Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2008 - Anul XIII, nr. 10 (3691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România renunţă la un acord cu SUA privind energia nucleară pentru a respecta prevederile UE

Luni, 14 Ianuarie 2008 (15:19:51)


România va renunţa la un acord cu Statele Unite ale Americii în privinţa utilizării paşnice a energiei nucleare întrucât prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, ca membru al Uniunii Europeane (UE) este obligată să respecte, în primul rând, legislaţia comunitară.
  Renunţarea la acord, încheiat în anul 1998, este prevăzută într-un proiect de lege elaborat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), autoritate care poate iniţia acte normative în domeniul nuclear şi care aplică prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale în acest sector.

Acordul cu SUA se referă la transferul de informaţii privind dezvoltarea, proiectarea, construirea, funcţionarea şi întreţinerea reactorilor nucleari, folosirea materialelor nucleare în cercetări din domeniile fizicii, biologiei, medicinei, agriculturii şi industriei, securitatea şi mediul înconjurător.

"Datorită faptului că dreptul comunitar este prioritar dreptului naţional al statelor membre ale UE şi pentru evitarea paralelismului de legislaţie, nu pot fi menţinute ambele acorduri în vigoare", se arată în proiectul de act normativ elaborat de CNCAN.

Odată cu acceptarea în Uniunea Europeană, România a devenit membru al Comunităţii Europene pentru Energie Atomică (Euratom), care are în vigoare cu SUA un acord similar.

Acordul Euratom-SUA a fost semnat în1995 şi a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE în1996.

Statutul de membru al UE obligă România să înceteze valabilitatea acordului cu SUA. În caz contrar, UE ar putea declanşa procedura de infringment împotriva României.

"Prin acest proiect de lege se urmăreşte alinierea la legislaţia comunitară şi evitarea oricărei situaţii prin care s-ar putea declanşa procedura de infringement (încălcare) a dreptului comunitar prevăzută de tratatul Euratom. De asemenea, acordul Euratom-SUA conţine prevederi care dau naştere la mai multe drepturi pentru România decât Acordul România-SUA", se precizează în document.

Totodată, acordul dintre Euratom şi SUA are o aplicabilitate mai largă decât cel al României su SUA.

România utilizează energia nuclară pentru producerea de electricitate, în două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă, judeţul Constanţa. Autorităţile intenţionează să extindă producerea de energie din surse nuclare, până în 2015, prin construcţia a altor două reactoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România renunţă la un acord cu SUA privind energia nucleară pentru a respecta prevederile UE.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România renunţă la un acord cu SUA privind energia nucleară pentru a respecta prevederile UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROSTIA -SUA trimis de
(14 ian 2008, 15:33:10
LA MAI MULTE ACORDURI AR TREBUI SA RENUNTE ROMANIA.ESTE FRAERA AMERICI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Porumb prajit cu ardei gras 6-8 portii 45 minute6-8 ştiuleţi de porumb1 lingură ulei de măsline2 ardei graşi roşii2 ardei graşi galbeni SOSUL:1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie2 linguri suc de lămâie3 linguri oţet de mere1 linguriţă boia dulce de ardei1... Citeşte