Citeşte