Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2008 - Anul XIII, nr. 10 (3691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Întrebările considerate discriminatorii, eliminate din chestionarul pentru donatorul de sânge

Luni, 14 Ianuarie 2008 (16:42:23)

Chestionarul pentru donatorul de sânge va fi modificat după ce Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a sesizat că întrebările puse bărbaţilor referitoare la posibile relaţii cu persoane de acelaşi sex sunt discriminatorii.
 
  Proiectul de modificare a Ordinului nr. 1193 din 7 iulie 2007 pentru aprobarea normelor privind informaţiile care trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană, precum şi informaţiile care trebuie comunicate de către donatori la fiecare donare şi admisibilitatea donatorilor de sânge şi de componente sanguine umane, a fost postat, luni, pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.

Conform notei de fundamentare a noului Ordin, a fost necesară modificarea chestionarului pentru donatorul de sânge, după ce Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a apreciat că două întrebări sunt discriminatorii. Este vorba despre o întrebare pentru bărbaţi, ''aţi avut relaţii sexuale cu un alt bărbat?” şi una pentru femei, "a avut partenerul dumneavoastră relaţii sexuale cu un alt bărbat?”.

"Având în vedere că aceste întrebări se regăsesc în «Chestionarul pentru donatorul de sânge», prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului MSP nr. 1193/2007 pentru aprobarea normelor privind informaţiile care trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană, precum şi informaţiile care trebuie comunicate de către donatori la fiecare donare şi admisibilitatea donatorilor de sânge şi de componente sanguine umane, se impune excluderea lor din chestionarul mai sus menţionat'', se precizează în nota de fundamentare.

Donatorii trebuie să răspundă cu DA sau NU, unui chestionar care cuprinde zece întrebări, cu un singur subpunct sau mai multe.

O primă întrebare este "Consideraţi că aveţi o stare bună de sănătate? În ultima vreme aţi avut: o pierdere în greutate neaşteptată; febră inexplicabilă; tratament stomatologic; vaccinări. Urmaţi vreun tratament medicamentos?".

Donatorii trebuie să spună dacă în ultimele 12 luni au avut contact sexual cu: un partener cu hepatită sau HIV pozitiv; un partener ce se droghează prin injecţie; un partener care este plătit pentru sex; parteneri multipli. "V-aţi injectat vreodată droguri?, Aţi acceptat bani sau droguri pentru a întreţine relaţii sexuale? Aţi schimbat partenerul (partenera) în ultimele 6 luni? Câţi / câte parteneri (partenere) aţi avut în ultimele 6 luni?", sunt întrebările în cauză.

De asemenea, donatorii vor răspunde cu DA sau NU la întrebarea: "La ultima donare sau în ultimele 12 luni aţi suferit: o intervenţie chirurgicală sau investigaţii medicale; tatuaje, acupunctură, găuri pentru cercei; aţi fost transfuzat (ă). Aţi fost însărcinată? (pentru femei), data naşterii copilului, data ultimei menstruaţii".

O altă întrebare este "V-aţi născut, aţi trăit sau aţi călătorit în străinătate? Unde? Când? Aţi fost în detenţie în ultimul an? Aţi fost expuşi la hepatită (bolnavi în familie sau risc profesional)?".

De asemenea, ei trebuie să spună dacă au suferit vreodată de: icter, tuberculoză, febră reumatică, malarie; boli de inimă, tensiune arterială mare sau mică; accidente vasculare cardiace sau cerebrale; astm; convulsii, boli nervoase; boli cronice (diabet, ulcer, cancer); boli transmise sexual.

Alte întrebări sunt: "Sunteţi fumător? Când aţi consumat ultima dată alcool? Ce băuturi aţi consumat? În ce cantitate? Aţi fost refuzat sau amânat la o donare anterioară? Aveţi pasiuni sau ocupaţii ce necesită atenţie specială 24 h post donare (Ex.: şofer, scafandru, alpinist etc.)'', sunt conţinute de chestionarul respectiv.

Declaraţia este făcută pe proprie răspundere, iar datele sunt confidenţiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întrebările considerate discriminatorii, eliminate din chestionarul pentru donatorul de sânge.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Întrebările considerate discriminatorii, eliminate din chestionarul pentru donatorul de sânge0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Porumb prajit cu ardei gras 6-8 portii 45 minute6-8 ştiuleţi de porumb1 lingură ulei de măsline2 ardei graşi roşii2 ardei graşi galbeni SOSUL:1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie2 linguri suc de lămâie3 linguri oţet de mere1 linguriţă boia dulce de ardei1... Citeşte