Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2008 - Anul XIII, nr. 10 (3691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape de final

Ultima săptămână pentru alegerea unui fond de pensii private

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, angajaţi, care contribuie şi la sistemul asigurărilor sociale de stat, mai au la dispoziţie numai şapte zile pentru a-şi alege singuri societatea care să le administreze banii proveniţi din contribuţii pentru o pensie privată.

Dacă persoanele din acest segment de vârstă sunt obligate să încheie acte de aderare la sistemul de pensii private obligatorii, tinerii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani pot face această alegere numai dacă doresc.

Între 17 septembrie 2007 şi 17 ianuarie 2008, persoanele care până la data de 31 decembrie 2007 nu au împlinit vârsta de 35 de ani au obligaţia de a adera la un fond de pensii private obligatorii.

De asemenea, persoanele care, la 31 decembrie 2007, au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot adera, în mod opţional, la un fond de pensii private obligatorii. Această opţiune poate fi exercitată până la împlinirea vârstei de 45 de ani.

Nu pot deveni participanţi la pilonul II de pensii decât acele persoane care sunt asigurate în şi contribuie la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
O persoană nu poate fi, concomitent, participantă la mai multe fonduri de pensii private obligatorii. Aderarea la un fond de pensii private obligatorii este o opţiune individuală a participantului şi se face din propria iniţiativă a acestuia. Angajatorului îi este interzisă influenţarea salariatului în sensul aderării la un anumit fond de pensii, agreat de angajator.

Calitatea de participant la un fond de pensii obligatorii se dobândeşte prin semnarea unui act individual de aderare la un fond, urmată de validarea respectivului act de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi de plata unei prime contribuţii la un fond.

Pilonul II de pensii nu presupune costuri şi cheltuieli suplimentare, nici pentru salariaţi, nici pentru angajatori.

Repartizarea aleatorie a celor nehotărâţi

Persoanele cu vârstă până la 35 de ani, care sunt obligate prin lege să adere, dar nu au făcut-o în intervalul de patru luni menţionat, vor fi repartizate în mod aleatoriu la un fond de către CNPAS, care joacă rolul de instituţie de evidenţă în sistem. Repartizarea aleatorie se efectuează direct proporţional cu numărul participanţilor la un fond de pensii la data efectuării repartizării. Altfel spus, fiecare fond va primi, în urma realocării, un număr de participanţi echivalent cu cota de piaţă acumulată de fond în cele patru luni de aderare.
Persoanele care urmează a fi repartizate în mod aleatoriu de către CNPAS vor fi grupate în patru categorii, potrivit criteriilor de vârstă şi gen: persoane cu vârsta între 16 şi 25 de ani (masculin si feminin) şi persoane cu vârsta între 25 şi 35 de ani (masculin si feminin).

CNPAS va repartiza persoanele din fiecare categorie direct proporţional cu numărul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile.

Repartizarea persoanelor din fiecare grupă se face pe rând, în ordinea crescătoare a vârstei, începând cu fondul de pensii cu cel mai mare număr de persoane validate.

Conform estimărilor făcute de CSSPP la loteria redistribuirii aleatorii, de după data de 17 ianuarie, vor intra aproximativ 450.000 de români până în 35 de ani, care nu au aderat din proprie iniţiativă la un fond de pensii pe pilonul II sau care au semnat mai multe acte individuale de aderare.

 

18 fonduri de pensii private, validate

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii. Este vorba despre:  AG2R - Fondul de Pensii Administrat Privat Alfa, AIG - Fondul de Pensii Administrat Privat AIG, Allianz-Ţiriac - Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tău, Aviva - Pensia Viva, Bancpost - Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost, BCR - Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, BRD - Fondul de Pensii Administrat Privat BRD, BT Aegon - Fondul de Pensii Administrat Privat Vital, Generali - Fondul de Pensii Administrat Privat Aripi, ING - Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Interamerican - Fondul de Pensii Administrat Privat Interamerican, KD Fond de Pensii - Fondul de Pensii Administrat Privat KD, Marfin Egnatia - Fondul de Pensii Administrat Privat Marfin, MKB Romexterra - Fondul de Pensii Administrat Privat Fiducia, Omniasig - Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte, OTP - Fondul de Pensii Administrat Privat OTP, Prima Pensie - Fondul de Pensii Administrat Privat Prima Pensie şi Zepter - Fondul de Pensii Zepter.

La trei luni şi jumătate de la startul procesului de aderare la sistemul de pensii administrate privat, până la data de 1 ianuarie 2008, au fost validate, la nivel naţional, 3.179.115 de acte de aderare.

ING Fond de Pensii îşi păstrează poziţia de lider, cu 1.066.203 de aderenţi, locul al doilea în clasamentul fondurilor de pensii obligatorii este ocupat de Allianz-Ţiriac Fond de Pensii, cu 798.537 de participanţi atraşi, în timp ce locul trei este ocupat de Generali Fond de Pensii, cu 301.906 de aderenţi.

 

Pensia privată obligatorie, o oportunitate

Pilonul II le dă posibilitatea salariaţilor români să beneficieze, în mod direct, de pe urma perioadei de contribuţie la CAS, prin acumularea şi fructificarea sumelor din contribuţii pe conturi individuale.

Doar 2% din salariul brut va trece în administrare privată, in condiţiile în care CAS reprezintă 9,5% din câştigul salarial brut lunar. Însă procentul va creşte până la 6%, în interval de opt ani sau chiar mai repede. Cu toate acestea, pensiile private reprezintă primul pas spre autonomia financiară a românilor în raport cu statul. Sistemul pensiilor obligatorii administrate privat oferă românilor ocazia să acumuleze, pentru perioada de repaos de la bătrâneţe, bani concreţi, şi nu puncte de pensie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultima săptămână pentru alegerea unui fond de pensii private.
 Vizualizări articol: 1193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ultima săptămână pentru alegerea unui fond de pensii private0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumeriri trimis de
(14 ian 2008, 16:54:23
Oalta magarie pusa la cale de alesii (HOTII) nostri. Fondurile de pensii garanteaza suma depusa minus un comision de administrare. Deci daca depui 100 lei, si nu sint administrati bine riscam ca la pensie sa primim poate jumatate din bani depusi (daca sint administrati in perdere) administratori nu au nici o obligatie iar 100 lei depusi acuma, datorita inflatiei, dupa 30 ani, aceasta suta va valora nimic. Bine au gindit cei care fac legile(numai in favoarea lor) Mai bine depun bani la o banaca si tot dau o dobinda care sa acopere inflatia anuala. Rog sa comentati aceasta situatie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Porumb prajit cu ardei gras 6-8 portii 45 minute6-8 ştiuleţi de porumb1 lingură ulei de măsline2 ardei graşi roşii2 ardei graşi galbeni SOSUL:1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie2 linguri suc de lămâie3 linguri oţet de mere1 linguriţă boia dulce de ardei1... Citeşte